Sådan indretter du dit orangeri eller drivhus
Terrasse og altan

Sådan indretter du dit orangeri eller drivhus

af Pia Olsen og Pernille Grønkjær Taatø. Redigeret til web. Foto: Trine Bukh og Anitta Behrendt 27.06.2024
Drømmer du om en oase i haven, hvor inde og ude smelter sammen? Så skal du overveje et orangeri - eller et drivhus, hvor der udover planter også er plads til afslapning. Vi guider dig til, hvordan du indretter dit nye have-helle bedst.

Lyset er indbydende, luften lun, og duftene fra den omgivende have stimulerer alle sanser – det er skønt at nyde et frodigt orangeri eller drivhus. Brug det som et ekstra hjem i det fri, der både kan lægge ramme til sommerens sammenkomster og være et soveværelse under månens stråler.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Skal jeg vælge et orangeri eller et drivhus?

Inden du køber et drivhus eller orangeri, skal du tænke over dine behov. Har du nok i et par tomat- og agurkeplanter, kan du nøjes med et lille drivhus. Vil du derimod være fuldstændig selvforsynende, skal du have fat i et orangeri, for sygdomme og skadedyr spreder sig til alle planter, hvis de står for tæt.

Du bør også overveje, hvor i haven du placerer drivhuset. En nord-syd-placering er bedst, hvis du har et drivhus af glas, for så undgår du, at det bliver overophedet, når solen er varmest over middag. En øst-vest-placering er derimod bedst, hvis du godt kunne tænke dig at komme tidligt i gang med at så, fordi den længste side af drivhuset så står i fuld sol ved middagstid og kan sætte skub i spiringen i de tidlige forårsmåneder.

Vil du derimod bruge dit ekstra uderum til afslapning og hygge, er det en god idé at placere orangeriet, så det står i skygge under middagssolen, hvis du vil bruge det i højsommeren, for ellers kan det nemt blive uudholdelig varmt at opholde sig der. Tag også højde for størrelsen af huset, for et bord, nogle stole og en solseng fylder en del.

Tip: Vil du blive klogere på, om du skal vælge et orangeri eller et drivhus? Så læs med her, hvor du også får en guide til selv at bygge dit eget orangeri!

Sådan indretter du dit orangeri eller drivhus

Uanset om du indretter et orangeri eller et drivhus, så handler det om at få masser af stemning ind i dit nye opholdsrum, så der er rart at være. Tænk møbler, der indbyder til afslappende stunder, hyggelige lyskæder og selvfølgelig masser af blomster og planter, der understreger have-følelsen.

Vi har samlet 8 tips til at indrettet et smukt orangeri eller drivhus;

Indretning af orangeri og drivhus

Banantræer, ananaspalmer, oliven og lavendel giver et frodigt orangeri. Kombinér de eksotiske planter med møbler af naturlige materialer for at få en grøn spisestue, der summer af sommer.

Indretning af orangeri og drivhus - plantebord

Et plantebord er både praktisk, når planter bliver sået, pottet på ny og nusset om. Brug det også til at skabe stemning ved at sætte friske krydderurter, krukker og kurve med værktøj. Basilikummen hedder Green Bouquet.

Indretning af orangeri og drivhus - nips

Skab sydlandske stemninger med vindruer, lavendel, keramik og stribede tekstiler. Serviet fra Søstrene Grene, kost fra GardenShop Hørsholm, kande fra Byens Bazar Søborg, stribet plaid fra Ikea og hat fra dba.

Indretning af orangeri og drivhus - festdækket bord

Fester udendørs er noget særligt, men med dansk sommervejr kan det være praktisk at kunne lune sig i drivhuset. Dæk op med dug og servietter, der løfter udtrykket i festlig retning, og hæng lyskæder over bordet for at give stemning i natten. Bistro-stolene er fra Fermob, træskamler fra Christiansen & Co, og lyskæden er fra Ikea. Drivhuset er produceret af danske The Greenery.

Indretning af orangeri og drivhus - lysestager af flasker

Understreg den nostalgiske stil med levende lys i hjemmelavede lysestager - her er der er par rengjorte glasflaskeri forskellige højder, der tilfører hygge til sommernætterne.

Indretning af orangeri og drivhus- blomster i kurv

Ukrudt, markblomster og havens grønne sager kan fint gøre det ud som pynt. Læg blomsterne i kurve, eller sæt dem i sylteglas omviklet med ståltråd som hank, så de kan hænges op sammen med lanterner, hvis I mangler bordplads. En simpel idé!

Indretning af orangeri og drivhus - seng

Lover vejrudsigten flere lune sommernætter i træk, så hiv madrasserne med udenfor, og red op i det grønne. Indret rummet, som var det et rigtigt soveværelse, med lækre tekstiler, enkelte møbler og selvfølgelig grønne vækster – gerne nogle, der dufter. Hørpuder. 595 kr. pr. stk. (Society Limonta hos Rooms Galore).

Indretning af orangeri og drivhus - tørrede blomster