Gode råd - Sønderjyske småkager
Gode råd er en småkage der for mange nok er lidt en spøjs størrelse, men for en sønderjyde er det en gammel kending. Gode råd er fast inventar i det overdådige sønderjyske kaffebord, hvor der skal være syv bløde og syv hårde småkager.
Gode råd er særlige med deres sirlige mønster, sprøde bid og søde smag. De kræver tålmodighed at lave, og så kræver de særligt udstyr.
Det skal du bruge
- 125 g sukker
- 100 g smør
- 2 æg
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 1 tsk. vaniljesukker
- 250 g hvedemel
- Evt. citronskal
Sådan laver du gode råd
- Rør sukker og smør sammen til en blød masse.
- Tilsæt æg, vaniljesukker og kardemomme. Rør melet i lidt efter lidt.
- Tag med en ske kugler af dejen og læg dem på et varmt gode råd-jern. Bag dem til de er gyldne og lad dem køle af på en bagerist. De vil virke bløde, når du tager dem af, men bliver faste og sprøde, når de køler ned.
TIP: Riv skallen fra en citron i dejen, hvis du ønsker dig gode råd med et twist.
Hvor får man et gode råd-jern?
Hvis du går på jagt efter et gode råd-jern, så hedder det oftest et krumkagejern i handlen. Du vil i de fleste tilfælde støde på elektriske versioner, men de gode, klassiske støbejernsversioner er lettest at finde på nettet i en specialwebshop, fx her. Ja, eller med lidt held i de fleste genbrugsbutikker i Sønderjylland.