Blomsterbuket fra haven med forårsblomster
Blomster & Planter

Sådan får du blomster i haven (næsten) året rundt

Tekst og foto: Tina Brok Hansen. Redigeret til web. 19.01.2024
Forestil dig, at din have er fyldt med blomster fra tidligt forår til sent efterår. Lyder det som en drøm? Den kan blive til virkelighed med disse tips!

Sår man blomsterfrø på friland om foråret, skal der nok komme blomster hen over sommeren. Men en stor del af de mere sarte sommerblomster skal bruge længere tid til at udvikle sig for virkelig at folde deres skønhed ud.

Så drømmer du om en frodig skærehave med et brusende flor der strækker sig fra tidligt forår og helt ind i efteråret, så læs med her, hvor planteekspert Sara Mau, som driver frøfirmaet botania.dk, deler sine bedste tips til blomster-succes i haven så længe som overhovedet muligt.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

5 råd til at få flere blomster i din have

1. Brug tid på planlægningen

Jo mere på forkant, man er med planlægning af blomsterfloret, jo bedre. Og faktisk kan man begynde langt tidligere, end man måske tror.

– Man kan sige, at planlægningen af skærehaven starter i vintersæsonen, når man studerer frøkataloger på nettet og får trykket ”bestil” på alt for mange frøposer, fordi man længes så meget efter sommer og de skønne blomster. Men faktisk kan man begynde allerede i efteråret, hvor der er flere hårdføre blomster, man kan så, forklarer Sara Mau.

Det kan også være en god idé at lave en haveplan. Så får du et overblik over, hvor meget du rent faktisk kan få plads til i skærehaven.

2. Giv frøene kulde

Når frøene kommer i jorden allerede om efteråret, får de en omgang kuldebehandling hen over vinteren, som giver kraftigere, tidligere og mere robuste planter. Så kan du i stedet bruge energien og pladsen indendørs på at forspire de mere sarte sommerblomster.

Og nåede du det ikke i efteråret, kan frøene stadig forspires i det tidlige forår, hvor de kan få lidt kulde. Ellers kan du klare det ved at give frøene en tur i fryseren.

– Nogle af de hårdføre planter, du kan så direkte i skærehaven fra midt september til midt oktober, er klassikere som kornblomst, jomfru i det grønne, Nigella damascena, morgenfrue og sommerridderspore. Har du et drivhus eller en beskyttet plads op ad huset, kan du i potter så almindelig ærteblomst, løvemund, gulerod, ’Dara’, fingerbøl, Digitalis, lupin og stauder, som er et kapitel for sig, siger Sara.

Hvis du gemmer frø fra sæson til sæson, så husk også at opbevare dem køligt. Så bevarer de spiringsevnen.

Det eneste ”besværlige” ved ærteblomster er, at du skal blive ved med at plukke af de duftende yndigheder. Giver du planten lov til at danne frøbælge, stopper blomstringen, så pluk løs til buketter.
Foto: Tina Brok Hansen

​​​​​​3. Udnyt pladsen i drivhuset

Til en skærehave hører også de tidlige forårsbebudere, så husk at lægge blomsterløg i efteråret, så du kan plukke yndige buketter i april og maj. Og her har Sara også et godt tip.

– Jeg udnytter pladsen i drivhuset ved at lægge blomsterløg i jorden der, hvor jeg om sommeren har tomatplanterne. Så får jeg tulipaner og narcisser langt tidligere end fra løgene udenfor.

Frø af sommerblomster kan sås både i drivhus og på friland, men det er langt sværere at styre på friland på grund af skadelige påvirkninger.

– Fuglene spiser gladeligt af frøene, og har man dræbersnegle i haven, er det helt umuligt at så direkte i jorden, da de æder de fine små spirer. Der skal planterne have en vis størrelse, for at de bare har den mindste chance for ikke at blive totalt ædt op af de væmmelige bæster, understreger Sara. Især zinnia og dahlia er lækkerbiskener for dræbersneglene.

Frøkenhat
Selvom det kan virke brutalt, skal toppen knibes af de fleste små planter, for at de kan forgrene sig, og derved danne flere blomsterhoveder. Lader du være, kommer der kun én blomst per plante. Her ses frøkenhat.
Foto: Tina Brok Hansen

​​​​​​4. Sørg for godt med næring

Gødning og vand er selvfølgelig også vigtige faktorer for, om man kan lykkes med en frodig skærehave.

I sin egen have praktiserer Sara gravefri have, så hun kun graver, når en plante skal i jorden, eller noget skal flyttes. Ved ikke at vende jorden, undgår hun at forstyrre jordens mikroorganismer. Og hun har aldrig bar jord, men dækker derimod jorden mellem planterne med græsafklip og hækafklip, som hun får fra naboen.

– Det er genialt, da det både holder på fugten og afgiver en masse næring til blomsterne, når det komposterer. Gødning og vand er helt essentielt for at få en frodig skærehave. Jeg bruger kun hestemøg og hønsegødningspiller, som er egnet til den økologiske have, og så har jeg investeret i siveslanger, hvor vandet langsomt siver ned i jorden. Det sparer på vandet, og man slipper for at bruge meget tid på vanding, siger Sara.

​​​​​​5. Pluk løs

Og så kommer vi til en kæmpe win-win for alle os blomsterelskere.

– Man skal bare plukke løs af alle skønhederne. Man skal plukke dem for at få flere blomster. Får man det ikke gjort, skal de døde blomsterhoveder løbende klippes af, ellers danner planten frø og går i stå, siger Sara.

– Så fyld vaserne med smukke blomster og giv buketter væk. Det spreder altid glæde med hjemmedyrkede blomster.