Formering af klematis

Klematis fås i mange forskellige højder, og de har en højde på alt mellem 1 meter og omkring 4 meter, så det er med at vælge netop den sort, der passer ind i dit bed og din have. Når du først har fundet dine favoritklematisser, kan du året efter kaste dig ud i formering af klematis. 

Guide: Formering af klematis

 
 

Når du skal vælge dine klematisser, skal du huske at tage højde for, om det er en sort, der egner sig bedst i krukker eller op ad vægge. Derudover er det fornuftigt at vælge en klematis med en blomsterfarve, som passer sammen med de øvrige blomster i din have. Klematis fås nemlig både med hvide, blå, lilla, rødlige og gullige blomster, og flere af sorterne har kronblade med forskellige farver på.

Langt de fleste klematisser foretrækker at stå et sted, hvor deres rødder det meste af tiden står i skygge, mens resten af planten står badet i sol. Du vil især opleve effekten af dette ved sorter med en aromatisk duft, da deres duft bliver endnu kraftigere af at stå i solen. Du bør altså nøje overveje, hvor du planter dine klematisser, hvis du ønsker at opleve dem fra deres stærkeste og sundeste side.

Året efter du har plantet de smukke klematisser i haven, kan du formere de skønne planter. Det er faktisk slet ikke så svært endda, hvis du blot har tålmodigheden med dig. Og der findes jo ikke noget bedre end at se det fantastiske resultat af ens egne haveprojekter.

 

Sådan formerer du din klematis

Den bedste måde at formere klematis på er ved at tage stiklinger fra dine eksisterende planter. Du skal dog være opmærksom på, at det kan tage lidt tid, før stiklingerne slår rødder. Det kan nemlig tage op til 8 uger, før rødderne er fæstnet sig i jorden, så det er med at have lidt tålmodighed, når du går i gang med projektet.

Du tager stiklingerne fra eksisterende klematisplanter i juni måned, for her er de halvmodne og klarer sig derfor bedst, når du planter dem over i en plantekasse eller anden potte. På den måde er succesraten højest, og planterne har bedst mulighed for at overleve, når du efterfølgende planter dem ud i haven.

Til at gøre arbejdet med formering af klematis nemmere skal du bruge bestemte værktøjer og remedier. Du ser en liste over disse herunder. 

  • En god og skarp saks
  • Potter
  • Grusblandet muld
  • Fryseposer eller formeringskasser
  • Evt. rodhormon

Har du brug for mere viden om pasning og pleje af klematis, Clematis? Læs med her. 

I galleriet nedenfor ser du, hvordan du nemt formerer dine klematisser.