7 ting, du kan bruge kornblomst til
7 ting, du kan bruge kornblomsten til
Kornblomster er etårige planter, der blomstrer om sommeren. Du kender den nok fra vejkanter, marker og vilde blomsterbede.
Hvis du er så heldig, at den smukke sommerblomst er dukket op i din have, eller du selv har sået den, så læs med her. Kornblomsten kan nemlig bruges i alt fra madlavning til biodiversitet og personlige hilsener! Her får du vores bedste tips til at udnytte den flotte kornblomsts potentiale til fulde.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
1. Spiselig pynt
Kornblomsten er spiselig, og den bevarer sine flotte farver, selv efter den er blevet plukket. Den er superflot i en farverig sommersalat eller som kronen på værket af en dessert. Du kan også lave isterninger med kornblomster i - det vil pifte enhver drink op!
Vi anbefaler dig ikke at tilberede den, brug den i stedet frisk eller tørret. De spæde skud smager af ærter, mens selve kronbladene har en krydret karse-sennep-smag. Tørrede kronblade kan du bruge i te.
Læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Tør dem i ovnen på lav varme (50 grader) i 15-20 minutter. Lad dem gerne ligge på bagepapiret i et døgn, før du kommer dem i en lufttæt beholder. Det er nemlig vigtigt, at de er helt tørre, før du pakker dem. Hvis de ikke er tørre nok, så risikerer de at rådne.
Du opbevarer bedst friske kornblomster i et stykke fugtigt køkkenrulle i en lufttæt beholder.
2. Tørrede evighedsbuketter
Du har nok set de tørrede blomsterbuketter som en fin, rustik og vedvarende del af boligindretningen. Du kan købe dem, eller du kan lave dem selv, og det er faktisk ikke så svært!
Det er ikke alle blomsterarter, der egner sig til at blive tørret, og mange vil rådne, før de tørrer ind. De fleste blomster med et højt vandindhold egner sig dårligt til formålet, det kunne fx være tulipaner. Gå efter blomster med trælignende stilk – det kan tyde på, at blomsten ikke er nær så vandholdig.
Kornblomst egner sig godt som tørret prydblomst, fordi den har et lavt fugtindhold, og især fordi den bevarer sin flotte farve selv efter udtørring.
Sådan tørrer du kornblomster
- For at undgå at kornblomsten taber kronbladene, gør du klogest i at plukke den, før den er sprunget helt ud.
- Sæt blomsterne i en vase (uden vand) og lad dem tørre ud. Det kan tage alt fra nogle dage til uger. Sørg for at holde blomsterne væk fra for meget dagslys, da det kan blege kronbladenes flotte farver.
- Dine blomster er færdigtørrede, når stilken ikke længere er bøjelig, men tør.
- For at holde på form og farve kan du købe en spray, kaldet elefanthud, hos din blomsterhandler. Alternativt kan du bruge hårlak.
3. Naturfarvning af tekstiler
Hvis du er en af dem, der er hoppet med på bølgen med naturfarvning af tøj og garn, så ved du, at det er en videnskab, der næsten ikke er til at blive klog på. Naturfarvning er en sjov proces, der strækker sig lige fra indsamlingen af naturmateriale, forberedelsen og selve farvningen i en gryde - og resultatet bliver altid unikt!
Prøv at farve med kornblomsten næste gang. Vi har nemlig hørt, at kornblomstens flotte farver kan bruges til farvning af tøj og andre tekstiler!
Husk, at du kun kan farve naturlige tekstiler, dvs. bomuld, silke, bambus, hør og uld. Farven har lettere ved at gennemtrænge de naturlige fibre end dem, der er i kunststof.
4. Bæredygtig have for biodiversitet
Den vilde havestil er fortsat populær, og udover de æstetiske fordele, så elsker insekter og andre af naturens dyr din utæmmede have. Så gerne så mange forskellige, danske blomsterarter, som muligt - heriblandt kornblomst. Når du køber en frøblanding af vilde blomnster, vil kornblomsten ofte være iblandt.
Hvis du ikke kan overskue tanken om planter, buske og græs, der vokser vildt og overtager hele haven, så lav et hjørne eller et bed med vilde blomster. Alt tæller i klimakampen, og bierne bliver glade!
5. Pres blomster
Det er enormt simpelt, men ganske hyggeligt at presse blomster. Læg blomsterne i spænd mellem aviser eller i gamle bøger i ca. 14 dage.
Brug de pressede blomster til at lave de fineste, personlige fødselsdagskort med en hjemmepresset kornblomst limet på. Eller du kan indramme en masse pressede kornblomster i et hjemmelavet kunstværk, som kan blive ekstra yndigt i en dobbeltsidet billedramme.
Sådan presser du blomster
6. Høst og så på ny
Når sommeren går på hæld, og blomsterne skal til at gå i vinterhi, så kan du høste frø fra de tørre frøstande, så du kan så blomster til næste år.
Kornblomster er selvsående, så du kan være heldig at se den vokse frem til næste forår! Du kan dog ikke være sikker, så du gør bedst i at høste og så frøene selv. Og så er det også bare en sjov proces at følge med i! Her får du nogle tips.
Sådan tager du frø af sommerens blomster
Sådan høster du blomsterfrø
- Hold øje med blomsterne! Frøene skal nemlig være modne, men du skal skal høste dem, før planten selv har smidt dem. Farven på dem skal være brun frem for grøn, og de skal sidde løst.
- Undgå at høste i eller efter en periode med regn.
- Opbevar frøene i et kaffe- eller tefilter, og husk at markere det med blomsternavnet!
- Lad frøene tørre helt ud, før du sætter dem til opbevaring i en lufttæt beholder et tørt og køligt sted – det kunne med fordel være i køleskabet.
Se herunder, hvor, hvornår og hvordan du sår kornblomst fra frø!
Dyrk kornblomster i haven
7. Blomsterdekorationer
Kornblomsten sætter endnu flere blomster, når du plukker fra den. Så du kan bare plukke løs - og så har du friske blomster på bordet hele sommeren!
Kornblomsten er en god, farverig tilføjelse til blomsterarrangementer og buketter. Deres lange stængler og holdbare blomster gør dem til en populær snitblomst, og de kan let blandes med andre blomster for at skabe smukke og farverige buketter.