Håndvask lugter
Tips & tricks

Derfor lugter din håndvask – og sådan undgår du det

af Freja Bang Lyngbo. Foto: Anitta Behrendt 28.07.2023
En grim lugt fra håndvasken kan være til store gene, og der kan være flere grunde til problemet. Få hjælp til at finde årsagen og fjerne lugten fra afløbet her!

Spreder der sig en ubehagelig stank fra din køkken- eller badeværelsesvask? Selvom afløbet ikke er stoppet, kan der sagtens opstå lugtgener. Men heldigvis er det forholdsvis nemt at komme problemet til livs. Bliv klogere på årsagen, og få hjælp til at fjerne og forebygge lugten her!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Derfor lugter dit afløb

Her er tre typiske årsager til, at din håndvask lugter.

1. Vandlåsen er fyldt

Madrester, gammel sæbe og hår har det med at sætte sig i vandlåsen. Derfor skal du jævnligt tømme den for at afhjælpe problemet. Vandlåsen er som oftest nem at skrue af, men er du i tvivl om, hvordan du gør, kan du læse mere her.

2. Vandlåsen er udtørret

Måske har du prøvet at vende retur fra en ferie til en grim lugt fra håndvasken? Det er helt normalt og skyldes, at vandet i vandlåsen er fordampet, fordi der ikke er løbet vand igennem i noget tid. Normalt forhindrer pungvandlåsen mellem kloak og vask den grimme lugt i at stige op, men når vandlåsen er udtørret, er der fri passage.

Vandlåsen kan også have tendens til at udtørre, hvis det har været meget varmt igennem en længere periode.

3. Overløbshullet er fyldt med belægninger

Det lille hul, som sidder midt på håndvasken, er til for at forhindre overskydende vand i at løbe ud over kanten - og det er jo smart! Men fylder du ofte vasken til over hullet, kan der løbe beskidt vand, f.eks. opvaskevand, ud i hullet og dannne belægninger, der med tiden begynder at lugte.

Rens overløbshullet med en lille børste, eller fyld vasken med meget varmt vand og sæbe, så hullet bliver renset igennem.

Sådan forhindrer du, at vasken lugter

Vil du være på forkant med lugtgenerne, skal du blot huske at tømme og rense vandlåsen løbende - og inden den begynder at lugte. Husk også at rense overløbshullet ved at fylde vasken med skoldhedt vand og sæbe eller bruge en lille børste.

Er der ekstra varmt i periode, så husk at hælde vand igennem alle vaske løbende - også dem du ikke bruger hver dag. Skal du på ferie og har bedt naboen om at vande stueplanter eller fodre katten, kan du bede dem om at lade vandet køre igennem hjemmets vaske en enkelt gang eller to.

Kilde: Bolius