Buketter & kranse

En smuk buket: Dekorative hestekastanjer

af Susie Helsing Nielsen og Anna Hedegaard 30.09.2008
Foto: Jakob Valling
Sammensæt en smuk buket af hestekastanjer. Få tips til, hvordan du laver en smuk efterårsbuket her!

Kastanjetræet er børnenes nøddetræ, men de voksne har også mange glæder af det - ikke mindst, når det drejer sig om hestekastanjetræet, der er meget forskelligt fra det ægte kastanjetræ. Sidstnævnte tilhører bøgefamilien og har spiselige nødder, men ingen blomster. Hestekastanjetræet derimod tilhører sæbetræfamilien og er giftigt, men med smukke hvide eller lyserøde blomster.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Læs også: Vælg den rigtige vase

Hestekastanjens historie
Hestekastanje, Aesculus hippocastanum, er et stort opret løvfældende træ, som vokser naturligt i Grækenland og Albanien. Det kom til Danmark i 1700-tallet, hvor det blev plantet i dyrehaver og parker for at give foder til vildtet. Siden er det også blevet plantet som pynt i skove og langs veje, og det findes også enkelte steder vildtvoksende i skoven.

Svulmende knopper
Det unge kastanjetræ har en rødbrun glat bark, som efterhånden ændrer udseende til en sprækket mørkegrå bark. Knopperne bliver i det tidlige forår store og svulmende, inden de springer ud og bliver til de smukkeste store sammensatte blade. Et blad består af fem til syv småblade, der er dobbelt savtakkede og sidder på en lang stilk som fingrene på en hånd.

Læs også: Blomster i hjemmet gør dig glad

Smukt hele året
Hestekastanjen kræver en god næringsrig jord og en vokseplads, som hverken er udsat for kraftig vind eller er for lille, da rødderne breder sig både dybt og langt ud til siderne. Træet er smukt på alle tider af året - med et nøgent grenskelet om vinteren, store knopper i det tidlige forår, lysende blomster i maj, en harmonisk skyggegivende grøn krone om sommeren, frugtkapslerne i det tidlige efterår og de mange gulbrune blade sidst i oktober.