Romantisk altan i sydeuropæisk stil
Boligreportage

Bliv inspireret: Romantisk altan i sydeuropæisk stil

Af Lise Septimius Krogh 21.06.2018
Foto: Kristian Septimius Krogh.
Rigmor Mengel har forvandlet en 10 m² stor altan på Frederiksberg til en sydlandsk oase. Vi har besøgt hendes lille åndehul blandt oliventræer, figentræer og smukke blomster i vintage-potter og pittoreske plantekasser.

Modsætninger mødes på den lille altan på Frederiksberg, og vidste man ikke bedre, kunne man godt tro, at man befandt sig et sted under sydens varme himmelstrøg. Slidte plantekasser, zinkpotter og sandstenskrukker er plantet til med smukke farverige blomster eller på anden måde gjort til en visuel og smuk oplevelse, hvilket typisk kendetegner stilen hos Rigmor Mengel, ejer af smykkefirmaet Madame Bijoux.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Jeg har en stærk passion for gamle ting og sager, som jeg finder på antikmarkeder i udlandet eller i brocantebutikker herhjemme. Hos mig forenes det fine med det frønnede – både indenfor i lejligheden og udenfor på altanen, fortæller Rigmor Mengel.

Grøn inspiration: 15 allergivenlige planter til altanen

Altan som blomstrende spisekammer

På den solrige, sydvestvendte altan er også placeret dekorative franske skodder op ad endevæggen, og her trives store sølvgrå oliventræer direkte importeret fra Italien. Aromatiske lavendler og andre krydderurter står sammen med et figentræ, roser og klatrende klematis i det ene hjørne og giver et strejf af middelhavsstemning.

– Jeg er rigtig glad for at lave mad og bruger, så vidt det er muligt, friske krydderurter til at give smag. Derfor er det en stor glæde lige at kunne gå ud på altanen og plukke det, jeg skal bruge, siger Rigmor.

Dyrkning på altanen: 5 grønne tips til altangartneren

Den 10 m² store altan er lavet af sortlakeret jern med træbeklædt gulv, der er behandlet med pibeler, så det er lyst. Et vindue og en dobbeltdør fører fra stuen ud på altanen, hvor der mellem frodigheden og under parasollen også lige er blevet plads til et lille bord til familien på tre – eller fire, hvis vi tæller Caspian med. En skøn, fræk, grå uldtot af en europæisk korthårskat.

– Tidligere havde vi jo ingen altan overhovedet, så vi er superglade for vores lille oase, smiler Rigmor.

En balance mellem rå og romantisk

Det var ellers lidt svært for hende at vænne sig til det moderne altanlook, da det er en ældre ejendom, familien bor i.

Læs også: Sådan planter du i kurve og kasser

– Det tog tid for mig at få vores nye uderum til at tage form, som jeg godt kan lide det, siger Rigmor, der nøje har afstemt farveholdningen i tone i tone. Blomsterne er dyb lilla til svag rosa, hvilket står godt til de mange grønne toner samt de støvede grå farver på potterne af zink eller cement.

– Min altan må på ingen måde blive for fin og friseret. Jeg kan godt lide kontrasten mellem det rå og det romantiske. Og jeg kan lide naturlig utæmmet vildskab, hvilket kommer til udtryk i de klassiske gamle, ædle roser, de vilde jordbær, vild lavendel, kæmpeverbena og de antikke krukker, siger Rigmor Mengel.

Se flere smukke billeder fra Rigmors altan i galleriet: