Terrasse og altan

5 grønne tips til altangartneren

af Dorthe Kvist 24.08.2017
Foto: Pernille Kaalund.
Den trange plads på altanen kan hurtigt gøre, at man bliver meget øm over de få planter, der er. Heldigvis er der nogle enkelte ting, du kan gøre for at give dine planter de bedste vilkår.

Det er ikke helt så let at have planter i krukker på altanen som i den lækre jord i haverne. Et vissent blad eller en kraftig blæst kan hurtigt gøre én nervøs, men der er heldigvis alligevel nogle ting, du kan gøre for at sikre liv og glade dage på altanen. Her er en liste over de vigtigste ting, du har brug for at vide som altangartner.

Se også: 14 gode planter til altanen

5 tips til altangartneren:

  1. Husk et godt dræn. Der skal være dræn i bunden af krukken eller beholderen, så planterne kan komme af med overskydende regnvand, og rødderne ikke rådner. Er der ikke drænhuller i potten, kan du bore dem. Alternativt kan du fylde sten, potteskår eller lecakugler i bunden, så rødderne ikke sopper i vand.
  2. Brug købejord. Når man har en altan i byen, er det bedst at dyrke i jord, som man har købt. På den måde er du sikker på, at det er dejlig frisk og uforurenet jord. Al jord i København er fx klassificeret som giftig, så specielt hvis du dyrker noget spiseligt, er det klogt at bruge købejord.
  3. Gødning må der til. Når en plante lever i en beholder, kan den ikke sende sine rødder længere og længere ned i jorden for at samle næring. Derfor har den brug for gødning. Brug langtidsvirkende gødning, som tilsættes jorden ved plantning, eller flydende gødning, som du tilsætter vandingsvandet ved hver eller hver anden vanding.
  4. Brug rigeligt vand. Planter i potter tørrer hurtigere ud, end hvis de groede i en have eller ude i naturen. En god tommelfingerregel er, at jo større potter man har, jo mindre skal man vande. Du kan evt. dække jorden med halm, sten, strandskaller eller andet, der ser pænt ud – det vil også forhindre, at vandet fra planterne fordamper for hurtigt. Men husk at stikke en finger i jorden hver dag for at tjekke, om planten mangler vand.
  5. Plant efter forholdene. Det er ikke lige meget, om dine planter står i sol, skygge eller blæst. Blæst trives de færreste planter i, og jo mindre sol, jo færre blomster vil der komme. Tænk også på sikkerheden, når du placerer dine planter højt oppe på en altan. Det er vigtigt, at dine potter eller altankasser er gjort ordentligt fast, så de i rusk og storm ikke falder ned i hovedet på forbipasserende på gaden.

Brug dit grønne køkkenaffald som kompost i altanens krukker og potter. Vi viser dig hvordan i videoen:

Mere grøn inspiration til altanen: Skab hyggelig stemning på din terasse og altan