10 luftrensende planter, der pynter smukt i boligen
Grønne planter er skønne i hjemmet og gode for indeklimaet. Nogle sorter så meget at de omtales som luftrensere, fordi suger skadelige rester af formaldehyd og benzen ud af luften og belønner med ren ilt.
Foruden at rense luften har grønne planter også indvirkning på psyken. Det er fx påvist, at planter producerer positive forandringer i hjernens elektriske aktivitet, og er du dagligt omgivet af de grønne vækster, reducerer du også risikoen for stress. Ren win win!
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Her kan du læse om 6 luftrensende planter, og få inspiration til, hvordan du kan gøre dem til en smuk del af indretningen i din bolig.
10 planter som virker luftrensende:
1. Småbladet paraplytræ, Schefflera arboricola
Sydpå vokser paraplytræerne i det fri. Træet stammer fra Australien og New Zealand og er en robust plante, der er nem at passe. Den kræver nemlig ikke meget lys og behøver ikke at blive vandet så ofte, selvom den dog helst skal holdes lidt fugtig. Et paraplytræ vokser hurtigt og tilpasser sig let dit indeklima. Den kan godt lide en plads, hvor der er naturligt lys, men skal helst ikke udsættes for direkte sol om sommeren. Hold planten fugtig. Paraplytræet elsker at få en overbrusning i ny og næ, og så er støvet også væk.
2. Rødskæg, Calathea rufibarba
Er let at passe, da dens blade straks hænger en smule, når den mangler vand. De folder sig i øvrigt sammen om natten og ud igen, når solens stråler igen strømmer ind i boligen.
3. Bregnearalie, Polyscias cumingiana
En fintløvet potteplante, der hører til vedbendfamilien. Det botaniske navn betyder ”meget skygge”, så den trives bedst, hvor der ikke er direkte sol. Planten bliver smukkest, hvis den får lys fra alle sider, så drej den lidt rundt af og til. Den skal vandes ofte og er ikke glad for at tørre ud. Du kan lave små bonsai- agtige træer ud af planten. Fjern sideskuddene, og lad kronen vokse sig stor og frodig. Planten vil gerne have gødning jævnligt.
4. Gulfrugtet galanga, Alpinia luteocarpa
Den flotte, ranke plante har et flot rød-grønt farvespil. Den trives bedst ved stuetemperatur og i direkte sol. Hold jorden jævnt fugtig, og kom gødning i vandet ved ca. hver fjerde vanding i vækstperioden.
5. Hængeasparges, Asparagus aethiopicus
En florlet plante med bambuslignende grønne blade. Den skal stå delvis lyst, men tåler en del skygge. Hold jorden let fugtig, men pas på med overvanding.
6. Musehaleaks, Peperomia angulata
Kan være lidt svær at passe. Den skal stå lyst, men ikke i direkte sol. Den skal holdes fugtig, men må ikke overvandes eller stå med fødderne i vand. Og så vil den meget gerne have, at den får lov til at tørre ud mellem vandingerne. Planten vokser meget langsomt.
Se her: 5 tips til bæredygtige buketter
7. Bostonbregne, Nephrolepis exaltata
Retroplante, som kan lide en lys plads og med tiden kan blive stor og flot. Placér den lyst eller i let skygge, den kan ikke lide stærk sol. Tåler ikke at tørre ud, hold jorden jævnt fugtig.
8. Musehaleaks, Peperomia obtusifolia
Får lange stængler med blanke, mørkegrønne blade, flot i en bred, lav potte eller i en ampel. Skal holdes konstant fugtig, men må ikke soppe i vand. Den trives bedst på en lys placering, men må ikke stå i stærk, direkte sol.
9. Australsk voksblomst, Hoya australis
Slyngplante, som skal have et stativ at klatre på. Får klaser af hvide, voksagtige blomster. Jorden i potten må gerne tørre lidt ud mellem hver vanding. Trives bedst på en lys placering.
10. Elefantøre, Alocasia ’Zebrina’
En stor plante, 40-60 cm eller mere, med blanke blade og karakteristiske zebrastribede stængler. Kan lide lys, men ikke direkte sol, da det kan svide bladene. Skal vandes regelmæssigt og har godt af at blive bruset over med en forstøver af og til.
Vild med æbletærte? Prøv denne æbletærte med fletlåg trin for trin.
Få inspiration til at bruge planterne i din bolig her i galleriet:
Har du brug for hjælp? Tjek vores store guide til stueplanter her.