boliggalleri
Hus

Boliggalleri: Arkitektens fiskerhus i Gilleleje

af Iben & Niels Ahlberg. 22.02.2019

Kunstneren Nasta Lock og familien skar overflødige ejendele og materialer fra, i dette nyistandsatte fiskerhus tæt på havet. Resultatet er en enkel indretning med fokus på naturen.

Træ, enkelhed og få farver er kendetegnet for kunstneren Nasta Lock og familiens indretning i det lille fiskerhus i Gilleleje. Farverne er hovedsagelig sort, beige og grå, og øvrige farver er kun tilføjet i enkelte detaljer på glas, kunst eller en lampeskærm.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

De fungerer som små farvespot, der diskret går igen fra rum til rum og skaber sammenhæng i indretningen. Interiøret er en blanding af moderne linjer, designklassikere, elementer fra naturen og kunst – både Nasta Locks egen og hendes kollegaers.

– At indrette sit hjem er lidt ligesom at male. Det er en komposition, der skal fungere visuelt, mener Nasta Lock.

SE OGSÅ: Nybygget villa med sydlandsk touch

Arkitektonisk lysindfald

De tidligere ejere af det gamle fiskerhus var arkitekter, og de havde gennemrenoveret huset med en grafisk æstetik.

Ombygningen blev udført med fokus på at bevare husets oprindelige udtryk udenfor og skabe et både tidssvarende og tidløst udtryk indenfor.

Det skete ved at bryde med husets traditionelle indretning og materialer og ved at ændre husets plan fuldstændig til en åben indretning i stueetagen med en ny trappe i rå beton placeret som et centralt element.

SE OGSÅ: Funkisvilla i eklektisk stil

Behov for det enkle

Før boede Nasta Lock og familien på 250 m², og flytningen til fiskerhuset betød derfor, at de var nødt til at skille sig af med mange af de ting, de plejede at omgive sig med.

Familien opdagede hurtigt, hvor lidt de i virkeligheden havde brug for i deres indretning – uden at de kom til at mangle funktioner og stadig havde nok personlige effekter til, at hjemmet føltes hyggeligt.

Samtidig gik det op for dem, at jo mindre plads de havde at brede sig på, jo større blev behovet for enkelhed.

– Måske søgte vi i virkeligheden bare lidt enkelhed i livet, det er i hvert fald superfedt at prøve at bo med færre ting, fortæller Nasta Lock.

Nyistandsat fiskerhus

Her bor: Kunstneren Nasta Lock og filmfotografen Nicolaj Brüel med deres datter Leica.
Bolig: Fiskerhus på 110 m² fra 1872 belligende tæt på havnen i Gilleleje.
Stil: Organisk arkitektur indrettet med jordfarver og naturmaterialer.

Tilsæt andre farver end sort og hvid i mindre omfang – fx på vaser, bøger og småmøbler – og lad dem gå igen igennem boligen, så der opstår sammenhæng. Sofaen er fra Eilersen, og de to sofaborde, der egentlig er bogkasse, er fra Søstrene Grene.

Naturmaterialer er ikke kun lig med træ. Mix træet med materialer som sisal, hør og læder, hvis du vil have et mere sammensat udtryk med naturen i centrum. Lampen bag sofaen er fra Bestlite.

Dagligstuens tæppe er lavet af sisal, der er en plantefiber opkaldt efter den mexicanske by Sisal. Stolen er Kaare Klints Safaristol fra 1933, der i dag er i produktion hos Carl Hansen, og lampen på det lille rullebord er fra Bestlite.

Betonlignende materialer har været fremstillet siden oldtiden. Her brugte egypterne en slags beton af gips i de store pyramider, og romerne lavede beton ved at blande brændt kalk og vulkansk aske med knuste teglsten, som bl.a. blev brugt til Pantheon-kuplen i Rom. Brugen tog dog først fart efter 2. Verdenskrig, da de traditionelle håndværk ikke længere kunne følge med behovet for boliger.

Stærke farver i form af vaser og figurer kan trække tråde rundt i boligen.

Vinduerne i soveværelset er lukket til med zink og illuderer koøjer, der minder om husets oprindelse som hjem for en fiskerfamilie.

Giv det bløde træ modspil med hårde materialer som sten og glas.

Bryd store træflader med hvide flader, så alle rummets elementer ikke flyder sammen.

Lad vinduesrammerne stå umalede for at skabe kant i både bogstavelig og overført betydning. Bordpladen i den ene side af køkkenet er i poleret beton.

Fyrretræssorten, der går igen på alle husets gulve og på badeværelsets vægge, er den amerikanske pitch pine. Sortens kendetegn er store åretegninger og manglende knaster.

Gilleleje er en gammel nordsjællandsk fiskerby fra 1500-tallet og slutter ligesom andre byer fra den tid på '-leje'. En endelse, der refererer til, at byen opstod, fordi fiskerne slog sig ned i lejere. Byen fik allerede en rigtig havn i 1872 – samme år som fiskerhuset her er byggget.

MERE INSPIRATION?

Vil du se flere boliger? Så se dette berlinerhjem med et snert af boheme.