Havekalender uge 17
Havekalenderen

Havekalender | Uge 17

Af 0 25.04.2024
21.04.2021 - af: Redaktionen. Foto: Jakob Valling. Anastazia Anjo Jørgensen.
Foråret har mange gøremål med sig, særligt i haven. Vi har samlet inspiration til gøremål i haven i uge 17 lige her.

Vi er på vej ind i den del af foråret, der nogle dage kan føles som sommer — og i haven er der fuld gang i alt der spirer og gror. Her får du idéer til gøremål i haven denne uge.

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 17

Tjeklisten:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

  • Forspir squash og græskar
  • Find plæneklipperen frem
  • Plej jordbær
  • Måske høste en lille rabarber?

Forspir squash og græskar

Giv planterne et forspring, så de er i god vækst, når de plantes ud i slutningen af maj. Plant flere varianter, så du både har tidlige og sene sorter, i forskellige farver, former og teksturer. Prøv fx ufo-, spaghetti- og butternutsquash, og græskartyper som hokkaido og buttercup.

Tip: Husk at det er tid til at lægge kartofler, når jordtemperaturen er over 8 grader, og forårsvejret er lunt.

Det er tid til at få gang i plæneklipperen.

Find plæneklipperen

Græsset er så småt begyndt at vokse, og det betyder, at plæneklipperen skal frem igen. Sæt skæret højt, ca. 6 cm, de første par gange du klipper. Det giver græsset fred til at komme godt i vækst, så ukrudtet får sværere ved at konkurrere med det, og du får den pæneste og mest frodige plæne. Når foråret går over i sommer, kan du sætte skæret lidt længere ned, men aldrig længere end tre millimeter.

Er plænen blevet overtaget af mos, så kør den igennem med en vertikalskærer (kør kun i én retning) i en periode med tørt vejr, og riv mosset sammen med en rive. Så græsfrø på plænens skaldede pletter. Vand eventuelt plænen, så jorden ikke tørrer ud. Tilfør plænen kalk, hvis din jord er kalkfattig, og giv plænen gødning i løbet af forår og forsommer. Det giver græsset en fordel frem for mos og ukrudtsplanter.

Plej jordbærrene

Gør klar til jordbærsæsonen ved at fjerne udløbere og visne blade fra jordbærplanterne og vande bedet, hvis jorden føles tør. Slut af med at lægge halm mellem jordbærrene, så du slipper for beskidte bær og alt for meget ukrudt mellem rækkerne. Halmen holder desuden på fugten i jorden, så planterne ikke mangler vand under blomstring og bærsætning.

Høst rabarber

De første rabarber er ved at vise sig. Du kan sagtens høste af dem mens de er unge og fine.