Guide til at slippe af med mælkebøtter

Nok ser de fine ud med deres solgule farve, men det er de færreste af os, der holder af de gule mælkebøtter i haven. Vil du undgå ukrudtsmidler i haven, er den mest effektive måde at fjerne havens mælkebøtter at håndlue dem.

Læs også: 7 råd mod myrer i hjemmet
 

Sådan fjerner og forebygger du mælkebøtter:

  • Vil du fjerne mælkebøtter i haven, skal du sørge for at få hele roden med op. Hvis ikke hele roden bliver fjernet, vil dine mælkebøtter komme igen.
  • Tjek din græsplæne for huller. Er din græsplæne ikke tæt, er det nemmere for mælkebøtter og andet ukrudt at skyde op. Riv den op og så nyt græs, der kan forhindre ukrudt i at vokse op.
  • Drop efterårsgravningen. Gravningen vil sende tusindvis af nye spiredygtige ukrudtsfrø op til jordoverfladen. Kultiver hellere jorden godt, og slut af med et lag jorddække, når køkkenhaven afsluttes for i år.
  • Hold ukrudtet i mørke. Frøene har brug for lys for at spire, så hold jorden dækket. Når du hakker, skuffer, graver, kultiverer eller river i jorden, vendes nye ukrudtsfrø op i lyset. Håndlugning er derfor den optimale måde at luge på, så jorden kun forstyrres lige der, hvor ukrudtsplanter står.
  • Vand kun, hvor der er brug for det. Vandsprederen vander altså også mælkebøtter og andet ukrudt! Hellere en langsom og grundig vanding ned i dybden end en hurtig og bred vanding over et stort areal.

Læs også: Sådan undgår du dræbersnegle i haven
 

Brug mælkebøtter i madlavning

Inden du kasserer dine mælkebøtter i haven, så overvej, om de ikke fortjener en plads på middagsbordet. Pluk de mindste af bladene fra mælkebøtter - de smager bedst. Mælkebøtter, der har stået i skygge, er mindre bitre end mælkebøtter, der har fået sol. Du kan ikke bruge stilke fra mælkebøtter til din madlavning, så du skal kun plukke blomsterhovederne og bladene. Brug dem som salat og som pynt, men husk altid at skylle dem først. Tænk også over, hvor du plukker dem. En frodig mark er at foretrække frem for grøftekanten langs landevejen!