Lys indenfor i et hus, hvor mørket falder på udenfor
Tips & tricks

Forstå elpriserne: Hvornår er strømmen billigst?

af Christina Riis. 19.09.2023
Foto: Claudi Thyrrestrup.
Der er penge at spare, hvis du planlægger dit strømforbrug ud fra de aktuelle elpriser. Her kan du læse om, hvornår strømmen er billigst og få svar på, hvad du egentlig betaler for!

Der er masser af penge at spare, hvis du ved, hvornår elpriserne er lavest. De svinger nemlig time for time og er afhængige af vind og vejr samt udbud og efterspørgsel. De afhænger også af energikilden – er det vind, sol eller vand? Naturgas eller fossile brændsler?

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Bliv klogere på elpriserne her, så du kan udnytte strømmen, når den er billigst!

Hvornår er strømmen billigst?

Strømmen vil være dyrest på tidspunkter, hvor flest bruger den, så elnettet bliver belastet. Det kan være når vi laver aftensmad, eller når vi bruger søndagen på at vaske tøj og gøre rent. Strømmen er typisk dyrest fra kl. 17-21.

Omvendt er elnettet er mindst belastet om natten, så strømmen vil typisk være billigst fra kl. 00-06. Derudover er strømmen også billigst, når vinden blæser, og solen skinner. Så har vindmøller og solceller bedst mulige forhold til at producere strøm.

I sommerhalvåret ser man af og til, at elpriserne er lave i dagtimerne, fordi solen skinner mere end i vinterhalvåret.

 

TIP: Elpriserne er som udgangspunkt lavest om natten, eller når det blæser, og når solen skinner.

Hvad betaler man for?

Udover selve strømmen, du bruger, betaler du også for transporten gennem elnettet, produktionsomkostninger, vedligeholdelse til dit energiselskab samt afgifter og moms. Ifølge ok.dk udgør 43 % af det, du betaler til dit elselskab, dit egentlig strømforbrug. Det vil sige, at det er her, du har en indflydelse, hvis du gerne vil bruge færre penge på elregninger.

Du kan som forbruger nedsætte dit strømforbrug eller omlægge dine rutiner. Flyt de mest fleksible opgaver til de billigste timer, hvis det er muligt.

Hvis det ikke generer andre, hvor du bor, kan du med fordel indstille vaskemaskinen til at vaske tøj om natten. På samme måde kan du på mange opvaskemaskiner indstille dem til at starte på et bestemt tidspunkt i løbet af natten.

Du kan tjekke dine lokale elpriser om aftenen, inden du går i seng, og sætte indstillingerne efter dem. Det gør du på dit energiselskabs hjemmeside eller app.

Prisen på el

Elpriserne svinger mellem 0,5-6 kr. pr kWh, men ligger ofte mellem 2-2,5 kr. Den gennemsnitlige dansker har et elforbrug, der svarer til ca. 5.600-7.770 kr. om året.

Din specifikke pris afhænger af dit elselskab, og om du bor øst eller vest for Storebælt. Vestdanmark er nemlig tæt forbundet med Tyskland, hvor Østdanmark er forbundet med Sverige.

I Vestdanmark er der flere vindmøller end i øst, og derfor er der typisk kortere afstand fra energikilde til bopæl, så transportprisen vil være lavere. Men på tidspunkter uden ret meget vind, vil Vestdanmarks elpriser følge de tyske, der typisk er højere end i Norden.

I Sverige er produktionsomkostningerne til strøm en smule billigere, og det nyder danskerne i øst godt af.

Kilder: ok.dk, energinet.dk, elberegner.dk