Indretning
Hus
Boliggalleri: Solskin i det halve dobbelthus
af Iben Windsmose/Interiorsalonen / Foto: Anitta Behrendt
10.07.2019
Da Pernille Toft og Rasmus Astrup overtog det halve dobbelthus fra 1905, var alt orange og brunt. I dag har de fået fri udgang til haven og sommerstemning.
Allerede da Pernille Toft og Rasmus Astrup overtog det halve dobbelthus i Valby i 2007, havde de en plan for, hvordan deres drømmehus skulle se ud. Dengang var huset mørkt med brune og orange farver og mange små lavloftede rum. Parret ville have færre, men lyse og luftige rum med mange kig til haven, så gennem en årrække renoverede de løs på huset, der blev tegnet af arkitekt Christian Mandrup-Poulsen i 1905.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Lyset strømmer ind
I dag har familien fået et lyst og harmonisk hus med plads til hele familien på fire. Væk er alle de små rum, og nu strømmer lyset frit. En pejs med glasruder på begge sider deler den åbne underetage op, og den levende ild kan ses både fra køkkenet i den ene ende af rummet og stueafdelingen i den anden. På den måde er hele underetagen blevet familiens samlingspunkt. – Vi kan lide, at der er flere opholdsmuligheder, så vi kan have gang i forskellige aktiviteter, og at der samtidig ikke står for mange ting, siger Pernille Toft. Pernille Toft og Rasmus Astrup har selv tegnet køkkenet og fået det lavet af en snedker. Selve køkkenelementerne og lågerne er lavet af elmefiner, og bordpladen er lavet af corian. Trækøkkenet fungerer som et møbel i sig selv, og parret nøjes derfor blot med at tilføje enkelte, udvalgte nipsting i form af lamper, stenplader og vaser med friske blomster. – Jeg kan godt lide at holde indretningen i køkkenet enkel, men med små farveindslag og fine dekorative køkkenting, siger Pernille Toft.Fire havedøre
Pernille Toft og Rasmus Astrup er begge landskabsarkitekter, så de er ikke bange for at hoppe ud i store projekter – hverken inde eller ude. Ud over fx at skifte alle vinduer, åbne til kip og flytte en kvist valgte de også hele fire havedøre i huset, så familien nemt og hurtigt kan komme ud i det fri. – Det er døren ud til terrassen, vi bruger mest, og om sommeren er terrassen i brug hele tiden. Her slapper vi af, spiller spil og spiser så mange som muligt af dagens måltider. Sommetider bliver det også til en drink med venner eller naboer, fortæller Pernille Toft. Haven måtte parret etablere på ny. Den var plastret til med carport, skur og alverdens forskellige belægningssten. Det eneste, der er tilbage af den gamle have, er de to smukke æbletræer. Dem kan Pernille Toft ikke lade være med at plukke et par grene af og tage med ind, når de blomstrer. Selv har de sat højbede op med salvie, timian, purløg, persille og masser af mynte, som er nemme at komme til, og flere af dem er stedsegrønne, så de lyser grønt op på alle årstider. – Vores rosmarin er blevet kæmpestor. Det var en lille økologisk potte. jeg købte i Irmas grøntafdeling, der har vokset sig stor og fin. Vi kan godt lide at hente urter i grøntbedet, som vi bruger hele året til gryderetter og grill, siger Pernille Toft.Boliggalleri: Solskin i det halve dobbelthus
Her bor: Pernille Toft, 43 år, Rasmus Astrup, 41 år, begge landskabsarkitekter, og deres to børn Viggo og Smilla på henholdsvis 11 og 13 år. Bolig: Et halvt dobbelthus på 126 m² fra 1905 tegnet af arkitekten Christian Mandrup-Poulsen i Valby. Stil: Hold væggene hvide og møblementet sparsomt, og gør i stedet hjemmet forårsklart med farverige detaljer og personlige fund.
I kvarteret i Valby er der både stilheden fra haverne, godt naboskab og legende børn på villavejen, og lige rundt om hjørnet ligger Valby Langgade med pulserende forretningsliv og hyggelige caféer. De seneste år er bydelen i København gået fra at være nedslidt til levende med mange nye byggerier og tiltag.
Skal du lægge vægge ned, så tænk i, hvordan de alligevel kan bindes sammen. En pejs med glas i begge sider lader lys og flammer sprede sig til hele rummet. Bordet er designet af Eero Saarinen, stolene af Arne Jacobsen, og Flowerpot-lampen af Verner Panton.
I stedet for at nøjes med et enkelt stort spisebord kan du indrette mindre zoner til forskellige behov, fx et mindre bord henne ved lyset til morgenkaffen. De blå Flowerpot-lamper er fra &Tradition. 7'er-stolene er fra Fritz Hansen, og Eero Saarinen-bordet fra Knoll fås hos 3 Falke Møbler.
At vælge farvestrålende lamper er en nem måde at få sommerstemning på i køkkenet og gøre et klassisk snedkerkøkken personligt. De gule lamper er fra Jieldé, og den lyserøde lampe designet af Svend Aage Holm-Sørensen i 1954 er fra Warm Nordic. Snedkerkøkkenet har parrret selv tegnet i elmefiner.
Bland gerne forskelligt keramik – det gør samlingen mere legende. Krusene er fra Studio Arhoj
Køkkenting med mønstre liver op i et neutralt køkken. Skærebrættet er fra Skagerak, og lavastensbrættet fra File Under Pop.
Vil du kaste dig ud i en billedvæg, så er der flere måder at gøre det på. Du kan bruge det gyldne snit som rettesnor, lade kanter flugte eller sætte dem op som en spiral. Brug samme rammer, hvis du ønsker et roligt udtryk. Se her, hvordan du laver den perfekte billedvæg derhjemme!
Har du et åbent køkken-alrum, kan du lade et materiale gå igen for at samle de to zoner som fx her træ. Vasen er fra Can Family, og bananfadet fra Dora.
Badeværelset har fået en støvet grøn væg lavet med stucco lustro, der betyder 'lysende puds', og som er knust marmor. Når sol og lys rammer væggen, reflekterer den et farvespil på grund af krystallerne i pudsen. Vasken er fra en gammel skole.
Kunst og underfundige detaljer kan sagtens snige sig ind i soveværelset fx i form af små figurer. Skulpturerne er fra kunstneren Tilde Grynnerup, og Bestlite-lamperne er fra Gubi.
Mere inspiration?
Vil du se flere smukke hjem, så kom på besøg i familien Brandts naturlige fristed.