I årtusinder har naturen leveret føde til mennesker i form af bl.a. bær, blade, rødder og nødder. Mange af de spiselige afgrøder, vi kender i dag, stammer tilbage fra 1100-tallet. Siden er mange af de nyttige og smukke planter gået i glemmebogen. I dag er interessen for de mere ukendte spiselige planter og afgrøder heldigvis ved at vende tilbage.
Tips og tricks til at få mest ud af pladsen i en lille have
På Naturplanteskolen ved Hedehusene eksperimenterer planteforædler Aiah Noack med at dyrke anderledes, flerårige afgrøder, der både smager godt og er smukke og holdbare i haverne. Hun har fyldt hele haven og planteskolen udelukkende med spiselige stauder, sommerblomster og bærbuske og ophævet skellet imellem pryd- og køkkenhave, så blomsterne ender på tallerkenen, og grøntsagerne rykker ind i staudebedet.
I 2014 tog Aiah springet og åbnede sin økologiske Naturplanteskole ved Hedehusene. Her bruger hun sin planteviden til at afprøve og forædle forskellige flerårige afgrøder, som passer til vores klima, og som udvælges efter, at de skal give et godt udbytte og være sunde, mættende og velsmagende. Aiah eksperimenterer også med, hvilke planter der står godt sammen og supplerer hinanden efter principperne for permakultur. Hun har bl.a. samlet mere end 60 forskellige, spiselige, flerårige løgplanter, der er meget varierede i både udseende, størrelse og smag. Hun dyrker også mere end 30 forskellige slags spinatplanter, og hun afprøver også en del af de mere ukendte bærplanter på planteskolen.
De fleste planter og blomster indeholder livsvigtige vitaminer og mineraler, og forskere har fundet ud af, at blomster i stærke, mørke farver indeholder langt flere antioxidanter end blomster i lyse, sarte farver.
Find eksempler på opskrifter med spiselige blomster her.
Dyrk spiselige planter
Det er en stor fordel med flerårige grøntsager, så man ikke skal så og passe småplanter hvert år, der skal beskyttes mod kulde og snegle.
Man behøver ikke have en have for at dyrke spiselige planter. Selv på en lille altan eller i vindueskarmen kan man få succes med at dyrke spiselige blomster og afgrøder, bare man vælger planter efter forholdene.
Med dette udvalg af planter kan du i et højbed på 1 x 1 m få alle ingredienserne til en lækker, farvestrålende blomstersalat.
Enårige planter
Smalfliget fløjlsblomst,også kaldet appelsintagetes, Tagetes tenuifolia.
Alm. blomsterkarse/tallerkensmækker, Tropaeolum majus.
Mauretansk katost, Malva sylvestris var. mauritiana.
Flerårige planter
Bronzefennikel, Foeniculum vulgare, fx ’Smokey’.
Monarda, hestemynte, Monarda.
Løg, Kamløg, Allium ’Sugar Melt’.
Spinatranke, Hablitzia tamnoides, 3-4 m høj klatreplante.
Studenternellike, Dianthus barbatus.
Tradescantia/trekantblomst, Tradescantia.
Planter med cremet smag
Køkkenportulak, Portulaca oleracea ssp. sativa – blade og skud: Cremet ærtesmag.
Mauretansk katost, Malva sylvestris var. mauritiana – blomster: Sød, cremet smag. Blade: Mild smag.
Moskuskatost, Malva moschata ’Alba’ – blomster: Blød, cremet smag. Blade: Cremet, pebret smag.
Rosenkatost, Malva alcea – blomster og blade: Cremet.
Toårig natlys, Oenothera biennis – blomster: Mild, cremet smag.
Find inspiration til lækre salater her
Planter med krydret smag
Blå hornviol, Viola cornuta ’Rebecca’ – blomster: Hubba Bubba-tyggegummi.
Alm. basilikum, Ocimum basilicum ’Magic Mountain’ – blade: Pebret, krydret. Blomst: Rød basilikumsmag.
Kamæleonblad, Houttuynia cordata – blade: Karsesmag, mild korianderagtig smag.
Mitsuba, Cryptotaenia japonica var. atropurpurea – blade: Smager som rød basilikum.
Strandkarse, Lepidum latifolium – blade: Stærk smag som hvidløg, wasabi eller peberrod.
Planter med anis-lakrids-smag
Indianermynte, Agastache – forskellige sorter, nuancer af anis.
Bronzefennikel, Foeniculum vulgare ’Smokey’ – blød anissmag.
Sødskærm, Myrrhis odorata – frisk sød anissmag.
Planter med krydret karse-sennep-smag
Bladmynte (shiso), Perilla frutescens var. crispa – stærk karse, peber, snert af mynte.
Alm. boghvede, Fagopyrum esculentum – blomster: Syrlig, bitter karse. Blade: Mild, syrlig karse.
Kornblomst, Centaurea cyanus – let bitter nellikesmag.
Tallerkensmækker, Tropaeolum majus – blade, blomster: Krydret karseagtig.
Få en nem opskrift på lemonade-ispinde med spiselige blomster
Planter med sød smag
Gul daglilje, Hemerocallis lilioasphodelus – blomster: Mild, sød.
Italiensk klokke, Campanula garganica ’Filigree’ – blomster og blade: Mild, sød.
Kinesernellike, Dianthus chinensis – blomster: Meget fin sødme.
Studenternellike, Dianthus barbatus – blomster: Neutral, let sødme.
Krybeklokke, Campanula portenschlagiana – blomster og blade: Mild, sød.
Prydjordbær, Fragaria x hybrid ’Lipstick’ – blomster: Sødlig, mild.
Skovjordbær, Fragaria vesca – bær og blomster: Sød, krydret.
Smalbladet klokke, Campanula persicifolia – blomster og blade: Mild, sød
Fuchsia triphylla – frisk, syrlig-sød
Planter med løgsmag
Kinaløg, Allium tuberosum – blomster: Skarp sød. Blade: Hvidløg.
Løgkarse, Alliaria petiolata – krydret løgsmag.
Allium ’Sugar Melt’ – mild, cremet.
Kantet løg, Allium senescens – skarp, mild bitter smag.
Nikkende løg, Allium nutans – mild cremet smag.
Planter med bitter smag
Broget skvalderkål, Aegopodium podograria var. variegata – bitter, krydret smag.
Lodden løvefod, Alchemilla mollis – unge blade: Tør, bitter.
Haveløvemund, Antirrhinum majus ’High Mixture’, lilla – blomster: Bitter, ærteagtig smag.
Udspærret fløjlsblomst, Tagetes patula ’Ildkongen’ – kronblade: Bitter og ret sød.
Udspærret fløjlsblomst, Tagetes patula ’Jolly Jester’ – kronblade: Bitter og lidt sød.
Toårig natlys, Oenothera biennis – frøkapsel: Bønneagtig smag. Blade: Ærteagtig, cremet.
Få tips og tricks til at komme i gang med højbede
Planter med syrlig citrussmag
Citrontimian, Thymus x citriodorus – citronsmag.
Romersk syre, Rumex scutatus – blade og skud har frisk, syrlig smag.
Gul surkløver, Oxalis spiralis subsp. vulcanicola – syrlig smag.
Knoldbegonie, Begonia x tuberhybrida ’Large Double White’ – blomster: Citron.
Knoldbegonie, Begonia x tuberhybrida ’Large Double Red’ – blomster: Grapefrugt.
Havesyre, Rumex acetosa ’Abundance’ – citronagtig.
OBS: Galleriet skal være forstørret for at se al teksten i beskrivelserne.
Spiselige blomster


Bær er uundværlige i den spiselige have. Blåbær, Vaccinium myrtillus, skal stå i surbund for at give masser af bær mange år frem. Plant mindst to forskellige sorter til bestøvning, og gerne flere, så sæsonen kan strækkes fra juli til november. Buskene får flotte efterårsfarver.


Der findes mange forskellige sorter og farver af stauden hestemynte, Monarda. Planten har aromatiske, duftende blade, der smager af bergamot som i Earl Grey-te. Er god i te eller salater. Blomsterne har sødlig, neutral smag. Blomstrer juni-september og er en god insektplante.


Koreansk indianermynte, Agastache rugosa, kaldes også blå lakridsmynte. Blade og blomster giver et pift til kødretter og desserter med anissmag og bruges i mojito og te. Busken bliver 60-80 cm høj og tiltrækker bier og sommerfugle, men står i fred for rådyr og snegle.


Sødskærm, Myrrhis odorata, kaldes også spansk kørvel. Den glatbladede variant smager meget bedre end ru sødskærm, der oftest ses i handlen. Den er flerårig og en rigtig børneurt, der smager slikagtig og lakridsbolsjesød. Her sammen med havebasilikum, Ocimum basilicum ’Magic Mountain’.


Skotsk lostilk, Ligusticum scoticum, har persillesmag med en anelse selleri og gulerod. Rødderne har lakridssmag. Planten bliver 40-60 cm høj med blanke blade og hvide spiselige skærmblomster. Den er flerårig og tåler let saltholdig jord og luft. Bladene bruges friske, fermenterede eller tørrede. Frøene tørres og bruges som krydderi i stedet for peber.


Flerårig havekål, Brassica oleraceae ’Daubenton’, er en gammel belgisk sort, der kan blive høj og busket. Bladene kan plukkes året rundt. Dyrk den i skyggen under et træ, hvor den vil give store, saftige blade med en mild kålsmag, aldrig i fuld sol, hvor bladene vil blive grove og harske i solen om sommeren. Planten skal have godt med kompost eller naturgødning fra marts. Planten danner ikke frø, men skal stiklingeformeres.


Træspinat, Chenopodium giganteum ’Magenta Spreen’, er enårig urt med flotte, takkede blade og pink skudspidser. Den kan blive 2 m høj. Det er en fantastisk spiseplante, og man kan plukke rigeligt af den i sommer og efterår. Bladene spises som spinat eller i salat. Frøene kan males og bruges i brød. De pink spidser afgiver farve, når de fx koges sammen med kartofler.


Malabar-spinat, Basella ’Rubra’, er ”det grønne, spiselige gardin” indendørs i vinduet eller i drivhuset. Den har rødlige stængler, der bliver omkring 3 m lange og hæfter på stativ eller snore. De tykke, saftige blade kan bruges til salat eller som spinat. Får små, pink blomster og sorte bær. Den er flerårig, hvis den overvintres ved minimum 10-12°. Klip evt. stænglerne ned, og den skyder igen i foråret. Kan dyrkes udenfor på lun læplads om sommeren.


Orange amarant, Amaranthus, med havebasilikum bagved, Ocimum basilicum ’Magic Mountain’, der smager af pebret basilikum. Den grønne i forgrunden er toårig natlys, Oenothera biennis, også kaldet klokken otte-blomst. De gule, selvlysende blomster springer ud ved aftenstide og dufter fantastisk. Den selvsår sig ofte. Bladene smager ærteagtigt, blomsten cremet og mildt.


Almindelig blomsterkarse, Tropaeolum majus, også kaldet nasturtium eller tallerkensmækker, er enårig og kan klatre på stativer eller krybe hen ad jorden. Den smager lidt af sennep ligesom brøndkarse. Umodne frø kan tilberedes som kapers. Virker afskrækkende på uønskede insekter. Rådyr og snegle kan ikke lide den.


Remonterende, hængende jordbær, Fragaria ostara, giver små bær juni-oktober. Immerbær, Fragaria vesca var. semperflorens, er også remonterende og har ingen udløbere, så de breder sig ikke.


Sibirisk kantløg, Allium senescens, er flerårig og ca. 50 cm høj med lilla blomster. I foråret har stængler og blomster en mild løgsmag, der bliver lidt skarpere sommer og efterår.


Udspærret fløjlsblomst, Tagetes patula. ’Ildkongen’, er mørk bordeaux, den stribede er ’Jolly Jester’, begge enårige. De mørke tagetes indeholder flest antioxidanter. Duften kan holde skadelige insekter væk i drivhuset eller i kålbedet. Spis kun blomstens randkronblade, ikke midten.


Stribet mauretansk katost, Malva sylvestris var. mauritiana ’Zebrina’, er fantastisk i bedet med en højde på 1½ m. Blomst og blade har en sød, cremet smag.


Hornviol, Viola cornuta ’Rebecca’, er flerårig og et hit for børn, da blomsterne smager som Hubba Bubba-tyggegummi. Jo flere blomster man plukker, jo flere kommer der. Undgå at lade den gå i frø. De unge blade kan bruges i salater.


Bronzefennikel, Foeniculum vulgaris, er flerårig og fantastisk dekorativ med limefarve blomsterskærme og let, fliget løv. Den bliver nemt 1½-2 m høj. Smagen af blomster og løv er lakrids/anis. Blade og frø er fin erstatning for dild. Rødder og stængler kan tilberedes som asparges.


Vandselleri, Apium nodiflorum, er flerårig og stedsegrøn med fin, aromatisk sellerismag. Den skal stå med rødderne i vand i havedammen eller i en balje på altanen. Tag den evt. med ind i vindueskarmen om vinteren, pluk af den, og sæt den ud igen i foråret.


Et lille, spiseligt bed lavet i pallerammer på 120 x 80 cm. De grønne blade er bibernelle, også kaldet salatkvæsurt, Sanguisorba minor, der er flerårig. Den kan bruges i kolde drikke, eddiker og supper. De unge blade smager lidt agurkeagtigt. Rød amarant, Amaranthus cruentus, er en enårig pryd- og nytteplante. Amarant findes i mange farver og højder. Blomster og frø smager lidt nøddeagtige. Bladene er flotte i salater.
Spiselige blomster