Sådan undgået du bananfluer i køkkenet
Rengøring og husholdning

Sådan slipper du af med bananfluer

Af Linda Østergaard & Max Martinussen 28.02.2020
Foto: Colourbox.
De fleste har nok kæmpet med de små, brune bananfluer, der pludselig hersker i køkkenet og kan være svære at komme af med. Få her 8 tips til at slippe af med bananfluer!

Pludselig vrimler det med de irriterende bananfluer over alt i køkkenet. Du fanger måske et par stykker, men det kan være svært at slippe helt af med dem igen.

De elsker gæret og fordærvet frugt, og derfor ses de tit ved frugtskålen og ved skraldespanden. De små fluer bliver især tiltrukket af gammel eller rådden frugt og grøntsager, madrester og sjatter af sodavand, vin og øl.

Sådan ser en bananflue ud.

Guide: Sådan bekæmper du bananfluer

Bananfluer kan yngle indendørs året rundt, og de formerer sig hurtigt. På deres ganske korte levetid kan bananfluerne nå at lægge helt op til 200 æg. Det har gjort, at den er et yndet forsøgsdyr i genetiske eksperimenter - den er er let og hurtig at formerer, og så er dens DNA forholdsvis simpel. 

Fakta: Hvad er en bananflue?

 • Videnskabeligt navn: Drosophila melanogaster
 • Bananfluen hører til frugtfluer og eddikefluer
 • Den er ca. 3 mm.
 • Den lever af gærceller
 • Den lægger op til 25 æg om dagen. 
 • Bananfluer udgør ingen smittefare, og er ikke farlige.  
 • De ses oftest i august måned, hvor der er varmest

Få 8 tips til at slippe af med bananfluer:

 1. Fjern overmoden frugt eller gamle grøntsager og dåser med en bundsjat, der tiltrækker dem. Undgå også at have beskidte tallerkener stående med søde rester som ketchup, marmelade osv., som bananfluer særdeles godt kan lide.
 2. Ud med de gamle krydderurter, så snart de er for kedelige til brug. En halvdød persille er det perfekte sted at yngle. 
 3. Tøm skraldespanden hver dag. Hvis du smider gammel frugt og grøntsager ud, så gør det til en vane at skifte den med det samme.
 4. Læg låg på frugtskålen - brug evt. en tallerken. Overvej at opbevare alt frugt og grønt i køleskabet. 
 5. Hold karklude og køkkensvampe rene og tørre, og skift dem ofte.
 6. Rengør dagligt køkkenvasken og rens afløbet ind i mellem. Madresterne sætter sig ved afløbet, hvor bananfluer kan yngle. Hæld eventuelt afløbsrens i!
 7. Skift den frugtduftende opvaskesæbe ud med en neutral, der ikke lokker dem til. 
 8. Lav eller køb en fælde, der kan fange og dræbe bananfluerne. 

 

Sådan laver du en eddikefælde:

 1. Du skal bruge et glas, en saks, en pose, en elastik og lidt eddike. 
 2. Klip et lille hjørne af plasticposen, så bananfluerne kan komme ind.
 3. Prop posen ned over glasset, så hjørnet med hul er over glassets åbning.
 4. Træk elastikken over glasset, så posen holdes fast på glasset.
 5. Stop posen let ned, så hjørnet med hul danner en tragt ned i glasset. Klip evt. overskydende plastic af.  
 6. Kom eddike i glasset, og placér fælden, hvor fluerne er. 
frugtfluer fanget i fælde

Æbleeddike skulle efter sigende virke rigtig godt. Du kan også blande noget sødt i din eddike, som sukker eller saft, for at lokke lidt ekstra. Hvis ikke du har eddike, kan du forsøge dig med gammel frugt, eller andet sødt som ketchup eller marmelade - alt der normalt er en lækkerbisken kan lokke bananfluerne ind i din fælde. 

Hvis bananfluer er et tilbagevendende problem, hvor du bor, kan du lave en mere genanvendelig fælde. Brug et syltetøjsglas med huller i låget, så kan du hurtig stille en fælde frem, og tømme og vaske den af igen, når problemet er klaret. 

Sådan laver du en sæbefælde:

En anden fælde, der er væsentligt hurtigere at sætte op end eddikefælden er sæbefælden. Her skal du bruge en skål, eller en tallerken, hvor du hælder eddike og en smule opvaskemiddel i. Eddiken tiltrækker og opvaskemidlet gør, at fluerne bliver fanget i eddiken og drukner. Det skyldes at opvaskemidlet ændrer overfladespændingen, så fluerne falder i, når de sætter sig ved kanten. 

Hvordan virker de købte fælder?

De fælder, der findes på markedet, fungerer på samme måde som øvrige hjemmelavede fælder. Ofte er de lavet som en beholder, hvor der tilføres noget lokkemiddel, der både medfølger fælden og kan købes separat. Midlet kan være klæbrigt, eller beholderen udformet på samme måde som eddikefælden, hvor fluerne ikke kan finde ud, når først de er inde. Nogle fælder er lavet, så de ligner et stykke frugt, der kan falde i et med den øvrige frugt i frugtskålen (ikke for fluens men for din skyld). 

Fluepapir er effektivt imod bananfluer, men det er knapt så kønt at have hængende. Der findes en del produkter imod insekter i byggemarkederne. Her fås også insektspray, hvis du vil gøre noget aktivt - men det virker kun meget kortsigtet, og skal bruges ofte.

 

Bananfluer i potteplanter

Hvis du oplever, at der flyver bananfluer op fra dine planter, når du vander, er det måske sørgemyg du har fået, og ikke bananfluer. Det er ganske let at slippe af med sørgemyg. De går ikke i eddikefælden, som bananfluerne gør det, men sørgemyggene trives i våde stueplanter. Tricket er ikke at overvande, og lade planterne tørre ud i en tid - så vil du hurtigt opleve at sørgemyggene er forduftet. 

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.