Æbletærte med fletlåg - trin for trin
Der findes intet bedre end duften af hjemmebagt æbletærte - en gammel favorit, der smager skønt igen og igen! Vi viser dig her, hvordan du dekorerer din æbletærte med et yndigt fletlåg, så den får et smukt og elegant udtryk, der med garanti vil imponere dine gæster.
Denne saftige og lækre variant med chaikrydderi smager skønt med en klat creme fraiche eller vaniljeis på toppen og en kop kaffe på siden. Den er med sit flettede låg næsten for fin til at sætte tænderne i - men også kun næsten! Se, hvordan du fletter et flot tærtelåg til din æbletærte her, hvor vi guider dig trin for trin.
Mørdej
- 220 g blødt smør
- 440 g hvedemel
- 150 g flormelis
- ½ tsk. fint salt
- 2 æg, str. M
Fyld
- 130 g revet marcipan
- 1 æg, str. M
- 1 spsk. hvedemel
- 50 g lyst rørsukker
- 4-5 danske æbler – vi har brugt ’Elstar’
Chaikrydderi
- 1 spsk. stødt kanel
- 1 spsk. stødt kardemomme
- ½ spsk. stødt ingefær
- ½ tsk. allehånde
- ½ tsk. stødte nelliker
- ½ tsk. stødt muskatnød
- ¼ tsk. hvid peber
Desuden
- 130 g pekannødder
- 60 g lyst rørsukker
- Lidt flormelis
- Evt. cremefraiche eller vaniljeis
Æbletærte med fletlåg
Mørdej
- Smuldr smørret ned i en skål med mel, flormelis og salt.
- Saml dejen med æggene.
- Læg dejen på køl, til den er helt gennemkold.
- Rul halvdelen af dejen tyndt ud, og beklæd en tærteform, Ø 26 cm, med dejen.
- Prik bunden med en gaffel. Lad overskydende dej langs kanten sidde, til kagen er blevet dekoreret med det flettede låg.
Fyld
- Rør ingredienserne til marcipanfyldet sammen, og fordel det på bunden.
- Skær æblerne i helt tynde både, og læg dem taglagt ned i formen oven på marcipanfyldet.
Chaikrydderi
- Bland ingredienserne til chaikrydderiet. Du skal kun bruge 3 tsk. af chaikrydderiet i alt.
- Hak pekannødderne, og bland dem med chaikrydderi og rørsukker.
- Fordel pekannøddeblandingen oven på æblerne i et jævnt lag.
Sådan laver du fletlåget - trin for trin
Rul resten af mørdejen ud i lidt mel, og skær strimler i forskellige tykkelser. Nogle af strimlerne skæres helt smalle og flettes forsigtigt til lange fletninger.Arbejd med små portioner ad gangen, og opbevar resten af dejen på køl i mellemtiden. Læg først alle mørdejsstrimlerne og -fletningerne i den ene retning. Læg dem pænt på, og lad overskydende dej langs kanten hænge ud over.
Flet nu mørdejsstrimlerne og -fletningerne på modsatte led ind under de strimler, der allerede ligger på tærten.
Det gøres ved skiftevis at folde strimlerne bagover og lægge en strimmel mørdej ad gangen.
Klem forsigtigt dejen fast langs kanten, samtidig med at du klemmer overskydende dej af. Bag tærten ved 190° varmluft i ca. 35-40 minutter, til overfladen er flot gyldenbrun. Drys med flormelis, og servér tærten afkølet med cremefraiche eller vaniljeis.