40'er-villa forvandlet til moderne hjem af arkitekter
Hus

Arkitektforvandling: 40’er-villa renoveret med respekt for detaljerne

af Camilla Tange Peylecke. Foto: Peter Kragballe 2.09.2021
Med kyndig hjælp fra arkitekter har Kirstine Mogensen og hendes familie forvandlet huset fra 1940’erne til et moderne hjem, hvor høje krav til kvalitet, stemningsfyldte farver og holdbare løsninger fremhæver husets oprindelige detaljer.

Da Kirstine Mogensen og hendes mand, Morten, købte huset i Hellerup tilbage i 2011, var det afgørende for dem, at husets stil og ånd blev respekteret.

Det handlede bl.a. om at bevare de finurlige detaljer som f.eks. hoveddøren med stjerner og messinghåndtagene designet af Kay Fisker.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Derudover skulle taget skiftes, og det var derfor oplagt at overveje funktionen af førstesalen, hvor lysindfaldet var begrænset. Parret fik hjælp af arkitekter, der tegnede tre store karnapper, som giver masser af lys til sove- og badeværelse på førstesalen. Desuden åbnede de til kip for at få mere højde og pladsfornemmelse.

– Det var en fornøjelse at arbejde med arkitekterne, som holdt os i hånden under hele processen. Vi overlod alt byggestyring, og det var virkelig en lettelse, og det har helt sikkert sparet os for en masse problemer, siger Kirstine Mogensen, og fortsætter:

– Jeg sætter også pris på, at de insisterer på den gode forberedelse og den røde tråd, så man ikke forhaster sig og foretager ændringer og investeringer, som ikke kommer til at holde sin værdi over tid. Vi værdsætter det, og det bliver beundret og påpeget af gæster, at vi med artikternes hjælp har skabt løsninger, som er i så fin harmoni med huset og derfor virker naturlige.

LÆS OGSÅ: 250 år gammelt bondehus: "Vi faldt begge pladask for det"

Farver, der skaber stemning

Både Kirstine Mogensen og Morten holder meget af naturmaterialer som træ og natursten, som ifølge dem gør, at man kan ånde i huset. Parret har derfor valgt at lade træ være toneangivende i indretningen, og de lyse trægulve har både fået selskab af en stor træreol i stuen og et køkken i massivt egetræ designet af Valbæk Brørup Arkitekter.

I køkkenet har de desuden suppleret det varme træ med lavasten, mens de på badeværelserne har valgt ølandsgranit som det bærende materiale. For at skabe god sammenhæng mellem inde og ude, har Kirstine Mogensen og Morten ladet granitten gå igen på terrassen, som de udvidede for et par år siden.

Udover de mange naturmaterialer har huset fået sin egen palet af forskellige farvetoner. Hvert rum har sin farve, der fremhæver husets særpræg og skaber en særlig stemning.

– Morten ville gerne have malet huset, og han var frisk på at introducere en farve eller to på en væg i køkkenet og stuen. Det tog om sig og blev til i alt 12 forskellige farver – næsten en ny farve i hvert rum. Lidt af en omvæltning fra det rene, hvide univers, siger Kirstine Mogensen, der ikke har fortrudt de mange farver:

– Det er både stemningsgivende og ekstremt roligt, at væggene har fået kulør, og jeg har sammen med arkitekten virkelig fundet nogle farver, som klæder huset med de dominerende egetræsparketgulve og egetræsvinduer.

Boligreportage: Originale takter i 1940'er-villaen

Kirstine Mogensen, direktør og partner i tøjfirmaet Mo Reen

Hvem: Kirstine Mogensen, direktør og partner i tøjfirmaet Mo Reen, hendes mand Morten, direktør i en medievirksomhed, samt parrets to børn på 6 år og 9 år og familiens to hunde.

Hvad: Villa i Hellerup på 390 m².

Huset er fra 1940’erne, og er en blanding af stilen fra Bedre Byggeskik og nyklassicismen

Huset er fra 1940’erne, og er en blanding af stilen fra Bedre Byggeskik, der tager udgangspunkt i den ældre danske byggeskik og nyklassicismen. Samtidig har huset også klare modernistiske elementer i planløsningen og detaljering. Svanesofaen, som er designet af Arne Jacobsen, stod i Kirstine Mogensens fars tandlægeklinik. Parret fik den hjem i ramponeret tilstand med fugtskjolder efter et længere ophold i en kælder og fik den derefter ombetrukket med naturlæder, der med tiden har fået fin patina.

Undgå, at udtrykket bliver for ferskt ved f.eks. at vælge en køkkenbordplade i mørk sten, der kan bryde med de mange flader i træ.

Undgå, at udtrykket bliver for ferskt ved f.eks. at vælge en køkkenbordplade i mørk sten, der kan bryde med de mange flader i træ. Du kan også overveje at male væggene i en afdæmpet farve, der giver rummet karakter på en diskret måde. Køkkenet med bordplade i lavasten er tegnet af og produceret af Valbæk Brørup Arkitekter. Lampen over kogeøen er fra det parisiske firma DCW.

Den store foldedør skaber en flydende overgang imellem ude og inde.

Den store foldedør skaber en flydende overgang imellem ude og inde. Vil du understrege forbindelsen endnu mere, kan du som her vælge at stille en stor, grøn plante ved døråbningen. Både spisebordet og spisebordsstolene er designet af Hans J. Wegner, mens pendlen over bordet er fra Flos.

Plant buske og små træer på terrassen, der kan pynte husets facade

Plant buske og små træer på terrassen, der kan pynte husets facade og samtidig skabe et lille spot med skygge på de varme sommerdage.

LÆS OGSÅ: 33 uderum, du kan blive inspireret af

Store gulvfliser giver et eksklusivt udtryk og kan samtidig give en roligere overflade end små fliser, fordi der er færre fuger, der bryder fladen.

Store gulvfliser giver et eksklusivt udtryk og kan samtidig give en roligere overflade end små fliser, fordi der er færre fuger, der bryder fladen. På badeværelset er der brugt ølandsgranit, der er i tråd med resten af huset. Bademøblet et lavet af Valbæk Brørup Arkitekter, og skabsfronterne har Kirstine Mogensens svigerfar lavet.

Indbyggede skabe er en nem måde at spare gulvplads.

Indbyggede skabe er en nem måde at spare gulvplads. Du kan enten vælge at male lågerne i samme farve som væggene for et diskret udtryk, eller som her kun male væggen, så lågerne står mere frem. Klædeskabene har Valbæk Brørup Arkitekter designet, mens skabslågerne er lavet af Kirstine Mogensens svigerfar.

Tilføj en karnap eller et skråvindue for at lysne rummene.

Står du overfor en renovering, kan det være en idé at overveje mulighederne for at tilføje en karnap eller et skråvindue for at lysne rummene. Måske kan det også være en mulighed at åbne loftet til kip, så du får ekstra loftshøjde, samtidig med at de fritlagte bjælker giver rummet en masse sjæl.

LÆS OGSÅ: Sideborde: Tips til indretning med småborde