Stolt kavaler i haven
Blomster & Planter

Pasning og pleje af Stolt kavaler

Tekst og 20.12.2016
foto: Kenn Römer-Bruhn
Cosmos bipinnatus, Stolt kavaler, er en af de nemmeste sommerblomster, du kan tænke dig. Og når den har fået lov til at gro, får den lange lette svajende blomsterstængler. Læs mere om den smukke plante her.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Cosmos bipinnatus, Stolt kavaler, er en 1-årig plante, som du kan så direkte i bedet fra slutningen af april. Så kan du nyde de skønne blomster i begyndelsen af august. Prøv også at fremavle planten i store polystyrenkasser allerede fra marts, for så blomstrer den tidligere.

Plantefakta: Cosmos bipinnatus, Stolt kavaler

  • Højde: 80–120 cm
  • Blomsterfarve: Lyserød, hvid og bourdeaux
  • Blomstring: Juni til oktober
  • Placering: Sol til halvskygge
  • Jord: Ingen særlige krav
  • Pasning: Ingen særlige krav
  • Planteafstand: 50 cm
  • Giftig: Ja, dele af planten
Køb frø til lignende planter her. Cosmos bipinnatus er nok den 1-årige sommerblomst, der blomstrer allermest overdådigt. Den får store blomster, som måler mellem 5 og 8 cm - og den får mange af dem. Planten er fintløvet med blade, der næsten ligner dild, så planten fylder ikke meget i dine bed. Planten er hurtigtvoksende og blomstrer fra juni, og du kan nyde den helt, indtil frosten sætter ind. Så den alle steder i haven, hvor du mangler lidt farve mellem de mange grønne planter. Den er både velegnet i bede og krukker. Sæt den skønne blomst i køkkenhaven, og du vil opleve, hvordan blomsterne tiltrækker forskellige slags nytteinsekter, heriblandt især svirrefluer. På den måde sikrer du dig en bedre høst. Også sommerfugle er vilde med Cosmos bipinnatus, så nyd, hvordan planten gør din have levende.
Det er ikke kun i haven, at planten pynter, for den er nemlig også rigtig god til afskæring. Den pynter flot i enhver sommerbuket med sine farvestrålende kronblade. Og så er der en ekstra gevinst ved at hugge nogle af blomsterne til buketter, for jo flere blomster du plukker, jo flere blomster sætter planten. Selvom planten kun er 1-årig, kan du næsten være sikker på at se den i din have igen til næste år. Det er nemlig en selvsående plante, som smider mange frø. Derfor er der god chance for, at du kan nyde den fantastiske plante i din have år efter år. Og du skal ikke være bange for, at du ikke kan få bugt med den igen, når du først har plantet den. Planten er nemlig nem at grave op, og så kan du jo overveje at plante den et nyt sted i din have, hvor den så kan sprede glæde på ny. Læs også: Geranium maculatum, Storkenæb