Buketter & kranse

Buketter med ranunkler

af Nanna Larsen 17.06.2015
Foto: Mette Wotkjær
De farvefine ranunkler er skønne, både når de pryder i deres fulde flor i haven, og når de plukkes og bruges i smukke buketter. Læs med her, hvor vi giver dig tips og tricks til at få det bedste ud af havens ranunkler!

De farveglade ranunkler kommer oprindeligt fra Lilleasien, og deres navn er afledt af ordet "frø", fordi planterne trives allerbedst i sumpede og fugtige miljøer. Ranunklerne kræver lidt arbejde, men når de står i deres fulde flor i haven, er de hele indsatsen værd!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Guide: Ærter A-Z

Sådan planter og plejer du ranunkler

Ranunkler trives bedst i porøs, næringsrig og fugtig jord og bør plantes på et solrigt sted. Det er dog vigtigt, at planterne ikke plantes i våd jord, for er jorden for våd, vil knoldene rådne.

Du kan plante de skønne planter både i havens bede og i krukker. Selvom planterne ikke spreder sig aggressivt, kan det være en god idé at plante dem i krukker. Dette skyldes, at ranunklerne ikke er vinterhårdføre, og på den måde kan du nemt opbevare krukkerne på et tørt og frostfrit sted, indtil vinteren er ovre, og de atter kan trives under åben himmel igen.

Ranunkler trives bedst i små grupper af minimum 10-12 knolde, og de bør plantes med en planteafstand på ca. 4-6 cm. Det er vigtigt, at de vandes jævnligt, så jorden holdes fugtig, og ranunkelknoldene ikke udtørrer. Planterne er som regel gode til at optage al den næring, de har brug for, fra naturen, og derfor behøver de ingen former for gødning.

FÅ FLERE TIPS TIL SMUKKE HAVENS BLOMSTER OG PLANTER MED ISABELLAS!

Sådan sætter du ranunkelknolde

Ranunkelløg kan sættes omkring april-maj, når nattefrosten er ovre. Du kan med fordel vælge at forkultivere knoldene indenfor fra marts måned, så bliver planterne mere modstandsdygtige og får en rigere blomstring.

  1. Læg ranunkelknoldene i blød natten over, så de er klar til at komme i jorden dagen efter.
  2. Grav et hul, der er tre gange så dybt, som ranunkelknolden er lang. Er knolden 3 cm lang, skal plantehullet være 9 cm dybt.
  3. Placér knolden i bunden af hullet med spidsen opad.
  4. Fyld plantehullet op med jord, og vand rigeligt.
  5. Når vandet er sunket ned i jorden, kan du eventuelt fylde mere jord på.
  6. Tryk jorden fast med hænderne.

Læs også: Hjælp bier i haven

I galleriet kan du se, hvordan du kan bruge havens ranunkler i smukke buketter:

Kilde: plantorama.dk