Ukrudt i græsplænen bliver fjernet
Ukrudt

Sådan slipper du for ukrudt i græsplænen

af Redaktionen 2.10.2020
Foto: Panther Media.
Ukrudt i græsplænen kan være forstyrrende. Lær at kende forskel på ukrudtet, og få tips til ukrudtsbekæmpelse i græsset.

Nogle sætter pris på en græsplæne med mos, mælkebøtter og tidsler. Andre forbander dem langt væk og ser helst, at de forsvandt. Hører du til blandt sidstnævnte, er der hjælp at hente! Vi guider dig, så du kan fjerne og forebygge det uønskede krudt.

Sådan bekæmper du ukrudt i græsplænen

Der kan tit opstå uventede besøg af ukrudt i plænen, og det er noget, der plager de fleste haveejere.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Bedst som man synes, at haven er velplejet og står snorlige, kan der ud af det blå skyde gult op, hvor der burde være grønt, og stikkende tidsler generer, når man trasker med bare fødder gennem plænen — disse rædsler kalder vi for ukrudt.

Det er et tidskrævende projekt at få fjernet det, men der er heldigvis mange midler og metoder til, hvordan man kan slippe af med ukrudtet.

Ikke alle ukrudtsplanter skal dog ses som ubudne gæster. Overvej f.eks. at introducere planten mikrokløver til din græsplæne, da denne plante tager kvælstof fra luften og overfører det til jorden. Derudover giver den også en pæn og grøn plæne - selv i tørkeperioder.

Du kan købe græsblandinger med mikrokløver til ny og eftersåning — det giver en selvgødende græsplæne, der står stærkere over for ukrudtet.

Brug mikrokløver som naturlig gødning i græsset.

Hvilken type ukrudt finder man i græsplænen?

De fleste haveejere er bekendte med ukrudt såsom mælkebøtter, tidsler og mos. Typerne, der bare invaderer ens have eller terrasse, når man mindst venter det, og skaber uorden på den grønne plæne. Hvis man ønsker en golf-grøn græsplæne, ses den hvide Bellis blomst også som ukrudt sammen med glat vejbred.

Mange er sikkert også bekendte med ukrudtsplanten padderokke, som i de fleste tilfælde er kommet for at blive, når den først har meldt sin ankomst på plænen. Den type af ukrudt spreder sig afsindigt meget og har en tarvelig kombination af dybe og skrøbelige rødder, der nemt bliver til nye planter, når du forsøger at trække dem op.

Det bedste værn imod paderokke er at holde plænen en sund og kraftig, så den selv kan stå imod ukrudtet.

Padderokker kan være en plage, især i græsplænen.

Hvordan fjerner man ukrudt i græsplænen?

Der findes mange måder at slippe af med ukrudt på, alt efter hvilken en slags, vi har med at gøre.

Mos kræver en mosrive. Denne rækker fint til små områder, men hvis det er et større areal, man har med at gøre, bør man anskaffe sig en vertikalskærer, der både fjerner mosset i haven, men også styrker græsset.

Mos er en saga for sig, og hvis du har mosproblemer, så får du her en guide til, hvordan du fjerner og forebygger mos i græsplænen.

Tidsler og mælkebøtter er nemmest at tage op med rod, men kan også gøres mere effektivt med en mælkebøttefjerner.

Glat vejbred skal gerne fjernes så hurtigt som muligt, og gerne med rødderne ligesom mælkebøtten.

Ukrudt så som Bellis-blomsten og vorterod kan nemt holdes nede med en tur med plæneklipperen, da disse ikke har rødder, der stikker så langt ned i jorden.