Stueplanter

Vælg nemme og hårdføre radiatorplanter

af Tonie Ørvad Andersen, Pernille Albers, Bente Halkjær og Anita Banner 10.10.2022
Styling: Pernille Albers. Foto: Nick Degn, Plantorama.
Når vi skruer op for varmen i de kolde måneder, kan det gå ud over de grønne planters trivsel. Der er dog planter, som sagtens kan stå over en varm radiator uden at tage den mindste skade. Vi guider dig til flotte radiatorplanter og viser, hvordan de kan pryde din bolig.

Hvad er en radiatorplante?

Som udgangspunkt er planter med tykke blade egnet til at stå over en varm radiator, da sukkulente blade fungerer som en form for vandreservoir for planterne, og derfor kan de klare sig, selv om det er varmt.

Disse planter omfatter kaktus og andre sukkulenter og derudover stueplanter som musehaleaks, hjertebregne, parasolpilea, perler på snor samt de blomstrende stueplanter kalankoe og saintpaulia.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Sådan passer du dem

Start med at købe sunde og friske planter, og sørg for, at de er pakket forsvarligt ind, når du køber dem i vinterhalvåret – mange stueplanter tåler ikke kulde og frost. Sørg for at vande jævnligt – jorden tørrer hurtigt ud, når planterne står lige over radiatoren.

Pas dog på med sukkulenter, der godt kan tåle en udtørring og ikke skal stå i fugtig jord. Øg om nødvendigt luftfugtigheden omkring planterne ved at sætte en skål eller lignende omvendt i potteskjuleren, og placér planten herpå, så er der mulighed for, at der er vand omkring planten, uden det berører potten med planten i. Lad ikke planter soppe i vand – er vandet ikke opsuget efter ca. 20 minutter, kan det overskydende vand hældes væk.

Radiatorplanter om sommeren

I sommerhalvåret bør planterne gødes. Stil også gerne planterne ud i stille regnvejr, eller overbrus dem med tempereret regnvand – derved fjerner du støv fra plantens blade. Bruger du vand direkte fra hanen, risikerer du, at der kommer kalkskjolder på bladene. Plant om efter behov – det vil sige, når planten trænger til ny jord, eller hvis den er blevet så stor, at den har brug for en større potte. Foråret er det bedste tidspunkt for omplantning.

Indret vindueskarmen med fine radiatorplanter.

Tænk radiatorplanter, når du indretter

Savner du masser af grønne nuancer om vinteren, så investér i nogle store planter. Over radiatoren her står bagest en stor muselhaleaks og foran en misteltenkaktus med hårede, hængende skud. Vil du have flere farver i vindueskarmen, kan du vælge farverige krukker eller anden nips. Bagest i billedet står en farverig tørret buket. Tørrede buketter er lette at placere også over en varm radiator, så dem kan du også tænke ind i din indretning om vinteren.

Kæmpe echeveria og musehaleaks, Peperomia ”Hope”.

Match potterne

Det er flot at mikse planter og potter – især når de samme farver går igen, så udtrykket ikke bliver for spraglet. I den brune lerpotte står en kæmpe echeveria og i den brune og hvide skjuler en musehaleaks, Peperomia ”Hope”. Den får med tiden lange skønne ranker og er let at holde – den må dog ikke overvandes.

Pilea peperomioides, også kaldet parasolpilea

Brug en skjuler

En radiatorskjuler gør det lettere at udnytte pladsen over en radiator. Her kan du stille dine holdbare planter sammen med dine yndlingsting og skabe et smukt stilleben. Planterne her er opstammede Pilea peperomioides, også kaldet parasolpilea. Den trives lyst og lunt, men ikke direkte sol i en vindueskarm.

Et lille udvalg af især Peperomia-arter.

Find din favoritplante

Der er nok at vælge imellem, når du leder efter planter til at have stående over radiatoren. Her ses et lille udvalg af især Peperomia-arter. De er beskrevet enkeltvis i artiklen her. Derudover findes et hav af kaktus og sukkulenter.

Hæng miniranker op i vinduet over radiatoren.

Hængende prydplanter

Det ser fint ud, når man hænger miniranker op i vinduet over radiatoren. Her er det de ærtelignende perler på snor, der er plantet i søde keramikskjulere. Som baggrund står grene med tørrede judaspenge i en krukke. De er også holdbare over radiatoren.

TIP: Læg lecasten i bunden af skjulerne. Så står dine perler på snor ikke og sopper i vand. De må gerne tørre ud af og til, og du skal vande dem sparsomt.

Fredslilje - Rimelig hårdfør plante til vindueskarmen

Fin og frodig

Fredslilje er ikke en radiatorplante, men den er hårdfør. Får den brune pletter på bladene klipper du dem af, og snart vokser der nye ud. Hold lidt igen med varmen og vand jævnligt. Her pryder en frisk grøn fredslilje vindueskarmen i fin kontrast til de tunge stentøjskrukker.

TIP: Over en varm en varm radiator kan du rode dine stiklinger. Husk blot at skifte vand jævnligt. I det lille grå fad ligger en stikling fra en musehaleaks. Når rødderne er dannet, plantes den rodede stikling i pottemuld, og du har en ny plante.

Misteltenkaktus er hårdfør og tåler udtørring

Bland sorterne

Der er mange forskellige arter og sorter af musehaleaks, hvor bladene varierer efter type, og derved kan du opnå en stor variation, selv om du udelukkende går efter disse planter. Årsagen til det spøjse navn, musehaleaks, er, at blomsterstanden har form som en musehale. Foran står en misteltenkaktus, der er hårdfør og tåler udtørring.

Radiatorplanter med flotte blade

Skab drama

Krukker og figurer med ansigter er populære i indretningen netop nu, og du kan nemt skabe en teatralsk stemning, hvor du fylder dem med en blanding af mørkerøde og grønne planter. Her er det Peperomia caperata ”Rød luna” med mørke, bordeaux blade og Peperomia angulata ”Rocca verde” og ”Suro”, der minder om hinanden med lange grønne stilke og blade med lyse aftegninger.

5 gode og nemme radiatorplanter:

  • Rocca Verde
  • Pecunii
  • Piccolo Banda
  • Fraseri
  • Arifolia

Fra venstre: Rocca Verde har karakteristiske, fine, lysegrønne blade med striber, og planten er i sig selv lille og tæt. Den skal kun vandes sjældent og trives i halvskygge og skygge i stuetemperatur.

Piccolo Banda, en sand radiatorklassiker får små, hvide blomster, der står og vifter. Dens tykke, sølvgrønne blade på rødlige stængler har et fint mønster, der løber som et bånd i hele bladets længde.