Læg kartofler til spiring
Havekalenderen

Havekalender | Uge 8

af Redaktionen 19.02.2021
Foto: Søren Jul Lamberth og Iben og Niels Ahlberg.
Foråret kommer snigende, ligesom opgaverne i haven bliver flere og flere. Kig med i denne uges havekalender.

Vi taler stadig om årstiden som vinter, men foråret er altså lige om hjørnet, det er der ingen tvivl om. Erantis og vintergækker er i hvert fald i fuld gang, og her er nogle idéer til, hvad du kan lave i haven i denne uge.

Tilbage til oversigten: Isabellas’ havekalender.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

INSPIRATION TIL GØREMÅL I HAVEN | UGE 8

Tjeklisten:

  1. Sæt fuglekasser op
  2. Beskær blåregnen
  3. Læg kartofler til spiring
  4. Ompot planter, der trænger
  5. Pep purløgene op
  6. Pas på vintersolen

Sæt fuglekasser op

Placér fuglekasserne i træer eller krat, hvor der er ly for rovfugle. Størrelsen på indgangshul-let samt kassens placering afgør, hvilken slags fugl der flytter ind. Stære foretrækker fx, hvis der er flere redekasser i nærheden af hinanden, da de gerne yngler i løse kolonier.

Beskær blåregnen

Er blåregnen ved at være for voldsom, så beskær den. Afkort nye skud fra sidste år, så de har tre-fire knopper tilbage, men lad stamme og større grene være.

Læg kartofler til spiring

Tidlige sorter af kartofler skal forspires nu, sene sorter i marts. Brug altid kun kontrollerede, sygdomsfri læggekartofler, der er købt til formålet. Læg kartoflerne i et enkelt lag i en flad kasse eller gamle æggebakker, med den mest spirerige side opad. Stil dem køligt, men frost-frit, og lyst, så spirerne bliver grønne, korte og stærke.

ompot potteplanterne

Ompot potteplanterne

Giv potteplanterne lidt ny jord, så de får ny næring og plads til at vokse. Fjern mest muligt af den gamle jord og beskær rødder, som kører rundt i bunden af potten, hvis ikke der er plads til dem i den nye potte. Flyt planten til en potte, der er et nummer større end den gamle. Brug en grov, gerne spagnumfri, pottemuld og lecakugler, så der er godt dræn i potten.

Tip: Når du planter om, så tag et par stiklinger af yndlingsplanterne.

Pep purløget op

Sæt en hvid spand eller klar klokke over havens purløg. Nye, friske purløgsblade vil skyde hurtigere frem i spandens læ og varme.

Pas på vintersolen

Nætterne er kolde, mens dagene kan byde på bagende sol og skarpt lys, og den kombination kan svide stedsegrønne og give unge træer revner i barken. Det er nu, man skal tage sine for-holdsregler.

Stedsegrønne som buksbom, mahonie og rododendron, der står på solrige placeringer i ha-ven, kan beskyttes med granris eller fiberdug, der skygger for solen.

Unge frugttræer kan beskyttes ved at vikle stofstrimler om stammen, male den med hvid ma-ling eller blot læne et bræt op ad stammen i den side, solen skinner på.