Tagetes
Blomster & Planter

Dyrk effektive tagetes

af Max Martinussen, Kenn Römer-Bruhn og Karina Demuth 21.05.2020
Foto: Kira Brandt.
Tagetes, også kaldet fløjlsblomst, er en skøn sommerblomst der er både god i brug og køn at se på. Læs, hvordan du dyrker tagetes i haven.

Tagetes kaldes også fløjlsblomst, og er en enårig sommerblomst, der kan mere end du måske lige tror. Fløjlsblomst tiltrækker en masse nyttige insekter, og er dermed med til at øge diversiteten. Den holder skadedyr væk og modvirker jordtræthed. Den virker som grøngødning og så kan den spises!

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Guide: Dyrk nyttige tagetes i haven

Tagetes er meget nem at få til at trives, og kan tilpasse sig mange forskellige vækstforhold. Den foretrækker dog en plads i fuld sol og en næringsholdig jord. Den fås som udplantningsplante i havecentre, men er også meget nem at dyrke fra frø. Forspir et frostsikkert sted i begyndelsen af april, og udplant når al risiko for frost er ovre. Den kommer hurtigt i vækst, og vil blomstre fra juni og frem til den første nattefrost. Tagetes kan hvis de trives blomstre hele sommeren og et godt stykke ind i efteråret.

Sådan sås tagetes fra frø

  1. Drys frøene jævnt på våd jord.
  2. Drys et tyndt lag jord oven på frøene, så de er let dækkede. Sørg for at holde jorden fugtig.
  3. Efter 6-10 dage begynder frøene at spire, og så kan du tage tildækningen af.
  4. Prikl spirerne i større potter når de har fået lidt størrelse og begynder at komme hinanden ved.

Tagetes er gavnlig i haven

Fløjlsblomst, Tagetes, er kendt for sine jordforbedrende egenskaber, idet planten udskiller et stof, som nedkæmper skadelige nematoder (mikroskopiske orm i jorden der især trives, hvis man dyrker den samme type planter i lang tid på samme jord). Det betyder, at man fx kan gøre rosentræt jord ”frisk” igen ved at plante den til med tagetes i et år eller to. Som en ekstra bonus tiltrækker de gule, orange og brune blomster masser af nyttige insekter, og derfor ser man ofte planten som en farverig medspiller i den økologisk dyrkede køkkenhave. Nu også hos mig, selvom det virkelig er en plante, som det har taget mig lang tid at komme til at holde af.

Læs mere om grøngødning.

Hvis du vil vil tiltrække nyttige insekter med tagetes, skal du vælge sorter, der har åbne, flade blomster hvor støvdragerne er frie, som denne sort af Tagetes Patula.

Tagetes i krukker

Tagetes er rigtig gode både i krukker og i bede. Sørg for, at de ikke tørrer ud, og at der er godt dræn i krukken, så ikke de kommer til at soppe i vand. Mix flere farver sammen, eller plant en farve i hver krukke, og flyt rundt på dem i løbet af sommeren for at få forskellige udtryk.

Prøv disse tagetessorter

Der findes mange forskellige arter og sorter, der alle får smukke orange, gule eller rødlige blomster. Smalfliget fløjlsblomst, Tagetes tenuifolia, er spiselig og smager af appelsin og citron. Den giver kulør og smag til f.eks. salater.

Arten udspærret fløjlsblomst, Tagetes patula, holder skadedyr borte, og er desuden effektiv til bekæmpelse af jordtræthed og skadelige nematoder. Det kan du udnytte ved at plante den i køkkenhaven, hvor jorden forbedres samtidig med, at du får et farverigt indslag blandt grøntsagsrækkerne.

Andre arter som f.eks. opret fløjlsblomst, Tagetes erecta, er høje prydplanter med store fyldte blomster i smukke orange farver, som vil pynte i store krukker eller i bedene.