Byg din egen saettekasse
DIY-projekter

Sådan bygger du en sættekasse i træ

Marlene de Jong/Dejong Studio. 17.05.2022
Foto: Staaljohs.
Sættekasser er den perfekte kombination af flot vægdekoration og praktisk opbevaring. Originalt er sættekasser inddelt i små rum, men med denne DIY-guide kan du helt selv bestemme størrelsen på rummene.

Traditionelle, gammeldags sættekasser er inddelt i små rum, som blev brugt til at opbevare de små blytyper, man brugte til bogtryk. Sættekassens små rum inddelte og organiserede de forskellige bogstaver og tegn, og selvom vi er gået fra blyet, er sættekassernes praktiske rumdeling stadig populær i hjemmet.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Nu til dags bliver sættekasser brugt som dekorativ pynt på væggen eller praktisk opbevaring. Når du selv bygger sættekassen, kan du også selv bestemme størrelsen på rummene og nemt tilpasse den lige dine behov.

Du kan lave en sættekasse med små rum til nips og fyrfadslys eller store rum med plads til planter og lysestager. En sættekasse kan også hænges op i køkkenet og bruges til krydderier eller krus og kopper. Uanset, hvad du mangler en sættekasse til, kan du nemt bygge din egen med DIY-guiden herunder.

DIY-guide: Sådan bygger du en sættekasse i træ

Her har vi lavet en sættekasse i fyrretræ. Du bestemmer selv, om sættekassen skal være i egetræ, fyrretræ, krydsfiner – eller måske skal males i en smuk farve.

Du kan variere størrelserne på rummene efter dine egne behov og ønsker, det vil kun sætte et endnu mere personligt præg på sættekassen.

Det skal du bruge til at bygge en sættekasse

 • Sav
 • Fyrrebrædder på 12 cm i bredden fordelt på: 2 x 64,4 cm (sidestykkerne på selve rammen), 4 x 44 cm (top- og bund på rammen samt de to længste vandrette hylder), 2 x 28,7 cm (de korte vandrette hylder), 2 x 23,5 cm (de lange lodrette rumdelere inde i sættekassen), 6 x 11 cm (de korte lodrette rumdelere)
 • Bagstykke af fyrretræ på 47 x 64,5 x 0,4 cm
 • Trælim
 • Dyvler 0,4 cm
 • Boremaskine
 • Bor Ø 4 mm
 • Fine søm
 • Hammer
 • Fint sandpapir
 • Blyant

  TIP

  Det kræver stor præcision at samle sættekassen til kopper med dyvler. Alternativt kan du lime stykkerne sammen, og herefter skrue dem fast udvendigt fra på selve rammen.

  Sådan bygger du en sættekasse i træ

  Trin 1: Sav brædderne ud i de ønskede mål, hvis de ikke allerede er klar. Slib brædderne let med sandpapir i enderne.

  Trin 2: Stil alle stykkerne sammen, så de står, som var det den færdige sættekasse – det giver dig et godt overblik over arbejdet. Markér nu de steder på toppen af rammen, hvor topstykket og de tre korte lodrette rumdelere mødes. På hvert enkelt af de lodrette stykker måler du 2 cm ind på den øvre kant og sætter en prik præcis i midten af brættets bredde. Det samme på undersiden af topstykket. Det er vigtigt, at hvert par prikker sættes præcist ud for hinanden både på topstykket og de lodrette stykker.

  Trin 3: Bor nu præcist ned i prikkerne på de tre lodrette stykker. Det samme gør du i det vandrette topstykke. Her er det dog vigtigt, at du kun borer 0,5 cm ned, da det ellers vil gå igennem hele brættet.

  TIP

  Du kan evt. også bore alle hullerne først og derefter samle hele sættekassen til sidst.

  Trin 4: Slib eventuelt med lidt sandpapir ved de borede huller. Fyld lim i hullerne samt på de tre lodrette stykker, så de hæfter ekstra godt på toprammen. Sæt dyvlerne i hullerne for at samle de fire dele. Fortsæt den samme proces med de andre lodrette og vandrette hylder i sættekassen.

  Trin 5: Sæt sættekassen i spænd mod en vinkelret flade, og lad den tørre i et par timer. Vend bagsiden op, og montér nu bagstykket ved at slå søm i hjørnerne og langs rammens ydersider. Du kan evt. også hæfte bagstykket på nogle af de vand- og lodrette hylder.