Guide til sukkulenter
Stueplanter

Guide til sukkulenter

af 28.02.2020
Sofie Wulff. Foto: Kira Brandt,
Sukkulenter er fortsat populære i danske hjem - og med god grund! Planterne er nemme at holde og pynter smukt med deres skulpturelle former og fine, grønne nuancer. Bliv klogere på pasning og plejning her.

Det er fantastisk med grønne planter, der både er yndige og nemme at holde - og det er lige præcis tilfældet med sukkulenter. Den hårdføre plante kommer i tusindvis af forskellige sorter, hvoraf de mest almindelige slags, som rosetblomst, stenurt, paradistræ, husløg og diverse kaktus, fortsat dukker op i flere og flere vindueskarme herhjemme. Sukkulenten er nemlig ideel som stueplante, fordi den stortrives i den tørre, varme luft i vores bolig.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Selvom sukkulenter har et ry for at være nærmest umulige at slå ihjel, er der dog et par ting, man skal være opmærksom på, når det kommer til pasning af de smukke, grønne skønheder. Vi guider dig til, hvordan du får det bedste ud af dine planter.

Se også: 5 planter der forbedrer indeklimaet i boligen

Hvad er en sukkulent?

Fælles for alle sukkulenter er deres tykke og saftige blade eller stængler, hvor planten kan opbevare vand og dermed overleve i lange perioder med tørke. Sukkulenter har deres naturlige vokseplads i områder, hvor det ikke regner særligt ofte - og derfor er det vigtigt at kunne samle og holde på vandet, når der endelig har været nedbør.

Udover at være hårdføre har sukkulenter også let ved at formere sig. Har du først tilegnet dig én plante, er det altså også nemt at lave flere af slagsen. Alt du skal gøre er at fjerne et blad, placere det ovenpå fugtig jord og vande cirka en gang om ugen. Efter nogen tid vil der komme nye rødder og små, fine planter frem.

Læs også: Guide til pilea

Hvordan skal sukkulenter passes?

På grund af sukkulenternes normale leveforhold i ørkenlignende områder, har planterne bedst af at blive placeret et lyst sted i boligen. Det er forskelligt fra art til art, præcis hvor stor en mængde lys, de har godt af - men de fleste vil foretrække indirekte sollys. Hvis du placerer din sukkulent i fuld sol hele dagen, kan bladene blive skoldede og svedne - og får planten derimod for lidt lys, vil den hurtigt blive tynd og bleg at se på.

Hold igen med vandet
Det er en skrøne, at sukkulenter kan klare sig nærmest helt uden vand. Dog trives planterne bedst, når de får lov at tørre ud mellem hver vanding. Samtidigt nedsætter det risikoen for svamp og råd. Vand derfor først din plante, når jorden i potten er helt tør, og vær opmærksom på, at sukkulenter har brug for mere vand i vækstperioden (sommer), end når de er i hviletilstand. Hvis du har mistanke om, at du er kommet til at overvande dine planter, så potterne står våde for længe, kan det være nødvendigt at stille dem et varmere sted for en kort periode.

Oplever du visne blade på din plante, er det en fordel at fjerne dem med det samme. På den måde nedsættes risikoen for angreb af skadedyr som uldlus, bladlus og spindemider.

Undgå råd med den rette jord og potte
Der kan opstå råd i en sukkulent, hvis den overvandes, og konstant står i våd jord. Sørg derfor at plante i veldrænet jord og i en potte af ler, beton eller sten med med drænhul i bunden, så det overskydende vand kan løbe ud.

Sidst men ikke mindst er det en god idé at stille dine sukkulenter udendørs i sommerperioden. Find en solrig plads i haven, hvor de står lyst og varmt - og dine planter vil stortrives!

Har du brug for hjælp? Tjek vores store guide til stueplanter her.