Gør-det-selv med genbrugsguld: 5 fine idéer
Der er simpelthen noget grundlæggende tilfredsstillende ved at skabe noget nyt ud af noget, ingen andre ellers kunne se værdien i. At få det, der egentlig skulle have været på genbrugspladsen, til at genopstå som genbrugsguld. At skabe nyt med gammelt.
Sarahs idéer til en grønnere hverdag
Det ved Sarah Grønbjerg, hvordan man gør. Hun står bag Instagram-profilen @woodeliwood, hvor hun deler sine og mandens bedste ideer til en lidt grønnere hverdag frem, ligesom hun deler deres gør-det-selv-projekter, som ofte laves ud fra det, de lige har ved hånden. Hun er en del af IKEAs bæredygtige Instagram-profil Grøn Rytme @gronrytme, hvor man kan få ideer og inspiration til en lidt grønnere hverdag.
- Jeg synes, Grøn rytme er en fantastisk platform. De små idéer er nemme at forholde sig til og gå til for alle, og alle opslag er meget inspirerende med simple forslag til, hvordan man kan gøre hverdagen lidt grønnere, fortæller Sarah.
Hun tror på at bruge de ting, man har i stedet for at købe nyt. Og det kan hun sagtens gøre, for hun kan få det meste til at ligne en million.
Se 5 af Sarahs bedste projekter
↑ Spisebordet
Nogle gange har vi allerede det møbel, vi går og drømmer om. Vi skal bare lige opdage det. Det rustikke og klassiske spisebord har haft en omtumlet fortid – og ikke altid været lige meget i kridthuset hos familien. Faktisk har det i flere år stået opmagasineret i nogle venners garage, mens det var sat til salg på dba.
Men da familien manglede et stort, godt spisebord med plads til gæster, kom de i tanke om det afviste bord. Det er husets hjerte, og når der skal laves lektier, spilles spil, tegnes, bygges lego, spises, snakkes, laves huler, bages, laves kreating og planlægges ferier, er det her, det foregår.
Det er lavet af:
- Et regulært IKEA Norden-spisebord i træ med et stærkt lag lak, som er blevet høvlet af.
- Derefter fik det en mat og lysnende bordpladeolie, som giver det et rustikt og mere naturligt look.
- På den måde fik familien et bord med historie. Alt fra de små hakker fra en gaffel til den rødvinsplet, der ikke blev tørret af i tide og gule strejf fra sidste sommers solsikkebuket, fortæller en historie om et levet liv og minder om alt det, bordet kommer til at være for dem fremover.
Find lignende spiseborde fra IKEA her!
↑ Det lille udekøkken ”Pølsevognen”
Vognen her består egentlig bare af ting, der ellers skulle smides ud – eller allerede var blevet det. Men med lidt trylleri er den blevet til et lille, fint læsted til grillen, hvor der også er plads til krydderurter og fade med det, der skal på grillen. Et rullende mini-udekøkken.
Den er lavet af:
- En simpel blomstervogn fra metalcontaineren, hvor toppen er skåret af.
- De oprindelige hylder er erstattet med terrassebrædder, som var i overskud, og nu udgør bord og hylde.
- Taget er lavet ved at vognens metalstivere er skåret i en skrå vinkel, og så er der lagt tag af en plade bølgetagpap.
- Siderne er lavet af en rest vægbeklædning, og derefter er det malet med sort træbeskyttelse og tilføjet små kroge og en metalhylde til kydderurter.
↑ Listereolen
Den smukke og arkitektoniske listereol er igen et projekt bestående af gode ideer og ting, der ellers ikke ville være blevet brugt. Den ser raffineret ud, men både konstruktion og materialer er helt simple.
Den er lavet af:
- Familiens eksisterende Billy-reoler fra IKEA. Reolerne her er den lave model med Oxberg-låger, som har et klassisk og enkelt look.
- Et par overskydende bordplader, som egentlig var blevet købt til et andet projekt, der aldrig blev til noget.
- De er savet ud i lige brede lister, og der er boret huller i de vertikale lister der, hvor hylderne skal sidde.
- Derefter er de sat sammen med helt almindelige trægrillspyd fra køkkenskuffen, som fungerer som hyllebærere.
- Hylderne udgøres så igen af lister, som er lagt horisontalt ind i hullerne mellem de vertikale lister, så de hviler på grillespyddene.
↑ Drivhuset
Det hyggelige drivhus i træ må næsten kunne vinde en præmie for antal genbrugsmaterialer brugt på ét sted. I stedet for et klassisk drivhus i glas og aluminium giver det lille træhus og dets mange vinduer stemning af orangeri og hverdagshelle. Både selve huset og indretningen er lavet ud af ting, der enten var på vej til at blive smidt ud, er klunset eller fundet brugt.
Det er lavet af:
- Et lille træhus er bygget af Sarah og hendes mand og består af en ramme i træ beklædt med beklædningsbrædder.
- De sprossede vinduer er klunset hos en veninde, og husets mål er lavet efter dem.
- Hele taget dækkes af seks tagvinduer, som er fundet på dba.
- Derefter er taget lukket med en rest tagpap, og huset er blevet malet med sort maling ude og inde.
↑ Plantepindene
Plantepindene består af korkpropper fra vinflasker sat på grillspyd.
Kom ind i en grønnere rytme med IKEA
Grøn Rytme er et nyt og bæredygtigt tiltag, hvor IKEA sammen med danskerne giver dig anvendelige tips og tricks til en grønnere hverdag i og omkring hjemmet. På IKEA.dk/grønrytme og @gronrytme på Instagram kan du få inspiration til, hvad du kan gøre af små tiltag for at komme ind i en lidt grønnere rytme. Det kan dreje sig om at hacke og genbruge møbler, om at spise grønnere, om at undgå madspild eller noget helt fjerde.
Inspirationen har vi fundet fra miljø- og klimabevidste danskere, der på forskellig kreativ vis viser vejen til et lidt grønnere liv. Så har du et grønt fif eller er du nysgerrig på, hvordan du konkret kan nedsætte dit klima-aftryk i hverdagen, så følg Grøn Rytme fra IKEA her.