13 planter der renser luften
Stueplanter

13 planter der renser luften i din bolig

af Pernille Albers 20.01.2021
Foto: Nick Degn/Stöj Foto.
Alle planter renser luften, men her er en oversigt over 13 særligt egnede planter, som kan forbedre indeklimaet i din bolig

Planter er dekorative, men de gør også meget andet godt for dig og dit hjem. Omgiver du dig selv med planter, er det godt for din psyke, og så renser de luften for kemikalier, så du får renere luft derhjemme. Her kan du få lidt forfriskende inspiration til næste gang, du skal have nye planter ind i hjemmet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

13 luftrensende planter

Bajonetplante, Sansevieria Trifasciata

Planten har høje, sværdlignende blade, som er mønstrede, og der findes forskellige sorter med bladfarver i grøn, sølvgrå og gul. Fx ’Laurentii’, der også kaldes for svigermors skarpe tunge, som har lange, grønne blade med gule kanter.

Bajonetplante er en af de nemmeste stueplanter at holde. Den skal stå i skygge, halvskygge eller delvis sol og må ikke vandes for ofte. Plant den gerne om i frisk muld en gang om året.

Birkefigen, Ficus Benjamina

Den gode, gamle stuebirk er en god luftrenser i boligen. Den trives bedst i sol eller delvis sol. Tempera - turen skal være mellem 18 og 20°. Jorden skal gerne holdes fugtig, men planten må ikke stå og soppe i vand i en underskål.

Gulfrugtet Galanga og bregnearalie

Bregnearalie, Polyscias Cumingiana (til højre)

En fintløvet potteplante, der hører til vedbendfamilien. Det botaniske navn betyder ”meget skygge”, så den trives bedst, hvor der ikke er direkte sol. Planten bliver smukkest, hvis den får lys fra alle sider, så drej den lidt rundt af og til.

Den skal vandes ofte og er ikke glad for at tørre ud. Du kan lave små bonsaiagtige træer ud af planten. Fjern sideskuddene, og lad kronen vokse sig stor og frodig. Planten vil gerne have gødning jævnligt.

Dracæna, Dracaena

Bladene er sværdformede, og alt efter arten og sorten har planten grønne eller stribede, brede eller smalle blade. Planten skal placeres lyst, men ikke i direkte sollys. Den skal kun vandes, når jorden er tør. Den kan ikke lide at soppe i vand. Så pas på med overvanding.

Efeu, Hedera Helix

Kaldes også almindelig vedbend. Den er en stedse - grøn klatreplante, der er mest kendt som udendørs - plante. Indendørs er den dog en fantastisk luftrenser. Den vil gerne have en del lys og sprayes med en vandforstøver. Men lad den endelig tørre ud mellem vandingerne.

Elefantøreskjold, Alocasia Micholitziana

En dekorativ, hårdfør og nem plante med blade, der ligner elefantører. Prøv fx sorten ’Curly Bambino’ med snabelagtige stængler. Planten skal helst stå i halvskygge, og den må aldrig stå i direkte sol. Ligeledes er det vigtigt, at jorden tørrer ud mellem vandingerne.

Fredslilje, Spathiphyllum Wallisii

Er bredt anerkendt for sine luftforbedrende egenskaber. Det er en nem plante, der altid er grøn og frisk at se på. Den får to-tre hvidgule blomster, som holder ca. en måneds tid, før de afblomstrer.

Planten vil helst være i et rum med en temperatur på 18-20°. Den gror bedst, hvor der er delvis sol eller halvskyg - ge, og den skal vandes ca. en gang om ugen.

Gulfrugtet Galanga, Alpinia Luteocarpa

Den flotte, ranke plante har et flot rød-grønt farve - spil. Den trives bedst ved stuetemperatur og i direkte sol. Hold jorden jævnt fugtig, og kom gødning i van - det ved ca. hver fjerde vanding i vækstperioden.

Hængeasparges

Hængeasparges, Asparagus Aethiopicus (i midten på væggen)

En florlet plante med bambuslignende grønne blade. Den skal stå delvis lyst, men tåler en del skygge. Hold jorden let fugtig, men pas på med overvanding.

Musehaleaks, Peperomia Angulata

Kan være lidt svær at passe. Den skal stå lyst, men ikke i direkte sol. Den skal holdes fugtig, men må ikke overvandes eller stå med fødderne i vand. Og så vil den meget gerne have, at den får lov til at tørre ud mellem vandingerne. Planten vokser meget langsomt.

Rødskæg

Rødskæg, Calathea Rufibarba (i plantekassen)

Er let at passe, da dens blade straks hænger en smule, når den mangler vand. De folder sig i øvrigt sammen om natten og ud igen, når solens stråler igen strømmer ind i boligen.

Slørasparges, Asparagus Setaceus

En finurlig plante med fjerlignende skud, der er helt bløde. Den skal stå delvis lyst, men tåler en del skygge. Hold jorden let fugtig, men pas på med overvanding, for det bryder den sig ikke om.

Småbladet paraplytræ, Schefflera Arboricola

Sydpå vokser paraplytræerne i det fri. Træet stammer fra Australien og New Zealand og er en robust plante, der er nem at passe. Den kræver nemlig ikke meget lys og behøver ikke at blive vandet så ofte, selvom den dog helst skal holdes lidt fugtig.

Et paraplytræ vokser hurtigt og tilpasser sig let dit indeklima. Den kan godt lide en plads, hvor der er naturligt lys, men skal helst ikke udsættes for direkte sol om sommeren. Hold planten fugtig. Paraplytræet elsker at få en overbrusning i ny og næ, og så er støvet også væk.