Hvidt toilet på badeværelse med grønne klinker
Tips & tricks

5 steder, der er klammere end dit toiletbræt

Maja Grønbæk. Redigeret af redaktionen. 21.10.2021
Foto: Kira Brandt
Du tror måske, toiletbrættet er det største samlingssted for de bakterier, vi ikke så gerne vil i nærkontakt med. Tro om igen, for her er 5 steder, der er mindst lige så slemme!

Det kommer nok ikke som en overraskelse for nogen, at toiletbrættet er samlingssted for væmmelige og sygdomsfremkaldende bakterier, som du ikke er specielt interesseret i at komme i nærkontakt med. Af samme grund gør du nok også jævnligt toilettet grundigt rent og vasker hænder efter toiletbesøg for at minimere antallet af bakterier.

Men faktisk gemmer der sig lige så mange - hvis ikke flere - bakterier på mange af de ting, du bruger og rører ved rigtig mange gange i løbet af en dag. Se listen her, og få gode råd til, hvordan du holder tingene rene og mængden af bakterier nede!

5 steder, der er mindst lige så klamme som toiletbrættet

1. Skrivebordet

Det er ikke småting, der kan samle sig her, hvis du glemmer at give skrivebordet en regelmæssig tur med kluden. For at undgå bakterierne er det en god idé at tørre bordet af med en desinficerende klud en gang om ugen.

2. Gulvtæppet

De er bløde og rare, og ja, det perfekte sted for bakterier. Ca. 4000 gange flere end på toiletbrættet, hvis ikke du husker at støvsuge det grundigt en gang om ugen.

3. Håndtasken

Tasken indeholder ikke bare dine vigtige ting som pung, nøgler og telefon, men højst sandsynligt også en ordentlig bunke bakterier. Du har den trods alt med rigtig mange steder, måske endda på offentlige toiletter. Håndtaget er ikke overraskende det mest bakteriefyldte på tasken. Hvis din taske er lavet af stof eller læder, kan du blande en lille smule mild, flydende ansigtssæbe med varmt vand og tørre tasken over med en blød klud.

4. Pengesedler og mønter

Penge er rare at have, men sedler og mønter er en af de helt store bakteriebomber. Der sidder omkring 3000 forskellige slags bakterier på en almindelig pengeseddel. Her er der ingen rengøringsmidler at gribe til, men du kan minimere bakterierne ved altid at vaske hænder, når du kommer hjem fra indkøb, eller hvor du ellers har penge mellem hænderne.

5. Din mobiltelefon

Den helt store synder: Din mobiltelefon! Ifølge videnskab.dk er mobiltelefoner smurt ind i bakterier, og de bærer dermed på masser af sygdomsfremkaldende mikroorganismer. Og det er da heller ikke så underligt, når man tænker på, hvor ofte du har mobiltelefonen i hånden - både når du er i bussen, i køkkenet og ja, lad os bare være ærlige, på toilettet. Ulig hænder så er mobiltelefoner ikke noget, vi vasker regelmæssigt. Videnskab.dk anbefaler derfor, at du renser telefonen dagligt med en 70 % alkoholspray.