Hydroponisk dyrkning - dyrk grønne planter i vand

Helt naturligt forbinder vi plantedyrkning med jord, men det er faktisk muligt at få de grønne darlings til at trives helt uden. Du har måske set hyacinter og orkidéer, som står i vand uden jord, og der er mange andre, som egner sig til at blive dyrket på samme måde. Fænomenet kaldes hydroponisk dyrkning.

Planter, der vokser direkte i vand, giver et let og rent udtryk til indretningen, når de nærmest svæver i vand. Men der er et par ting, du skal være opmærksom på, før du går i gang. Læs med her og se vores trin for trin-guide til, hvordan du gør i videoen øverst i artiklen.

Undgå kalk og grumset vand

Afhængigt af hvor du bor i landet, kender du sikkert til problemet med kalkaflejringer fra fordampet vand. Dette skal du også være opmærksom på, når du dyrker planter i vand. For at undgå kalkaflejringer på glaskrukker eller vaser kan du bruge mineralvand fra flaske eller regnvand. Har du en vandkande med filter, kan du også bruge den, så indholdet af kalk minimeres.

Fordi planten optager meget af sin næring gennem rødderne, kan det også være en god idé at tilsætte lidt plantegødning, når du fylder op med vand i glasbeholderen.
Når vandet bliver grumset, kan du blot skifte det ud med rent vand – oftest kan du dog nøjes med bare at fylde lidt mere vand på beholderen.

Velegnede planter til hydroponisk dyrkning

Der er mange planter, der kan tåle at blive dyrket i vand uden jord, fx:

  • Paradistræ
  • Pilea
  • Guldranke
  • Væddeløber
  • Fredslilje
  • Flamingoblomst
  • Filodendron

Det er flot at samle flere glasflasker og -vaser med planter i en gruppe på bordet. Så kan man også tydeligt se røddernes forskellighed.

Vælg den rette glasbeholder

Det er klogt at vælge en vase eller krukke, der er smallere ved halsen, for ellers kan det være svært at få planten til at stå lige i vandet. Alternativt kan du vælge at lægge nogle sten i bunden af glasbeholderen, som stabiliserer rødderne og holder planten på plads.

TIP: Har du tålmodighed til det, kan du også vælge at tage en stikling fra en grøn plante, stille den i en lille vase eller et glas med vand og lade den vokse. Efterhånden som planten vokser sig større, kan du se rødderne blive lange og snoede.