Stort orangeri i haven
Drivhus & Orangeri

Byg selv-orangeri: Det skal du være opmærksom på

af Charlotte Kobberøe Fink 7.04.2023
Foto: Jytte Boch Andersen og Anastazia Anjo Jørgensen
Drømmer du om at bygge dit eget orangeri? Vi guider dig til, hvordan du kommer i gang – og hvilke ting du skal overveje, når du anlægger dit nye have-helle.

Et orangeri kan være en rigtig god løsning, hvis du drømmer om at skabe en stemningsfuld have-oase, der tilmed kan forlænge udesæsonen. Orangeriets glasvægge får nemlig rummet til at "smelte" sammen med haven, så du i ly for regn, blæst og skiftende temperaturer kan nyde naturen på tæt hold på både ustadige forårsdage og kølige sommeraftener.

Byg selv-orangeri: Sådan kommer du i gang

Der er dog en række ting, du skal være opmærksom på, inden du investerer i et orangeri – eller måske endda går i gang med at bygge dit eget. Læs med her, og bliv klogere.

Hvad er forskellen på et orangeri og et drivhus?

Det kan af og til være svært at skelne mellem et orangeri og et drivhus, for begge dele er lavet af glas og bidrager til plantevækst. Oprindeligt blev orangeriet også opfundet som væksthus i Sydeuropa, hvor det skulle beskytte blandt andet appelsintræer mod vinterens kulde. Det er også grunden til navnet, der leder tankerne hen på citrusfrugter og varmere himmelstrøg.

I dag bruger vi dog mest orangeriet til afslapning og hyggelige stunder, mens drivhuset primært bruges til plantedyrkning. Derfor vil et orangeri oftest være både større og måske opvarmet, så det kan bruges året rundt som opholdsrum - og hvor der så også kan dyrkes planter.

Sydlandsk inspireret byg selv-orangeri
Vil du bygge et orangeri, skal du overveje, om det skal være fristående - eller om det skal bygges i forlængelse af huset

Før du bygger dit orangeri

Har jeg behov for et orangeri?

Det første, du skal tage stilling til, er, om det egentlig er et orangeri, du har brug for. Mangler du primært et sted til grøntsagsdyrkning, kan det være, at du kan nøjes med et lille drivhus. Vil du gerne nyde haven på både kølige forårsdage og lune efterårsaftener (eller hele året rundt!), så er det et orangeri, du skal investere i.

Hvor stort skal orangeriet være?

Skal det kun bruges til afslapning, eller vil du gerne have plads til spisende gæster? Skal der også være plads til masser af høje planter, eller er det nok at kunne nyde naturen udenfor? Overvej dit behov fra start, så du får skabt de rigtige rammer.

Skal orangeriet bruges året rundt?

Det er også en rigtig god idé på forhånd at tage stilling til, hvor lang orangeri-sæsonen skal være. Når du bygger dit orangeri, vil det være naturligt at isolere det for at forlænge brugsperioden, men skal det kunne bruges hele året rundt, skal det kunne opvarmes – og så skal isoleringen være derefter.

Hvordan skal orangeriet placeres?

Et orangeri kan både bygges fritstående et sted i haven – men man kan også vælge at få det bygget i forlængelse af huset som en slags udestue. Tænk over, hvad der egner sig bedst til jeres behov, og hvad der byggeteknisk kan lade sig gøre. Hvis du også vil bruge orangeriet i højsommeren, er det en god idé at placere det et sted, hvor der er skygge midt på dagen. Ellers kan det hurtigt blive for varmt at opholde sig derinde.

Hvad koster et orangeri?

Orangerier kommer i mange forskellige prisniveauer. Prisen afhænger blandt andet af størrelsen, om det skal specialbygges og af isoleringsgraden. De billigste koster fra omkring 30.000 kroner og op, mens et specialdesignet til helårsbrug sagtens kan koste mere end 200.000 kroner.

Hvis du har mod på det, er det også en mulighed at bygge dit eget orangeri. Der findes mange færdige samlesæt, som du forholdsvist nemt kan sætte op, men du kan også lave orangeriet fra bunden – eller dele af det og få professionel hjælp til resten. Bruger du genbrugsmaterialer, kan du endda gøre det meget billigere end de færdigbyggede - men det kræver en vis mængde håndværksmæssig snilde.

Appelsintræ i orangeri
Orangeriet blev opfundet som et sydeuropæisk væksthus, hvor appelsintræer kunne overvintre.

Gør det selv: Sådan bygger du dit eget orangeri

Vil du gerne bygge dit eget orangeri, kan du overveje at gøre det af genbrugsmaterialer.

Brugte vinduespartier, mursten og fliser kan du som regel finde billigt på for eksempel DBA, af og til kan du endda få det gratis. Derudover skal du have fat i materialer til fundament og isolering som for eksempel lecablokke, cement og flamingoplader samt træ til opbygning af skelettet.

Alt efter størrelse og ambitionsniveau er der mange måder, du kan gå til opgaven på. Der er dog nogle ting, som altid går igen, når du skal bygge et orangeri fra bunden.

Det første, du skal gøre, er at undersøge, om det kræver byggetilladelse at opføre et orangeri i din have. Det afhænger blandt andet af størrelsen på orangeriet – og om du allerede har andre småbygninger som skur, carport eller drivhus på din grund.

Inden du går i gang med at bygge, skal du have gravet ud til fundamentet. Optimalt 800-900 mm, så du kommer ned i en frostfri dybde. Derefter støber du et fundament af beton eller cement, og ovenpå sætter du leca- eller cementblokke. Når du har sat soklen, kan du eventuelt mure et par rækker mursten ovenpå. Her kan du selv præge stilen på dit orangeri ved at vælge sten, der passer til det udtryk, du ønsker – men du kan også bygge glasvæggene direkte ovenpå soklen.

Orangeri med fladt tag
Vil du bygge dit eget orangeri, kommer processen blandt andet an på størrelsen, udseendet og brugsperioden.

Når soklen er sat, skal der graves ca. 400 mm ud indenfor fundamentet, så du kan isolere mod jorden med fx flamingo og derefter beton. Skal orangeriet bruges hele året, er det også en mulighed at lægge rionet ovenpå flamingopladerne og fastgøre slanger til gulvvarme, inden du lægger betonlaget. Sørg for, at det hele er i vater. Ovenpå den hærdede beton, kan du så lægge de fliser, som skal udgøre gulvet i dit nye orangeri.

Få gode råd, og spar med andre i byggeprocessen i gruppen her.

Selve skelettet til vinduerne er oplagt at bygge i træ. Du kan også overveje at bygge én af siderne i mursten (fx den nordvestvendte) for at skabe en mere stabil konstruktion. En murstensvæg er også med til at holde på varmen om aftenen, fordi den varmes op af solen i løbet af dagen.

Glaskonstruktionen er dog den sværeste del selv at bygge, da den blandt andet afhænger af størrelsen på vinduespartierne, typen af tag og ønsket isoleringsgrad, så her kan det være en god ide at søge professionel rådgivning – eller hjælp til at komme godt i mål.

Husk også, at orangeriet skal kunne tåle en del blæst, så sørg for at sikre konstruktionen med skråstivere og hjørnebeslag.

Kilde: www.bauhaus.dk

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Inspiration til orangeri

Hjemmebygget orangeri - stort drivhus
Sødt, lille orangeri.
Orangeri og pergola fyldt med stemning
Lyst orangeri med fliseblægning
Lille hyggekrog med plantebord i orangeri
Stemningsfyldt orangeri med plads til hygge.
Lille orangeri indrettet til ophold.
Romantisk indretning af orangeri.
Storslået orangeri med væksthusfølelse.