Grønne planter dyrkes i vand
Stueplanter

Hydroponisk dyrkning: Dyrk grønne planter i vand

Tekst og foto: Gitte Høtbjerg Hansen. 10.09.2021
Skyl jorden væk, og lad dine grønne planters flotte rødder få mere opmærksomhed ved at dyrke dem direkte i vand. Planter, der er dyrket hydroponisk, giver et næsten kunstnerisk udtryk i boligen, og så er det en nem måde at holde stueplanter på.

Helt naturligt forbinder vi plantedyrkning med jord, men det er faktisk muligt at få de grønne darlings til at trives helt uden. Du har måske set hyacinter og orkidéer, som står i vand uden jord, og der er mange andre, som egner sig til at blive dyrket på samme måde. Fænomenet kaldes hydroponisk dyrkning.

Hydroponisk dyrkning: Dyrk planter i vand

Planter, der vokser direkte i vand, giver et let og rent udtryk til indretningen, når de nærmest svæver i vand. Men der er et par ting, du skal være opmærksom på, før du går i gang. Læs med her og se vores trin for trin-guide til, hvordan du gør i videoen længere nede i artiklen.

Fordelene ved at dyrke hydroponisk

Er du typen, der altid glemmer at vande dine planter, så de visner, er dyrkning i vand et godt alternativ. Planterne passer sig selv, og du skal blot skifte vandet engang imellem. Ved hydroponisk dyrkning slipper du også for at skifte jord på planterne, som de ellers har godt af en gang om året. Bor du i lejlighed, er det især en fordel ikke at skulle slæbe jord op og ned ad trapperne.

Sådan dyrker du planter i vand

Hydroponisk dyrkning trin 1

Trin 1

Vælg nogle enkle gennemsigtige glasbeholdere og nogle velegnede planter. Du kan med fordel vælge planter og beholdere i forskellige størrelser, da det giver en legende kontrast. Tag den grønne plante ud af potten – stil dig ved en vask, hvor der er vand i nærheden.

Hydroponisk dyrkning trin 2

Trin 2

Det sviner lidt, når jorden skal fjernes fra plastikpotterne. Brug derfor en skål til at opsamle den overskydende jord. Start med at fjerne så meget jord, du kan, uden at bruge vand. Hav lidt tålmodighed, for det kan godt tage lidt tid at få masseret al jorden af rødderne. Et godt tip er at lade planten tørre lidt ud, for så er det nemmere at fjerne jorden.

Hydroponisk dyrkning trin 3

Trin 3

Når du har fjernet det meste jord, skal du bruge vand til at skylle det sidste af. Men stil en skål under til at opsamle jord og små rødder, der falder af – så risikerer du ikke at tilstoppe dit afløb. Her skal du også have lidt tålmodighed, for det tager tid at få jorden skyllet af, og der vil altid være lidt tilbage, men det gør ikke noget.

Hydroponisk dyrkning trin 4

Trin 4

Når du synes, planten er renset for jord, fylder du glasbeholderen cirka halvt op med vand. Husk, at det er bedst at fylde vand i beholderen, før du sætter planten i, for ellers kan vandet blive grumset. Sæt forsigtig planten i glasbeholderen. Tjek, at plantens rødder er dækket af vand. Er de ikke det, hælder du forsigtigt mere vand i uden at skabe bevægelse i vandet, så du undgår grumset vand. Så er planten klar til at pynte i dit hjem. Stil gerne nogle forskellige planter sammen – det giver en flot dybde og lader rigtig rødderne komme i fokus.

Undgå kalk og grumset vand

Afhængigt af hvor du bor i landet, kender du sikkert til problemet med kalkaflejringer fra fordampet vand. Dette skal du også være opmærksom på, når du dyrker planter i vand. For at undgå kalkaflejringer på glaskrukker eller vaser kan du bruge mineralvand fra flaske eller regnvand. Har du en vandkande med filter, kan du også bruge den, så indholdet af kalk minimeres.

Hydroponisk dyrkning - dyrk grønne planter i vand

Fordi planten optager meget af sin næring gennem rødderne, kan det også være en god idé at tilsætte lidt plantegødning, når du fylder op med vand i glasbeholderen.

Når vandet bliver grumset, kan du blot skifte det ud med rent vand – oftest kan du dog nøjes med bare at fylde lidt mere vand på beholderen.

Velegnede planter til hydroponisk dyrkning

Der er mange planter, der kan tåle at blive dyrket i vand uden jord, fx:

  • Paradistræ
  • Pilea
  • Guldranke
  • Væddeløber
  • Fredslilje
  • Flamingoblomst
  • Filodendron
Hydroponisk dyrkning - dyrk grønne planter i vand

Det er flot at samle flere glasflasker og -vaser med planter i en gruppe på bordet. Så kan man også tydeligt se røddernes forskellighed.

Vælg den rette glasbeholder

Det er klogt at vælge en vase eller krukke, der er smallere ved halsen, for ellers kan det være svært at få planten til at stå lige i vandet. Alternativt kan du vælge at lægge nogle sten i bunden af glasbeholderen, som stabiliserer rødderne og holder planten på plads.

TIP: Har du tålmodighed til det, kan du også vælge at tage en stikling fra en grøn plante, stille den i en lille vase eller et glas med vand og lade den vokse. Efterhånden som planten vokser sig større, kan du se rødderne blive lange og snoede.