Laksefarvet nerium oleander
Blomster & Planter

Sådan passer du middelhavsplanten nerie

af Thea Lind Thomsen. 10.03.2023
Foto: Shutterstock.
Nerie kan blive meget gammel, hvis du passer den korrekt. Læs her, hvordan du vander, placerer og stiklingeformerer den flotte middelhavsplante!

Du kan sagtens dyrke middelhavsplanter i Danmark, hvis du bare tager de rette forholdsregler. Nerie er en af de rigtig flotte - her er alt, du skal vide om den!

Sådan passer du nerie

Nerie, Nerium oleander, er en middelhavsplante, der under varmere himmelstrøg kan blive op til fire meter høj – og måske derfor nærmere anses for et træ end en busk. Herhjemme bliver den højst omkring to meter høj i krukke.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

De rosablomstrende sorter er de mest almindelige, men de findes også med hvide og laksefarvede blomster, både enkelte og fyldte. Alle sammen skønt duftende. Bladene er grønne og aflange, og både blade og blomster er giftige.

Tørstig plante

Navnet ”nerium” stammer fra det græske ”neros”, der betyder frisk (vand). Så i sommerperioden skal du være gavmild med vandkanden, uanset om planten står inde eller ude. Brus den også over med lunt vand en gang imellem.

Om vinteren kan du dog godt spare på vandet. Forkæl planten med flydende gødning fra april til september, hvis du vil sikre dig blomstring i sommerperioden.

Plantens fede ferie

Har du et sydvendt vindue eller en lys og kølig havestue, er det en god placering til nerien om vinteren, for den kræver lys for at kunne udvikle blomster.

Om sommeren kan du sætte den i haven eller på altanen et lunt og solrigt sted, bare du husker at tage den ind, så snart der er risiko for nattefrost.

Stiklinge-formér nerie

Det er nemt at stiklinge-formere nerie. Du klipper blot topskuddene af og sætter dem i en vase i nogle måneder, hvor de vil danne rødder. Det bedste tidspunkt er i maj. Plant dem herefter i en god jord blandet med lermuld og grus, så rødderne får luft. Når planten er vokset godt til, kan du klippe den ned, for så vil hvert skud forgrene sig. Beskær eventuelt i marts, hvis planten med tiden bliver for stor.

Skadedyr

Nerie kan blive angrebet af bladlus og skjoldlus. Det er næsten umuligt at undgå, hvis du har din plante gennem mange år. Bland sæbespåner med lunkent vand, og vask bladene omhyggeligt. Gentag behandlingen ad flere omgange.