Stueplanter

Grønne trends: De mest populære potteplanter

af Pernille Albers 14.02.2018
Foto: Frederik Johs
Holdbare kaktusser, luftrensende fiskeben og skulpturelle fingeraralier... Det er stadig oppe i tiden at indrette sig med grønne planter. Vi viser dig hvilke af slagsen, der er moderne netop nu!

Det har længe været moderne at indrette hjemmet med grønne planter - og gerne efter princippet "jo flere, jo bedre!". I butikkerne er der efterhånden også kommet et væld af forskellige grønne varianter at vælge imellem, der alle har de skønne egenskaber tilfælles, at de giver liv i hjemmet og er forholdsvist nøjsomme.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Sådan passer du dine stueplanter, når det er vinter

Derfor skal du indrette dig med grønne planter

Der er lavet flere forskellige undersøgelser om, hvad grønne planter kan gøre for vores trivsel - og det er faktisk slet ikke så lidt endda. Planterne optager nemlig de giftstoffer, der er i luften – giftstoffer, som kommer fra de mange forskellige materialer, vi omgiver os med i hjemmet.

Planterne optager også CO2 i luften og omdanner den til ilt – en proces hvor luften samtidig tilføres fugtighed. Fugtigheden har stor betydning i vinterperioden, hvor luften er meget tør på grund af varmen fra radiatorer og brændeovne.

De grønne planter skaber altså en mere stabil temperatur, øger vores trivsel, nedsætter stressniveauet, får os til at føle os bedre tilpas og pryder i hjemmet. Hvad kan man ønske sig mere?

Prøv også: Guide til din monstera

Se her en række smukke, grønne planter, der er moderne netop nu

Duvende rosendue
En af de flotteste planter med blomst i denne sæson er rosendrue, Medinilla magnifica.En enkelt plante på et bord er nok til at skabe stemning. Den udstråler pomp og pragt og passer godt ind i tidens lidt tungere og bohemeagtige look. Mix den med velour og tunge farver på væggene, og tilsæt et grafisk sort-hvid foto som modvægt til det tunge look. Placér planten, så dens flotte blomsterstande kan hænge frit. Find fx en hylde, hvor den har masser af plads til at folde sine blomster ud.Rosendrue tåler ikke brændende sol, men skal stå så lyst som muligt. Den kræver høj fugtighed og temperaturer på 20-25° – om vinteren dog ca. 17-20°. Vand jævnligt, men jorden må hellere tørre let ud end være konstant fugtig. Overbrus gerne planten et par gange om ugen. Tilfør gødning i sommerhalvåret. Den hører ikke til de nemme stueplanter, men med en porøs og kalkfattig jord er den lettere at passe. Får den det, kan den give 30-40 cm lange rosafarvede blomsterstande år efter år. Et fantastisk syn, der er arbejdet værd.
Af Pernille Albers. Foto: Federik Johs (skovdalnordic.com)
Seje sukkulenter
Sukkulenter er en af den type planter, der kan passes af de fleste. De kræver ikke meget pasning og er derfor utroligt populære i boligen. En sukkulent kendetegnes ved fortykkede stængler og blade. De tykke kødfulde blade lagrer vandet i sig i lang tid, og de skal derfor ikke vandes så ofte. Planterne kræver dog godt med lys og gerne fuld sol. Får de for lidt lys, vil de strække sig og blive ranglede. Får de for meget vand, kan de gå til. Virker dine sukkulenter trætte, skal de have mindre vand og mere lys. De vil helst stå lidt køligt i vinterhalvåret. For de fleste sukkulenter er det rigeligt at blive vandet hver tredje uge.Der er utrolig mange typer sukkulenter at vælge imellem. På billedet ses bl.a.:Øverst nr. to fra venstre: Pilea, Pilea ’Greyzy’, der er en smuk hængende sukkulent med små grågrønne blade. Den vil med tiden blive mere fyldig.Ved siden af i de to høje brune krukker: Sansevieria cylindrica, som er i familie med svigermors skarpe tunge. Den har sjove strittende stængler og er utrolig let at holde. Kommer konstant med små nye skud, der pibler frem fra bunden af planten. Den gror bedst i direkte sol.Den store sukkulent ved siden af er musehaleaks, Peperomia pecunifolia, med lange fine ranker. Planten er en såkaldt ”radiatorplante”, dvs. at den egner sig til vindueskarmen over den tørre varme radiatorluft. Sæt den lyst, men ikke i direkte sollys, der kan blege de tykke grønne blade en del. Vand den hver 10. dag om sommeren og kun hver tredje uge i vinterhalvåret. Undgå kold træk på planten.I den lyserøde krukke står en babyæselhale, Sedum burrito, som har sjove stængler med masser af små tykke blade, der sidder helt tæt. Den er let at få flere planter af: Knæk blot en stængel af, og placér den i fugtig sandet jord. Hold jorden let fugtig, indtil der er dannet rødder, og du har en ny plante. Æselhale skal vandes sjældent. Stik en finger i jorden, og mærk efter. Er jorden tør, skal den vandes helt op og herefter først vandes igen, når den atter er blevet tør. Lad planten stå lyst og solrigt.De to potter mod venstre er rosetter, Echeveria, og den gråbladede forrest er en Senecio cephalophorus.
Af Pernille Albers. Foto: Frederik Johs (skovdalnordic.com)
Frisk luft med fiskeben
Fiskeben, Maranta leuconeura, har de fineste fiskebensagtige aftegninger i sine lysegrønne blade. Den får tynde stængler med hvide blomster og er en af de nyheder, der kan findes på blomsterscenen i år. Fiskeben er genial i boligen – især i soveværelset, da den er luftrensende, dvs. renser luften for giftstoffer.Fiskeben trives bedst ved almindelig stuetemperatur og helst i halskygge-skygge. Den må ikke tørre ud, men heller ikke være konstant fugtig, så mærk efter, hvornår den trænger til vand. Ved udtørring kommer der visne bladrande.Om natten ruller bladene sig sammen og strækker sig i vejret. Men tag det roligt, for de folder sig ud igen hver morgen.Fiskebensplanten kan blive op til 50 cm bred og 50 cm høj, så det er en stor skønhed, der kræver lidt plads.
Af Pernille Albers. Foto: Frederik Johs (skovdalnordic.com)
Skulpturelle skønheder
En stærk tendens inden for plantemoden er, at planterne ikke kun skal være grønne og bo i vindueskarmen. De må gerne være anderledes og have et skulpturelt udtryk, så de kan pryde stuen på lige fod med kunst og nips.Til venstre ses Corokia cotoneaster, der også kaldes sølvtræ, eventyrtræ og spøgelsestræ. Den pynter fint i boligen med sit fine og florlette udtryk. Bladene er sølvagtige, og overfladen har et støvet og spøgelsesagtigt skær over sig. Den må ikke tørre ud, men er ellers utroligt let at holde. Sølvtræ kan stå både inde og ude. Hvis den står solrigt udendørs, kan du være heldig at få den til at blomstre. Den får de fineste små gule blomster. Tag dog planten ind om vinteren.Den anden plante er fin fingeraralie, Schefflera elegantissima, der har mange ”fingre” og bronzefarvede blade. Et florlet og eventyragtigt lille træ, hvis særprægede udtryk kan pifte ethvert rum op. Fingeraralie skal have masser af vand og om sommeren være konstant fugtig med vanding mindst to gange om ugen. Om vinteren skal den være mere tør, men ikke tørre helt ud. Vand den ca. en gang om ugen. Den vil gerne bruses over dagligt, så bladene får vand. Fingeraralie kan blive op til 1,2 m høj og ca. 30 cm bred. Planten kræver lys, men ikke direkte sol. Den skal helst ikke have det varmere end højst 21°.
Af Pernille Albers. Foto: Frederik Johs (skovdalnordic.com)
Moderne elefantøre
Mange af de gamle mormorplanter, som har været helt forsvundet i handlen i flere årtier, har fået en renæssance og ses pludselig overalt. En af dem er elefantøre, Alocasia 'Polly’, der er et must i den moderne bolig. Bladene har form som et elefantøre og er meget dekorative med de smukke dybe grønne nuancer og den lilla stængel. Planten er utrolig robust, men tåler ikke at tørre ud. Og så pibler der konstant nye skud op fra bunden. Placér elefantøre lyst, og vand den en-to gange om ugen. Det ser flot ud, hvis du stiller nogle potter med elefantøre i samlet flok og pynter med dit yndlingsnips ved siden af potterne. De mangle planter giver et bedre indeklima og lyser op i de mørke vintermåneder.
Af Pernille Albers. Foto: Frederik Johs (skovdalnordic.com)
Op i højden
Mange husker de halvvisne stuebirke i 80’ernes boliger og har sikkert svoret, at store grønne planter aldrig skulle pryde deres hjem igen. Men efter årtier ude af rampelyset har de høje og ranke planter atter fundet vej tilbage i vores boliger. Store stueplanter kan peppe stuen eller køkkenet op og sprede en frodig stemning a la botanisk have i miniformat. Og sætter du dem sammen med dybe og mørke farver, kan du skabe en herlig dekadent stil. Husk dog også nogle lyse kontraster og afskårne blomster i vase for at lette den tunge stil. Planterne skal stå lyst, men ikke i direkte sol. Vand dem jævnligt, for de må ikke tørre ud i potten.Her ses den moderne skjold (kaldes ofte for elefantøre), Alocasia, med forskelligt særpræg. Fra venstre:Alocasia med røde stængler.Alocasia med de blanke blade, hvide afskårne porreløg.Allium ampeloprasum, i vase.Alocasia ’Zebrina’ med stribede stængler.
Af Pernille Albers. Foto: Frederik Johs (skovdalnordic.com)
Bloggerplanten over dem alle
De fleste kan huske fingerfilodendron, Monstera deliciosa, fra deres forældres eller bedsteforældres hjem. Disse planter er ligesom kaktusser og sukkulenter blevet utroligt populære igen. Fingerfilodendron er også døbt bloggerplanten, fordi den er blevet flittigt vist på diverse blogs. Sikkert fordi den både passer ind overalt og er let at passe. Den kan hurtigt vokse sig stor og skifte fra en lille fin potteplante til en stor skulpturel stueplante, der giver din bolig liv og karakter. Som ung plante er bladene hele, men efterhånden som den vokser sig stor, kommer der flige og senere huller i bladene, som er et af dens helt klare kendetegn.Omplant fingerfilodendron, efterhånden som den vokser, og giv den også støtte, så den ikke vælter. På den måde får den plads at gro på og bliver hurtigt til en stor stueplante. Den har det optimalt i et rum med meget lys, men ikke direkte sol. Den skal vandes en til to gange om ugen.
Af Pernille Albers. Foto: Frederik Johs (skovdalnordic.com)
De kære kaktusser
Er du også forelsket i de dekorative, stikkende skabninger, så køb en flok kaktusser i forskellige størrelser og faconer, og lav et stilleben af de sjove planter. Placér kaktusserne i forskellige lerpotter, og mix dem med krystalvaser og glasskåle for at skabe lidt kontrast.Har du en travl hverdag, er kaktusser perfekte, da de kræver minimal pasning. Tommelfingerreglen er, at kaktusser skal vandes to gange i vinterhalvåret og tre gange i sommerhalvåret. Gennemvand din kaktus, og lad den tørste til næste vanding. Undgå altid at sjatvande, for det dræber planten, der er skabt til at tørste i lange perioder.Der findes et hav af kaktusser, som ofte sælges uden sortsnavn. På billedet ses forskellige arter af kaktus:Opuntia (også kaldes Mickey Mouse-kaktus, fordi den er flad med runde ører). Den fås både stor som bagest i billedet og lille som forrest til højre.Guldkugle, Echinocactus grusonii, som er rund og lidt fladtrykt.Euphorbia heptagona, som er lang og opret eller let hældende og ofte består af flere kaktusser i én plante.
Af Pernille Albers. Foto: Frederik Johs (skovdalnordic.com)

Har du brug for hjælp til stueplanterne? Tjek vores store guide til stueplanter her.