Aloe vera i vindueskarm
Stueplanter

Aloe vera - den perfekte stueplante

af redaktionen 5.02.2021
Foto: Friedrich Strauss.
Har du ikke allerede en aloe vera, så er det tid nu! Den kendte plante er nemlig både nem at passe og har imponerende, nyttige egenskaber, der gavner helbreddet. Læs alt om planten her!

Denne artikel indeholder sponsorerede links.

Den udødelige plante, den helende plante, brændt plante. Kært barn har mange navne og aloe vera planten har skam også fået navnene af en årsag. Det er nemlig en ret utrolig plante, der både er nem og nyttig at have i hjemmet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Aloe vera planten er en rustik og dekorativ plante med sine lange, fyldige, grønne blade. Den tilhører plantefamilien sukkulent, som netop er kendetegnet ved de saftfulde blade. Så er du vild med sukkulenter, så må du også have en aloe vera plante!

Dyrk aloe vera i hjemmet

Det er nemt at få fat i en aloe vera plante til hjemmet. De kan købes i havecentre og byggemarkeder men ofte også i supermarkeder eller boligbutikker til en god pris. Aloe vera planterne sælges endda på den blå avis, da man, ligesom med kaktusser, kan avle planterne derhjemme!

Når du køber din aloe vera, kan du derfor også selv avle den, hvis du vil have flere – eller give en videre som gave. Hjemmedyrket aloe vera er da den perfekte værtindegave!

En aloe vera kan alle passe

Pasning og vanding af aloe vera kræver minimal indsats. Planten har brug for at stå i gruset, veldrænet jord, der ikke bliver for tung og våd ved vanding. Er jorden for tung og næringsrig, bliver rødderne for tynde.

Vanding af aloe vera-plante

Det gør ikke noget, hvis du glemmer at vande din aloe vera. Aloe vera går også under navnet brændt plante, og det kælenavn henviser til plantens oprindelse i varme, golde områder med sparsom regn. Den kan derfor overleve på meget lidt vand og må gerne tørre lidt ud mellem vandingerne. Giv den gerne lidt vand en gang om ugen.

Grundet plantens oprindelse i solrige områder, skal den gerne stå et lyst sted, hvor den kan få lidt sol.

Den helende plante

Aloe vera er kendt for sine unikke egenskaber. De tykke blade gemmer på et hav af vitaminer, mineraler og andre gode næringsstoffer, som helbreder, vedligeholder og styrker din hud. Netop derfor ser man den i mange hudplejeprodukter.

Lav din egen helende gel af aloe vera

Hvad end huden trænger til fugt eller helbredende pleje til et brændsår eller hudafskrabning, så er aloe vera din ven. Du kan nemlig nemt lave din egen helende gel af bladenes indre.

Det skal du bruge:

  • 3 stængler/blade fra aloe vera planten

  • 1 spsk. hvedekimolie

  • 1 spsk. citronsaft

Sådan gør du:

  • Skær tre blade af planten og skær de yderste spidser af bladets sider

  • Læg bladende i koldt vand i 24 timer. Skift vandet jævntligt – gerne hver 4. time.

  • Skær bladene åbne, og fjern gelen indeni med en ske

  • Kom gelen i en skål og tilsæt olie og citronsaft. Bland det hele godt sammen.

  • Kom gelen i en lufttæt beholder og opbevar den i køleskabet.

Frisk luft med aloe vera

Aloe vera planter er desuden gode til at rense luften i din bolig. De renser luften for skadelige stoffer og producerer frisk ilt i de rum, de står i. Alle planter renser luften, men nogen er mere egnede end andre, heribland aloe vera.