Vibeæg - guide til dyrkning og sorter
Yndig er nok ordet, der beskriver vibeæg allerbedst - og almindelig vibeæg er knapt så almindelig, som navnet antyder. Blomsten er ganske unik, og i staudebedet vil den uden tvivl være et helt særligt syn, når den dukker op. Her er samlet alt, du behøver at vide, for at dine vibeæg skal stortrives i haven.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Dyrkning af almindelig vibeæg, Fritillaria meleagris
Udseende og udbredelse
Almindelig vibeæg er en spinkel plante, der bliver op imod 30 cm høj. Den blomstrer i april og maj med unikke ternede kronblade. Planten står med smalle, lancetformede og støvgrønne blade, og står den i selskab med andre grønne planter, så dukker den ofte op som en pludselig og i den grad glædelig overraskelse, når blomsten er ved at springe ud.
Det latinske navn, Fritillaria, er en afledning, der beskriver blomstens ternede bægerform, ligesom det danske navn beskriver ligheden mellem vadehavsfuglens æg og blomstens form og spættede ydre.
Vibeæg findes vildt i store dele af Europa og strækker sig så langt vestpå som til Sibirien. Herhjemme er den sjælden, og ses egentlig kun som selvsåede afstikkere, der er faret vild fra en have i nærheden. Almindelig vibeæg er nok bedst kendt klædt i purpur, men flere forskellige sorter byder på alt fra kridhvid ('Alba'), over en mere cremet hvid med rosa tegninger ('Pomona'), til en dyb purpurrød, næsten violet.
Plantning af vibeæg - hvor og hvordan?
Plantning af vibeæg sker lettest med en løgplanter. Læg løgene 5-10 cm under jorden, og skal de stå i flok, så kan du plante dem ganske tæt - op imod tredive planter pr m2. Læg dine løg i efteråret omkring september - oktober.
Hvis du er i tvivl om, hvordan man lægger blomsterløg, så se med i videoen herunder.
Alm. vibeæg er ikke synderligt kræsen i forhold til jordforholdene, så længe der er fugtigt og veldrænet. Den trives dog bedst i en god humusholdig surbund. Planten nyder en solrig plads, men tåler alt fra høj sol til halvskygge.
Vibeæg er en charmerende detalje i staudebedet, men gør sig også ganske godt på engområder, så længe der er fugt nok i jorden i de varmeste sommermåneder. Vibeæg er særligt skøn i selskab med andre forårsløgvækster som påskeliljer, tulipaner og hyacinter. Hvis flokken udelukkende består af vibeæg, byder sorterne på et purpur-hvidt farvespektrum, der i sig selv imponerer.
Pasning og formering af vibeæg
Som førnævnt nyder vibeæg en fugtig jord, så de vil holde af at blive vandet regelmæssigt. Gøder du jævntligt, sikrer du også en god trivsel. Særligt efter afblomstring kan løget bruge et ekstra skud næring.
Hvis dine vibeæg trives, vil du med tiden finde den flere steder i haven. Den selvsår nemlig flittigt, når den har det godt. Vibeæg formerer sig ved sideløg, så hvis du selv vil have noget at sige ift. hvor dine vibeæg gror, så kan du tage planten op og dele løgklyngen lige efter, den er visnet. Tag dem op og del dem, når pladsen i klyngen synes at blive for trang. Plant dem straks igen, da de ikke tåler at tørre ud.
En alsidig charmør
Vibeæg er en ualmindelig skøn detalje i bedet, men også i løgkrukker kommer den til sin ret med sit smukke nik. Den er en fantastisk tilføjelse til forårsbuketten, og er velegnet, fordi den afskåret kan holde sig i uger. Løget egner sig også ganske godt til drivning, så hvis ikke man kan vente til foråret, så kan den overtales til tidlig blomstring.