Skab en frodig vindueskarm
Stueplanter

Stueplanter: Skab en frodig vindueskarm

af Pernille Albers 15.01.2021
Foto: Nick Degn, shutterstock.
Vindueskarmen kan let forvandles til et grønt spot i hjemmet, der har gavnlige effekter på både hyggen og indeklimaet. Udnyt vindueskarmen til at stille de stueplanter, der renser luften allerbedst.

Planter gør boligen smukkere, og mange af dem kan forbedre indeklimaet.
De såkaldte luftrensere suger skadelige rester af formaldehyd og benzen ud af luften og belønner med ren ilt.

Sådan skaber du en frodig vindueskarm

Saml en flok krukker i samme nuancer i vindueskarmen, og sæt evt. en konsol op til vindueskarmen med flere planter på.
Krukkerne er plantet til med flere luftrensende planter, som både er en fryd for øjet og gør nytte i hjemmet.

Bajonetplante, Sansevieria trifasciata
Bajonetplanten har høje, sværdlignende blade, som er mønstrede, og der findes forskellige sorter med bladfarver i grøn, sølvgrå og gul. Fx ’Laurentii’, der også kaldes for svigermors skarpe tunge, som har lange, grønne blade med gule kanter. Bajonetplante er en af de nemmeste stueplanter at holde. Den skal stå i skygge, halvskygge eller delvis sol og må ikke vandes for ofte. Plant den gerne om i frisk muld en gang om året.

Violinfigen, Ficus lyrata:
Violinfigen har høje store blade, der kan blive op til 40 cm lange. Den tynde stamme og de store blade, gør at den passer perfekt ind i den moderne indretning, som et fint og dekorativt indslag. Violfigen trives godt på et lyst sted, og passer derfor perfekt i vindueskarmen. Den har godt af at blive vandet rigeligt, når den plantes ud.

Dracæna, Dracaena:
Bladene er sværdformede, og alt efter arten og sorten har planten grønne eller stribede, brede eller smalle blade. Planten skal placeres lyst, men ikke i direkte sollys. Den skal kun vandes, når jorden er tør. Den kan ikke lide at soppe i vand. Så pas på med overvanding.

Elefantøreskjold, Alocasia micholitziana:
En dekorativ, hårdfør og nem plante med blade, der ligner elefantører. Prøv fx sorten 'Curly Bambino' med snabelagtige stængler. Planten skal helst stå i halvskygge, og den må aldrig stå i direkte sol. Ligeledes er det vigtigt, at jorden tørrer ud mellem vandingerne.

Sømandstrøst, Aglaonema:
En smuk plante, der trives godt i høj luftfugtighed og derfor passer ind i det grønne spot i vindueskarmen. Bladene på planten kan være både helt grønne, eller en blanding af grøn og rosa, som det ses på billedet. Lad gerne jorden tørre ud mellem vandingerne.