Gardenia får søde knaphulsblomster.
Stueplanter

Dyrk gardenia for de smukke blomster

af Max Martinussen 3.09.2020
Foto: Shutterstock.
Yndig, velduftende og vanskelig knaphulsblomst. Gardenia er svær at få succes med herhjemme, men sælges alligevel ofte i handlen lige før den skal til at springe ud. Her er hvad du behøver at vide, hvis du vil forsøge at få den til at trives.

Gardenia er hjemmehørende i det sydlige Kina, Taiwan og Japan, og hører til Rubiaceae-familien. Den er stedsegrøn, og har tykke, blanke og mørkegrønne blade.

Herhjemme dyrkes den indendørs i krukker eller potter.

Gardenias smukke blomst

Den meget smukke blomst af gardenia

Blomsterne fra gardenia er kendt som knaphulsblomst. Planten får dekorative blomsterknopper, der springer ud i store, mælkehvide blomster, der knækker over i flødehvid nærmest over i gul efterhånden som de falmer.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Blomsterne dufter stærkt og dejligt. Som regel blomstrer den i sommerperioden, men kan manipuleres til at blomstre på andre tidspunkter, fx op til jul, hvis man har mulighed for at styre temperaturen planten står i.

Dyrkning af Gardenia jasminoides

Under varmere himmelstrøg dyrkes gardenia udendørs, hvor den kendes som en tolerant plante, der har let ved at tilpasse sig. Herhjemme passer den dårligt til det danske klima, og dyrkes derfor stort set altid som stueplante. Gardenia er dog ikke synderligt glad for den tørre stueluft, og vil gerne have en mere fugtig luft.

Det bedste sted at dyrke gardenia er derfor i en udestue, eller en vinterhave, hvor temperaturen følger årets rytme, uden at det bliver for koldt — her er det også lettere at sørge for at luften er mere fugtig.

Pasning og pleje af gardenia

Som sagt er det en vanskelig plante, der kræver omhyggelig pasning, hvis den skal trives. Den stiller krav til fugtighed og temperatur, hvis den skal blomstre, og så er den særligt følsom over for lyset.

Hvis den skal blomstre, skal der have været en periode, hvor den står koldere end ellers. Vil man fx have den til at blomstre ved juletid, hvilken den er kendt for, så skal man allerede i august stå et sted, hvor der er ca. 17 grader. Lyset må ikke ændre sig, så du må altså ikke vende potten, som man jo ellers gør med potteplanter, så de får lige meget lys over det hele. Jorden skal holdes konstant fugtig og der må ikke gives gødning i perioden op til blomstring.

Vanding af gardenia

Vand din gardenia med regnvand — eller på anden måde afkalket vand — der har stuetemperatur.

TIP: Man kan afkalke postevand ved at koge det (husk at lade det køle helt ned, før du vander med det.)

Gardenia trives bedst, når jorden holdes konstant fugtig, men den tåler ikke at stå og soppe i vand.

Temperatur og lys

Det er vigtigt, at gardenia får masser af lys, men den tåler dog ikke stærk sol i foråret og over sommeren. I sommerperioden kan den tåle at stå ude, hvis det er varmt — men ikke i direkte sol.

Gardenia kan klare sig ved stuetemperatur, men særligt hvis den skal blomstre er det nødvendigt at være skarp på temperaturen. Hvis den skal blomstre, skal du i en periode stille den køligere ved ca. 17 grader, og når knopperne så dannes, så skal den stå ved 20-21 grader.

Den bedste jord til gardenia

Jorden til gardenia skal være en veldrænet, humusrig og sur jord. De forhold skabes bedst med en god tørvemuld iblandet groft sand — og meget gerne leca i bunden af potten.

Du bør omplante dine gardenia hvert eller hvert andet år omkring februar.

Beskæring

Du kan beskære dine gardenia samtidigt med at du ompotter dem. Du kan bruge de afskårne skud til formering.

Formering af gardenia

Særligt de buskede arter af gardenia er lette at formere, men de fleste arter er til at få succes med. Gardenia kan formeres både ved stikling og ved frø.

Stiklinger kan laves af afskårne stængler, der sættes i fugtig tørvemuld. Sørg for at jorden holdes fugtig, ved at sætte dem med en plasticpose over potten. Sæt hver stængel i sin egen potte, da de dårligt tåler at blive delt senere.

Sørg for at temperaturen er mellem 20-25 grader, så vil stænglerne slå rødder i løbet af 6-8 uger.

Vil du forsøge med frø, skal de helst sås i frisk tilstand. Planter fra frø blomstrer først om mange år, ofte først efter 7 år.