spisestue_y-stole_nordisk_egetrae_baenk
Hus

Klassisk design, lyst træ og rolige toner: Kom med indenfor i Gabriellas bevaringsværdige hus

af Missu Schneidermann. Redigeret til web. Styling: Gitte Christensen. Foto: Stine Christiansen 20.06.2022
Et forfaldent hus i Dragør blev forvandlet til en skøn og lys familiebolig, da Gabriella Odorico faldt for det. Indretningen er holdt i træ og lyse toner, der danner ramme om de mange arvestykker.

Det var et forfaldent, gammelt hus, Gabriella Odorico trådte ind i, da hun i 2018 var i huset i Dragør for første gang. Og selv om det trængte til den helt store renovering, kunne hun med det samme se, at det var her, hun og hendes nu fireårige søn skulle bo. Det var placeringen, charmen, den lille gårdhave og den relativt gode loftshøjde for et gammelt hus, der gjorde udslaget. Huset blev skabt på ny, så det passer til lige præcis Gabriella og hendes søn. Hendes far har hjulpet hele vejen igennem, men der har også været en del lokale håndværkere på opgaven.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

– Det var vigtigt, at håndværkerne var lokale, for de kender til byggeskikken herude. Det er et bevaringsværdigt, gammelt hus, der ikke er bygget på et fundament, men på kampesten og sand, så det krævede, at de vidste, hvad de havde med at gøre, fortæller Gabriella, der er født og opvokset på Nordstranden i Dragør.

Efter syv år i København vendte hun tilbage pga. byens miljø, strand, natur, hygge – og ikke mindst, fordi det er et dejligt sted at vokse op.

Åbne etager

Mens der blev skiftet tag, ændret konstruktion, sat kvistvinduer i og meget andet, boede Gabriella og sønnen hos hendes forældre.

– Jeg ville gerne sætte mit eget præg på, hvordan vi skulle bo. Rammerne er der visse regler for, fordi huset er bevaringsværdigt, men alt indeni var op til mig at fortolke, men med respekt for historien og omgivelserne. Det vigtigste var, at jeg kunne åbne etagerne så meget som muligt. Hele underetagen er ét stort, flydende rum med køkken, spiseplads og sofastue. Det giver mening for os, fordi Vincent kan sidde ved spisebordet eller inde i sofaen, mens jeg laver mad, men vi stadig er sammen, og det er her, vi bruger det meste af vores tid herhjemme, siger Gabriella, som peger på, at det er rart med U-formen på etagen, fordi vinklerne opdeler funktionerne i zoner, selv om alt er åbent. På førstesalen har Gabriella indrettet børneværelse til Vincent og et stort soveværelse, som er åbent til trappe og repos.

– Nu vi kun er os to, er det dejligt med lys igennem. Men rummet er klargjort til, at der kan sættes en væg op, når han bliver større. Jeg synes, man skal have boet i et hus et par år, før man lukker af for muligheder, forklarer Gabriella.

Arven fra farmor

Indretning er en af Gabriella store interesser, og hun har indrettet sig med ting, hun har forelsket sig i. Hun vil hellere vente på at finde det helt rigtige end købe en midlertidig hovsaløsning. Til gengæld er hun meget beslutsom, når hun ser det, hun vil have. Hun går efter lækre materialer, masser af træ og lækre tekstiler, og hvis det er arvet, er det allerbedst.

– Mine bedsteforældre havde god smag og lækre ting, som kan holde i generationer. Jeg har flyttet mange af de ting med mig gennem livet, og de er kæmpe minder for mig. Min farmor var italiener, og min oldefar og tipoldefar kom til Danmark fra Italien for at lave mosaik, som man i dag kan se på bl.a. Glyptoteket, Amalienborg Slotsplads, i Marmorkirken og Den Russiske Kirke. Min farmor havde æstetisk sans for farver og kvaliteten i naturlige materialer samt interessen for designdelen og bygningsdelen, som hun har videregivet til mig.

Det måske vigtigste valg i indretningen er de brede, lyse Dinesen-fyrretræsbrædder og de lyse, sæbebehandlede bjælker, fordi de sætter rammen for resten, der er holdt i grå, beige og blålige toner. Farverne prøver Gabriella at få ind gennem plakater og kunst.

– Jeg køber ikke ind i bubblegum-universet, som man tydeligt kan se, siger Gabriela og griner.

– Jeg synes, at man skal købe klassisk design og god kvalitet i rolige toner i det, man vil beholde længe, og så købe f.eks. kunst og plakater, som man kan skifte ud løbende for at skabe nyt liv.

Kom med indenfor i Gabriellas bevaringsværdige hjem

lyset-i-dragor-gabriella

Hvem?

Gabriella Odorico, grafisk designer hos FDB Møbler. Bor sammen med sønnen Vincent på fire år.

Hvad?

Hus fra 1870 på 125 m² i den gamle by i Dragør.

bogkasser_fdb-mobler_kokken_y-stol_spisestue

Et mere luftigt alternativ til overskabe er hylder, eller som her bogkasser, der blender ind med de øvrige møbler. Bogkasser og service fra FDB Møbler.

y-stol_fdb-mobler_spisestue_le-klint_kande

Gå på jagt efter kander og vaser på sommerens loppemarkeder, der kan give dine buketter et skødesløst udtryk. Bord fra FDB Møbler, lampen er fra Le Klint, og kopper er fra FDB Møbler.

gubi_ikea_kokken_kobenhavns-mobelsnedkeri

Hvis du ikke skal ud i den helt store køkkenrenovering, kan du få ret stor effekt ved at give lågerne lidt maling. Har du ikke selv mod på at gribe malerpenslen, kan du gøre som Gabriella og få en maler til at gøre det. Køkkenet er fra Ikea, grebene er fra Københavns Møbelsnedkeri, og lamperne er fra Gubi.

y-stole_spisebord_spisestue_lyst-trae_dinesen-planker

Vælger du at holde alle møbler i samme lyse træ som gulvet, kan du gøre udtrykket mere levende ved at bruge forskellige silhuetter. Her er det f.eks. de skulpturelle stole og det runde spisebord, der får modspil af den kantede bænk. Y-stolene har Gabriella arvet fra sine bedsteforældre, og bænken er, lige som gulvet, lavet af Dinesen planker.

stue_bolia_andtradition_ilva_aiayu_kristine-hellesoe

En neutral sofa kan nemt friskes op med mønstrede puder i forskellige størrelser. Vælger du puder i samme farveskala, kan du sagtens mikse en masse mønstre på kryds og tværs, uden det virker rodet. Sofaen er fra Bolia, lænestolen fra &Tradition og tæppet fra Ilva. Puderne er bl.a. fra Aiayu og papirklippet er lavet af Kristine Hellesøe.

mogens-koch_foldestol_opbevaring_smalle-rum

Lange, smalle rum kan være lidt svære at indrette, fordi der gerne skal være plads til at gå frem og tilbage, uden man skal rundt om en masse møbler. En bænk kan både fungere som siddeplads og som display for nips, blomster og bøger. Vælger du en indbygget løsning, kan du udnytte pladsen under bænken til ekstra opbevaring. Foldestolen er designet af Mogens Koch.

sovevarelse_fdb_indbyggede-skabe_gulvtappe

På endevæggen i soveværelset har Gabriella fået lavet indbyggede garderobeskabe, som er tilpasset de skrå vægge, og derfor udnytter pladsen optimalt. For at bevare et rent udtryk og understrege rummets loftshøjde, er toppen af skabene holdt helt ryddet. Bænken er fra FDB Møbler.

fdb-mobler_kontor_lillekontor

På førstesalen, hvor der er skråvægge, har Gabriella udnyttet karnappen til et indbygget skrivebord lavet af overskydende gulvbrædder. Laver du selv en lignende løsning over en radiator, skal du huske, at der skal være huller i bordpladen, som varmen kan trænge gennem. Stolene er fra FDB Møbler.

badevarelse_ikea_kobenhavns-mobelsnedkeri

For at skabe sammenhæng på tværs af etagerne har vaskemøblet i badeværelset fået samme farve som køkkenet. Skuffemodulet er lavet af Bestå-serien fra Ikea, og bordpladen er hjemmelavet af en birkekrydsfinerplade og linoleum. Håndvasken, spejlet og grebene er fra Københavns Møbelsnedkeri.

naturlig_trappe_antik_entre

Trinene på en trappe bliver hurtigt slidt, og derfor kan det være en idé at lade dem være umalede, evt. i samme materiale som gulvet, så trappen blender naturligt ind. Det gamle antikke bord har Gabriella arvet fra sin italienske farmor.