duftende blomster
Dyr og insekter

4 duftende planter, der holder uønskede insekter væk fra terrassen

af Nanna Larsen 20.06.2024
Foto: Mette Wotkjær
En duftende oase på terrassen eller altanen er ikke kun godt for sindet. De duftende planter og blomster tjener nemlig også mange andre gode formål - som f.eks. at holde uønskede insekter væk fra terrassen!

Der findes et hav af velduftende planter og blomster, og de grønne venner med duft er ikke kun gode for sindet.

De fleste af dem tjener nemlig også andre gode formål, såsom at holde irriterende kryb på afstand. Så husk dem, næste gang du skal på blomster- og planteindkøb.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Nedenfor har vi samlet 4 af vores duftende favoritter!

4 duftende blomster og planter, der holder uønskede insekter væk

1. Lavendel

Lavendel kender vi alle fra de små broderede duftposer i mormors klædeskab og skuffer, der takket være den dejlige, tunge lavendelduft havde til formål at holde kryb og kravl på afstand.

Og lavendel kan også andet end at dufte og pynte! Den er oprindeligt en lægeplante og skulle efter sigende være god mod oppustet mave og urolig nattesøvn.

2. Ærteblomster

Foruden at være smukke på terrassen og pragtfulde i vilde blomsterbuketter, dufter ærteblomster noget så fortryllende.

Jo oftere du plukker af planten, jo mere blomstrer den, og desuden tiltrækker den smukke sommerfugle, som blot gør haven endnu mere skøn og levende!

3. Rosengeranie

En anden plante, som måske ikke har et lige så romantisk udseende, men som dufter som en drøm, er rosengeranie.

Den blomstrer ofte hen på sommeren med små blegrosa blomster, og bladene har en kraftig krydret rosenduft, hvilket er årsagen til, at planten er særligt populær i parfumeindustrien.

Desuden virker duften afkrækkende på særligt myg og fluer.

4. Duftpelargonier

Duftpelargonier plantes især pga. løvet og deres dejlige duft, men de hvide, rosa, lilla eller purpurfarvede blomster har også deres charme. Den skønne duft stammer fra plantens kirtelhår og er dens middel mod bladædere og andre skadedyr.

En buket duftpelargonier på spisebordet skulle derfor også have en afskrækkende effekt på bl.a. fluer. Som følge af den kraftige duft angribes duftpelargonier stort set aldrig af skadefulde kryb, og man kan derfor nyde synet af dem, indtil de afblomstrer af sig selv.