Havekalender uge 18
Havekalenderen

Havekalender | Uge 18

Af 0 2.05.2024
22.04.2021 - af: Redaktionen. Foto: Anne-Marie Øby, Frank Kirkegaard.
Uge 18 er fyldt med gøremål i haven — den står på både køkkenhave, ukrudt og meget mere. Få masser af inspiration til gøremål i haven denne uge lige her.

Der er intet som en have, der kan få én til at føle sig lille. Der står man midt i det største af alle mirakler - en verden af ting, der gror.
- Geoff Hamilton

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 18

Tjeklisten:

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

  • Hold plænen fin med kløver
  • Sørg for godt naboskab blandt køkkenhavens afgrøder
  • Mælkebøttejagt
  • Så de milde krydderurter
  • Tap frisk birkesaft

Hold plænen fin med kløver

Hvidkløver er en kvælstoffikserende plante, som henter kvælstof fra luften ned til rødderne og fikserer det her. Bland de små hvidkløverfrø med sand, og spred blandingen med løs hånd ud over din græsplæne som et miljøvenligt alternativ til traditionel gødning. Når hvidkløveren vokser i græsplænen, vil græsset nyde godt af den højere koncentration af kvælstof, og i tørre perioder vil hvidkløveren desuden holde plænen grøn i længere tid.

Dyrk afgrøder, der passer godt sammen i køkkenhaven.

Sørg for godt naboskab blandt køkkenhavens afgrøder

Bryd rækkerne op og dyrk planterne imellem hinanden i køkkenhaven. Dyrkning med blandingskultur gavner planterne og giver samtidig en bedre udnyttelse af jorden. Når du blander rækkerne, så tænk på planternes størrelse, hvor hurtigt de vokser og hvor næringskrævende, de er. Gode naboer er fx løg og gulerødder, rødbeder og salat, majs og ærter, bønner og kål. Dårlige naboer er især kartofler og tomater samt løg og kål.

Mælkebøttejagt

Brug en våd dag på at fjerne mælkebøtter med så meget rod som muligt. Brug et mælkebøttejern eller en stor skruetrækker, der ikke laver så store huller i plænen. Stik den dybt ned i jorden langs med roden og vrik den frem og tilbage. Gentag eventuelt på den anden side af roden og lirk forsigtigt mælkebøtten frem og tilbage. Nu kan du trække roden op med et langt, sejt træk.

Så de milde krydderurter

Hjemmedyrkede krydderurter har en helt anden og kraftigere smag end de købte, især når det kommer til de mildere krydderurter. Så sørg for at sikre dig en forsyning af basilikum i drivhuset og dild og kørvel i køkkenhaven, og smag forskellen til sommer.

Tap frisk birkesaft

Saften stiger op i birketræerne, og du kan udvinde lidt af den uden at gøre skade på træet. Skær en birkegren på 1½-2 cm i tykkelsen skråt af træet, stik enden ned i en flaske og hæng flasken op på træet, så grenen tynges nedad. Saft vil begynde at dryppe ud af grenen, og når flasken er fuld, kan du tage den ned. Saften smager dejligt frisk, og kan drikkes som den er, eller laves til en lækker birkesirup. Det gøres meget enkelt ved at lade saften småkoge i nogle timer, indtil den er blevet tyk.