Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Dyr og insekter

Byg selv fuglehuse og fuglekasser

af Max Martinussen og Kenn Römer-Bruhn 13.05.2020
Tegning: Kenn Römer-Bruhn. Foto: Colourbox
Der er god grund til at ønske sig flere fugle i haven; de skaber liv og sørger for at holde skadedyrsbestanden nede. Her får du en guide og en tegning, så du selv kan lave fuglekasser!

Der er altid plads til en ekstra redekasse i haven! Fuglene er de flittigste skadedyrsbekæmpere, og det er fantastisk at følge med i deres gøren og laden.

Redekasser er den bedste måde at få flere fugle i haven.

Guide: Hjemmelavet fuglehus – få en tegning her!

Her har vi samlet alt du skal vide, for at kunne sætte dine egne redekasser korrekt op. Længere nede får du en tegning og en trin-for-trin guide, hvis du selv vil prøve kræfter med at lave et fuglehus.

Hvornår er det bedst at hænge redekasser op?

Det er en rigtig god idé at sætte redekasser op i havens træer, på hegn og mure i løbet af vinteren. Så vil fuglene vænne sig til de nye fuglehuse, hvor de vil få mulighed for at yngle i haven. Dermed får du helt automatisk en flok hjælpende venner til at luge ud i skadedyr som kållarver og andet kryb.

Vær dog ikke nervøs for også at hænge kasser op i sommerhalvåret. Hvis der er mangel på redesteder, så vil fuglekassen hurtigt blive taget i brug.

Fuglekasser i kampen mod skadedyr

De fleste fugle lever bl.a. af insekter, og de insekter der i særdeleshed er mange af, er ofte dem vi kalder skadedyr. Fugle i haven er derfor med til at sørge for, at holde skadedyrene lidt i skak. Et godt eksempel er musvitter, der fodrer deres unger med bladlus — med den viden in mente, så er fuglekasser effektiv bekæmpelse af bladlus i haven.

Byg selv fuglekasser

Det er rimeligt simpelt at lave sine egne fuglekasser. Det er tilmed et hyggeligt projekt at lave sammen med børn, der har let ved at se idéen i at bygge kasser til fuglene.

Kasser kan laves næsten med hvilket som helst mønster, så længe at de ikke er for små og har et hul i bunden som dræn. Hullet i kassen er i de fleste tilfælde det der afgør, hvilke fugle der vil anvende kassen. Mange arter er ikke så kræsne, men nogle vil gerne have en ganske bestemt størrelse.

Få en tegning og en trin-for-trin guide til, hvordan du selv bygger et fuglehus i bunden af artiklen.

Fuglehuse til ugler og ænder

Mange af de større fugle kan sagtens finde på at lave rede i en redekasse, du har hængt op, når bare den er stor nok. De store fugle som ænder og ugler samler ikke selv redemateriale, så her skal du huske at komme et lag af halm eller lignende i kassen.

Sådan skal fuglekassen hænges op

De fleste fugle foretrækker, at der er mulighed for let at kunne flyve til og fra kassens åbning. Sørg for at kassen hænger, så hullet peger ud i åbent terræn.

Hæng fuglekassen på en husmur, en pæl eller i et træ, et sted på stammen, hvor der ikke er for mange grene, der skærmer luftrummet omkring kassen.

Det er bedst, hvis hullet vender mod øst eller nord, så det er vendt bort fra sol og regn.

Kasser der hænges på mure eller stolper kan hænges op med skruer eller søm. Kasser der hænges op i træer, skal hænges om med en wire, der fastgøres til kassen og trækkes omkring stammen. Det er vigtigt at den ikke er for stram, så træet kan vokse uden at få ødelagt barken. Sørg for at løsne wiren med et par års mellemrum, så træet ikke lider overlast.

Byg din egen fuglekasse til havens fugle

Hvor mange fuglekasser kan man hænge ét sted?

Mejsekasser kan ikke hænge for tæt. En god tommelfingerregel er 1 mejsekasse til små villahaver, og et par stykker for lidt større villahaver. Det skældes at mejserne er territoriale.

Der er dog ikke noget i vejen for at hænge mange forskellige fuglekasser op, da mange forskellige fugle fint kan opholde sig i samme område. Flere arter ynglre desuden gerne i flok, så fx både spurvekasser og stærekasser kan hænges op i massevis samme sted uden problemer.

Kilde: Dansk Ornitologisk Forening

Rensning af fuglekasser

Det er en rigtig god idé at gøre fuglekasserne vinterklar. Det gamle redemateriale skal fjernes for at undgå at skadedyr overvintre til næste år, og så kasserne kan bevare deres gode stand.

Tegning af fuglehus

Den letteste måde, at lave en fuglekasse, er ved at skære alle delene ud af en enkelt planke. På tegningen herunder kan du se, hvordan du skal skære brættet, så du får alle de nødvendige dele.

Tegning af fuglekasse

Du skal bruge et tag, en bagside, en forside med et hul, en bund og to små klodser, og så de to sider, som er skåret skrå, så taget hælder en smule. Derudover skal du vælge dig en siddepind, hvis du vælger at lave kassen med lidt støtte uden for hullet.

Målene afhænger helt af hvilken planke, du vil skære dit fuglehus ud af.

Værd at tænke over, når du skal tegne dit fuglehus:

De to sider skæres skrå, så taget hælder, når det lægges på. Sidestykkerne vil derfor have en kort og en lang side.

Højde på forsiden med hul i skal passe til den korte side af sidestykkerne.

Højde på bagsiden skal passe til den lange side af sidestykkerne.

Det skal du bruge:

  • Sav – alm. eller elektrisk. (evt. bordsav)
  • Hammer
  • Knibtang
  • Søm eller skruer.
  • Boremaskine + sneglebor i passende størrelse.
  • En god planke, helst af uimprægneret træ.

Få trin for trinvejledning i galleriet herunder:

Sav brættet
Brug et solidt bord eller høvlebænk, og sav brættet ud i de forskellige stykker. Forside: 34 x 17 cm. Bagside: 40 x 17 cm. 2 sidestykker: 40 x 13 cm med en vinkel på ca. 20˚, så taget kan skråne. Tag: 24 x 20 cm. Bund: 11 x 11 cm. 2 lister: 2 x 11 cm. For- og bagside kan med fordel saves, så den øverste ende af træstykkerne har samme hældning som sidestykkernes vinkel.
Kenn Römer - Bruhn
Bor et hul
Bor et hul på Ø 28 mm – det passer til blåmejser (musvitter og andre mejser skal have Ø 32 mm) – på forstykket, ca. 25 cm fra bunden. Hullet bores med et spadebor eller som her med et forstnerbor, der normalt bruges til at lave forsænkninger med, men også er ret nemt at bore igennem forskellige typer træ med.
Kenn Römer - Bruhn
Skru eller søm
Skru eller søm de 2 lister fast i bunden af sidestykkerne. Listerne skal holde bunden på plads og sikre, at den ikke falder ud.
Kenn Römer - Bruhn
Saml siderne
Saml siderne med skruer eller søm. Her ser du, hvordan bunden nemt kan løftes op, så du kan tømme kassen for redemateriale.
Kenn Römer - Bruhn
Bor 2 huller
Bor 2 huller øverst på bagstykket, før et lille stykke hegnstråd gennem, og lav en løkke, der kan bruges til at hænge redekassen op i.
Kenn Römer - Bruhn
Skru eller søm taget fast
Skru eller søm taget fast. For at forlænge redekassens levetid kan du evt. slå et stykke tagpap på. Hæng redekassen op. Vælg et træ eller som her en gavl på et anneks, og hæng redekassen op i ½-2 m’s højde. For at undgå at solen overopheder redekassen, skal flyvehullet helst vende mod nord eller øst. Plant gerne et par halvhøje buske tæt på redekassen, så fuglene har noget at gemme sig i. Fuglene er også lettere at lokke ind i redekassen, når der er træer og buske i nærheden.
Kenn Römer - Bruhn