Lejlighed

Boliggalleri: Fundas fornemmelse for vintage

af Emilie Jensdóttir / Stylist: Mette B. Seerup / Foto: Kira Brandt. 16.04.2019
Funda Christophersens stil har det ene ben i fremtiden og det andet i fortiden. Det smitter af på hendes indretning, hvis moderne og enkle udtryk giver plads til nøje udvalgt design fra en svunden tid.

Mellem Frederiksstadens prominente gallerier og interiørbutikker, hvis vinduer bugner af brugt design og dansk møbelkunst, bor Funda Christophersen.

Det er næppe et tilfælde, at hun har valgt at slå sig ned midt i Københavns epicenter for kunst og vintagedesign, for hun er meget optaget af det gamle og unikke.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Jeg elsker idéen om at give nyt liv til gamle ting. Hvorfor holde sig udelukkende til nyproducerede møbler, når der findes så mange smukke og unikke ting i verden? spørger hun.

Interessen for håndplukkede ting og vintageinteriør går så langt, at hun valgte at gøre den til sin karriere, da hun i 2017 oprettede vintagedesign-firmaet Ruby Atelier sammen med sin kæreste.

Passionen for design fra midten af det forrige århundrede er også nem at spore i hendes lejlighed.

Indretning uden slinger i valsen

Funda Christophersen har en bestemt mening om, hvordan tingene skal se ud, og alt i lejligheden er udvalgt med fast hånd og uden slinger i valsen.

Lige nu er hun ved at skille sig af med de mest farverige elementer i lejligheden, fordi hun er mere til jordfarver for tiden.

Væggene er holdt i grå nuancer, og størstedelen af møblerne er lavet i naturlige materialer såsom træ, læder og marmor.

Men hist og her får enkelte ting alligevel lov til at bryde det stramme udtryk: et kunstværk forestillende en blomst med blå og gule blade og en samling af lyserødt porcelæn bryder de afdæmpede nuancer.

– For mig er det vigtigste, at mit hjem er et personligt mix af nyt og gammelt. Men jeg bruger også Instagram meget til inspiration. Jeg gemmer altid en masse interiørbilleder, og jeg elsker at se en ting, jeg er faldet for, i forskellige hjem og miljøer, inden jeg selv endeligt beslutter, om det er noget, jeg skal investere i, siger Funda Christophersen.

Der skal være plads til livet

Selvom hjemmet er indrettet med nøje udvalgte ting, får de lov til at blive brugt af hele familien, som ud over Funda Christophersen og hendes kæreste består af deres søn på to år og to katte.

Kattene får lov til at bruge den flettede Wegner-lænestol som kradsetræ, og ridserne i Poul Kjærholm-sofabordets glasplade ser hun som en naturlig del af det at have en lille søn.

– Vores søn på to år kravler rundt på vores møbler, og det skal han have lov til, på trods af at det kan være nogle dyre designerstole eller gamle, unikke vintagefund. Tingene må gerne blive brugt og have lidt slid.

Boliggalleri: Fundas fornemmelse for vintage

Her bor: Funda Christophersen, medejer af firmaet Ruby Atelier og influencer i modeverdenen, hendes kæreste Mark, deres søn på to år og familiens to katte.
Bolig: Lejlighed på 100 m2 i København K.
Stil: Nøje udvalgt kunst og design fra midten af det 20. århundrede i minimalistiske og moderne rammer.

Prøv dig frem med tredimensionelle kunstværker, som dette af Curtis Jeré. Sofaen er købt hos Beau Marché, og lampen er fra Serge Mouille. Begge lænestole er designet af Wegner, mens sofabordet er Poul Kjærholms PK61. Tæppet er fra Ruby Atelier og puderne fra H&M Home.

Suppeterrinen formet som en konkylie designede Arje Griegst for Royal Copenhagen i 1978 som del af en serie. Stellet udgik i 1990'erne og er i dag et kostbart samlerobjekt. Lysekronen over spisebordet er fra Murano og lavet i 1950'erne, mens trappen i vindueskarmen er fra Studio Oliver Gustav. 
Det blomstrede stel er fra Royal Copenhagen, stolene er Arne Jacobsens 7'ere, og den store vase er fra Missoni Home.

Det er nemmere at integrere de lidt skøre og anderledes elementer i hjemmet, uden at det bliver rodet, hvis rammerne holdes minimalistiske. Her er det en vase med form som et garnnøgle fra Missoni Home.

Hvis du gerne vil dekorere dine vægge, men stadig bibeholde et minimalistisk look, så brug simple plakater, hvis farver matcher rummet. Her går både selve plakaternes og rammernes farver igen i henholdsvis vægfarve og gardin, hvilket giver et roligt udtryk. Stolen er en udgået Poul Kjærholm-model.

Funda Christophersen beskriver det design og den kunst, hun sælger i Ruby Atelier, som Mid-Century Modern. Begrebet dækker over en bølge af møbler, arkitektur og design, som var fremherskende mellem 1945 og 1975. Blomsterskulpturen er fra Curtis Jeré hos Ruby Atelier, og den blå lampe er Model 548 fra Astep.

Glasøen Murano ligger lige nord for den italienske by Venedig. 
På grund af risiko for brand i Venedigs mange træbygninger måtte venetianske glaspustere i år 1291 ikke længere arbejde i selve byen og flyttede derfor deres virksomheder til Murano. Indtil slutningen af det 16. århundrede havde Murano har monopol på glasproduktion i Italien, og i dag bruges øens ældgamle, hemmelige teknikker stadig til at lave moderne glaskunst, lysekroner og smykker.

Speciallavede snedkerløsninger går igen i lejligheden og giver et strømlinet og sammenhængende udtryk. Her er det vitrineskabet, der er bygget af en snedker, så det matcher det store møbel på badeværelset. Kanden på bordet er designet af Arje Griegst for Royal Copenhagen, og Murano-pendlen er vintage fra Ruby Atelier. Stolene er Poul Kjærholms PK1 købt hos Carl Hansen & Søn.

Du kan godt indrette dig med farver, selvom du har en mere minimalistisk stil. Her er de specialbyggede køkkenelementer malet i en støvet grøn farve, som giver køkkenet liv uden at overtage det fuldstændigt. Køkkenet er bygget af en snedker, og kanden er fra Georg Jensen.

Fliserne i sildebensmønster giver det afdæmpede rum et subtilt og grafisk udtryk. Armaturet er fra Vola, spejlene fra Københavns Møbelsnedkeri, og selve møblet er specialdesignet af Wood Affair.

Dine hudplejeprodukter og cremer kan sagtens fungere som en del af din indretning. Her er det et duftlys fra Diptyque, olier fra Aesop og en børste fra Mason Pearson.

Mal dine klædeskabe samme farve som de omgivende vægge for at give dit soveværelse en rolig, og afslappende atmosfære uden for mange kontraster. De indbyggede skabe her er lavet af en snedker. Sengen er fra Hästens og vintagelampen fra Ruby Atelier.

Tag en god bog med i seng. Ifølge det amerikanske Pew Research Center kan bare seks minutters læsning før sengetid sænke stress i kroppen med 68 procent og gøre både krop og hoved klar til at sove.

Mere inspiration?

Vil du se flere stilfulde københavner-lejligheder? Så se dette gamle tørreloft på toppen af København