Buketter & kranse

Floks - fyldigt flor sidst på sæsonen

af Susie Helsing Nielsen. Styling og 19.08.2013
foto: Tine Edinger
De yndefulde høstfloks passer perfekt ind i countryhaven. De enkelte blomster lægger sig side om side og kan til sammen danne fyldige blomsterhoveder, der gør dem geniale som fyld i buketter. Og så dufter de herligt!

Som små tætte puder med florlette blomster spreder høstfloks både duft og glæde i den romantiske have, uanset om du er til de helt sart rosa og hvide sorter eller giver den for fuld udblæsning med dybe tætte farver. Uanset hvilke sorter du vælger, får du mest succes med dine høstfloks, hvis du planter dem i sol eller let skygge i en let fugtig, porøs og humusrig jord. De trives allerbedst i fugtighedsbevarende områder, men ikke i lerjord. Plantens rodnet ligger i det øverste jordlag, der hurtigt tørrer ud, og derfor er det en god idé at dække omkring roden med græsafklip eller kompost. Og så skal du huske at vande godt i tørre perioder, så planterne ikke reagerer med gule visne blade og bliver "barbenede".

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Se de mange forskellige floks i vores galleri forneden

Tager over, hvor de andre takker af
I september og fremefter kan det være lidt småt med blomstrende skønheder i haven. Men her spiller høstfloks sit trumfkort. Det herlige ved høstfloks er bl.a., at den blomstrer sidst på sæsonen, hvor de andre blomster så småt begynder at takke af. Du kan være heldig, at den blomstrer frem til den første frost. Du kan i midten eller slutningen af juni afkorte hvert andet skud med en tredjedel, da det vil få planten til at danne flere sideskud og dermed endnu flere blomster og desuden få den til at blomstre over en længere periode. Høstfloksen kan deles jævnligt for at få flere planter, eller når de begynder at blomstre mindre eller bliver tynde i midten af planten. Når planten er afblomstret i efteråret, skal du skære den ned til ca. 10 cm, grave den forsigtigt op og dele den, så der er mindst tre-fire skud på hver roddel. Plant straks de nye planter
med ca. 30 cm's mellemrum.

Bind blomster og buketter af sensommerens fine blomster - se, hvordan her

Sådan får du nye planter
Du kan selv lave nye planter af stiklinger uden blomster eller blomsterknopper. Bland en del groft sand og to dele god pottejord sammen i en potte, og gennemvand den. Klip stiklingerne med tre bladpar på hver, og fjern de to nederste par. Sæt tre stiklinger i hver potte, så bladene er fri af jorden. Sæt potten ned i en klar plastikpose, som du har prikket huller i, så der ikke bliver for fugtigt inde i den. Luk posen til foroven med en elastik, så det er let at åbne den og lufte ud, hvis det bliver nødvendigt. Sæt stiklingerne
lyst uden direkte sol. Hold jorden let fugtig, uden at den står og sopper i vand. En lille måned senere har stiklingerne slået rod. Plant nu over i en større potte med almindelig pottemuld, når du kan tage stiklingerne ud af den lille potte, uden at jorden falder af rødderne. En måned senere kan du plante den ud i bedet.