Bæredygtig hverdag - det kan ummiddelbart lyde som noget, der er lidt besværligt og hippieagtigt. Men det er faktisk slet ikke hverken kompliceret, eller noget der kræver en hel livsstilsændring. Med nogle simple tips, som hurtigt bliver en naturlig del af hverdagen, kan du gøre en indsats for at leve mere bæredygtigt. Det gavner nemlig både miljøet og holder udgifterne nede!
Hjemme i køkkenet
Bæredygtigt tip fra Anita Banner, livsstilsredaktør
Jeg er lidt af en fanatiker, når det kommer til at undgå madspild, for jeg hader at se både råvarer og madrester bliver smidt ud, når de ikke fejler noget. (Desuden føles det lidt som at smide penge i skraldespanden, og det er da lige til at fælde tårer over). Mit bedste trick er at bruge resterne i omeletter, for de kan varieres i det uendelige. Fx bruger jeg ofte rester af kogte kartofler, som jeg skærer i tern, eller kyllingekød og alverdens grøntsager. Resterne både mætter og giver ekstra smag til omeletten. Fordi vi spiser omelet hver uge, har vi altid æg i køleskabet. De kan i forvejen holde sig længe, så sørger man for altid at have æg, kan man nemt lave et hurtigt måltid – også selvom køleskabet kun byder på triste rester.
På køkkenbordet
Bæredygtigt tip fra Linda Østergaard, digital redaktør
Ligesom mange andre er jeg meget begejstret for hjemmehæklede karklude som en modreaktion på de pastelfarvede engangsklude fyldt med mikroskopiske plaststykker. De hjemmelavede klude er ofte lavet af en rest økologisk garn, som på den måde bliver brugt. Dobbelt op på hurra og bæredygtighed! Se opskriften her!
Fra køkken til have
Bæredygtigt tip fra Nanna Louise Teckemeier, haveredaktør
Jeg har en fast vane med, at hård plastikemballage fra madvarer ikke bliver smidt ud, men vasket op og genbrugt. Ud over opbevaring kan de have mange funktioner: Pantløse plastikflasker kan man skære bunden af og lave et nemt minidrivhus (med praktisk udluftningsventil – bare skru proppen af), klare plastikbowler fra købesalat er også gode til dette. Plastikpotter fra krydderurter eller høje bøtter fra fx creme fraiche er med deres høje, smalle form rigtig praktiske at forspire i (husk at prikke drænhuller i bunden på bøtten). Først når bøtten er helt udtjent, ryger den til plastikgenbrug.
I haven
Bæredygtigt tip fra Kenn Römer-Bruhn, havemand og redaktionssekretær
Jeg kommer (næsten) alt på kompostbunken, da det kan genbruges med stor succes i køkkenhaven og havens bede: Opfej fra trapperne og fliserne, findelt afklip fra hækken, grønt køkkenaffald, æggeskaller, brunt pap, alt haveaffald (inkl. flerårigt rod-ukrudt, der tørres i solen), hønse- og hestemøg, blade, græsafklip. Stort set alt indgår på den måde i havens cyklus.
I hjemmet
Bæredygtigt tip fra Christiane Holtmann, digital redaktionssekretær
Noget så simpelt som at slukke for strømmen kan faktisk gøre en forskel! Det er noget, jeg går op i, da det både gavner miljøet og pengepungen. Et lavere elforbrug er jo lig med mindre CO2-udslip. Det bliver hurtigt til en del af hverdagsrutinerne. Hjemme hos os sørger vi for at slukke for alt, inden vi går hjemmefra om morgenen, og inden vi går i seng om aftenen. Det vil sige, at intet elektronik står på stand-by. Hvis man på den måde husker at slukke for lyset, TV, router, microovn, computer, printer, clockradio og hvad man ellers har af elektronik, som man jo alligevel ikke bruger, når man ikke er hjemme, så vil man hurtigt se et dyk på elregningen!
På indkøb
Bæredygtigt tip fra Thea Lind Thomsen, redaktionssekretær
Det er ikke altid, at mine indkøb er helt planlagt, så derfor har jeg stort set altid mit stofnet med mig. Man ved jo aldrig, hvor meget der frister én i supermarkedet. På den måde slipper jeg for at købe supermarkedets plastikposer, som er en stor forureningskilde i naturen. Og det er ren win-win, for jeg sparer samtidig unødige penge.
Grøn shopping: Få mere inspiration til bæredygtige indkøb her!
Lad tingene få nyt liv
Bæredygtigt tip fra Line Marie Laursen, chefredaktør
Jeg smider sjældent noget ud, i stedet giver jeg tingene videre. Er der tøj, jeg ikke længere kan passe eller som jeg bare er vokset fra mentalt, giver jeg det til venner og bekendte eller afleverer det i genbrug. Og det samme med møbler og interiør. På den måde får tingene ekstra levetid. I min egen stue har jeg også flere ting, der har haft et liv før, det kom til mig. Mit fjernsynsmøbel er et gammelt arkivskab fra storskrald, som jeg selv har malet. Min yndlingslænestol er fundet brugt på nettet og min standerlampe har jeg overtaget efter en kollega. I køkkenet lader jeg også sjældent noget gå til spilde. Halvgamle grøntsager og frugt, jeg ikke lige har fået spist bliver fx juicet, i stedet for at ende deres dage i skraldespanden.
Se her, hvordan gammelt inventar kan blive smukt og brugbart igen!