Hydroponisk dyrkning: Dyrk grønne planter i vand
Helt naturligt forbinder vi plantedyrkning med jord, men det er faktisk muligt at få de grønne darlings til at trives helt uden. Du har måske set hyacinter og orkidéer, som står i vand uden jord, og der er mange andre, som egner sig til at blive dyrket på samme måde. Fænomenet kaldes hydroponisk dyrkning.
Hydroponisk dyrkning: Dyrk planter i vand
Planter, der vokser direkte i vand, giver et let og rent udtryk til indretningen, når de nærmest svæver i vand. Men der er et par ting, du skal være opmærksom på, før du går i gang. Læs med her og se vores trin for trin-guide til, hvordan du gør i videoen længere nede i artiklen.
Fordelene ved at dyrke hydroponisk
Er du typen, der altid glemmer at vande dine planter, så de visner, er dyrkning i vand et godt alternativ. Planterne passer sig selv, og du skal blot skifte vandet engang imellem. Ved hydroponisk dyrkning slipper du også for at skifte jord på planterne, som de ellers har godt af en gang om året. Bor du i lejlighed, er det især en fordel ikke at skulle slæbe jord op og ned ad trapperne.
Sådan dyrker du planter i vand
Trin 1
Vælg nogle enkle gennemsigtige glasbeholdere og nogle velegnede planter. Du kan med fordel vælge planter og beholdere i forskellige størrelser, da det giver en legende kontrast. Tag den grønne plante ud af potten – stil dig ved en vask, hvor der er vand i nærheden.
Trin 2
Det sviner lidt, når jorden skal fjernes fra plastikpotterne. Brug derfor en skål til at opsamle den overskydende jord. Start med at fjerne så meget jord, du kan, uden at bruge vand. Hav lidt tålmodighed, for det kan godt tage lidt tid at få masseret al jorden af rødderne. Et godt tip er at lade planten tørre lidt ud, for så er det nemmere at fjerne jorden.
Trin 3
Når du har fjernet det meste jord, skal du bruge vand til at skylle det sidste af. Men stil en skål under til at opsamle jord og små rødder, der falder af – så risikerer du ikke at tilstoppe dit afløb. Her skal du også have lidt tålmodighed, for det tager tid at få jorden skyllet af, og der vil altid være lidt tilbage, men det gør ikke noget.
Trin 4
Når du synes, planten er renset for jord, fylder du glasbeholderen cirka halvt op med vand. Husk, at det er bedst at fylde vand i beholderen, før du sætter planten i, for ellers kan vandet blive grumset. Sæt forsigtig planten i glasbeholderen. Tjek, at plantens rødder er dækket af vand. Er de ikke det, hælder du forsigtigt mere vand i uden at skabe bevægelse i vandet, så du undgår grumset vand. Så er planten klar til at pynte i dit hjem. Stil gerne nogle forskellige planter sammen – det giver en flot dybde og lader rigtig rødderne komme i fokus.
Undgå kalk og grumset vand
Afhængigt af hvor du bor i landet, kender du sikkert til problemet med kalkaflejringer fra fordampet vand. Dette skal du også være opmærksom på, når du dyrker planter i vand. For at undgå kalkaflejringer på glaskrukker eller vaser kan du bruge mineralvand fra flaske eller regnvand. Har du en vandkande med filter, kan du også bruge den, så indholdet af kalk minimeres.
Guide: Pasning og pleje af væddeløber
Fordi planten optager meget af sin næring gennem rødderne, kan det også være en god idé at tilsætte lidt plantegødning, når du fylder op med vand i glasbeholderen.
Når vandet bliver grumset, kan du blot skifte det ud med rent vand – oftest kan du dog nøjes med bare at fylde lidt mere vand på beholderen.
Velegnede planter til hydroponisk dyrkning
Der er mange planter, der kan tåle at blive dyrket i vand uden jord, fx:
- Paradistræ
- Pilea
- Guldranke
- Væddeløber
- Fredslilje
- Flamingoblomst
- Filodendron
Guide: Pasning og pleje af guldranke
Det er flot at samle flere glasflasker og -vaser med planter i en gruppe på bordet. Så kan man også tydeligt se røddernes forskellighed.
Vælg den rette glasbeholder
Det er klogt at vælge en vase eller krukke, der er smallere ved halsen, for ellers kan det være svært at få planten til at stå lige i vandet. Alternativt kan du vælge at lægge nogle sten i bunden af glasbeholderen, som stabiliserer rødderne og holder planten på plads.
Sådan passer du dine stueplanter, når det er vinter
TIP: Har du tålmodighed til det, kan du også vælge at tage en stikling fra en grøn plante, stille den i en lille vase eller et glas med vand og lade den vokse. Efterhånden som planten vokser sig større, kan du se rødderne blive lange og snoede.