Slyngroser
Blomster & Planter

Hurtigtvoksende planter til haven

Tekst og foto: Jytte Boch. 25.04.2024
Har du en kedelig udsigt til nabohuset, eller står der et skur i haven, der trænger til at blive skjult? Så er hurtigt voksende planter løsningen. Vi præsenterer høje og klatrende stauder og buske, som på kun én eller få sæsoner vil skærme for nysgerrige blikke og giver dig smukke grønne kig.

Haven er for mange af os det sted, hvor vi slapper af og kan være helt i fred, og hvor vi nyder synet af den skønhed, vi selv har skabt. Der kan bare være den kedelige detalje, at naboen kan kigge direkte ned på terrassen, eller at forbipasserende har frit indkig i haven.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Omvendt kan det forstyrre fornemmelsen af privatliv, hvis du selv kan kigge ind ad naboens vinduer. Måske skæmmer naboens gavl eller legehus synet. Det kan såmænd også være dit eget skur, der irriterer. Alt sammen er udfordringer, der kan være til daglig ærgrelse, men heldigvis kan du gøre noget.

Hurtigtvoksende have

Løsningen er hurtigt voksende stauder, buske og klatrende planter, der på kun én eller få sæsoner kan vokse sig så store, at de kan lukke for både indkig og udsyn.

Men før du går i gang med at købe planter, bør du gøre dig et par overvejelser. Er det et stort eller mindre område, du vil skærme af? Og hvor højt op skal bevoksningen nå? Skal planterne være tætte, eller er det nok, at de dækker delvist?

Drejer det sig om en siddeplads bagerst i haven, som du kun bruger fra forår til efterår? Så kan afskærmningen være løvfældende planter og buske. Eller er det udsigten til nabohuset tæt på dit hjem? Så skal du måske overveje stedsegrønne planter.

 

TIP: Tag en snak med naboen, før du planter store klatreplanter eller buske ved jeres fælles skel eller hegn. Stedsegrønne klatreplanter kan slynge sig op over hegnet, og dine planter kan også have indflydelse på lys og skygge i naboens have.

Stedsegrønne planter

Hvis husene ligger så tæt, at naboerne kan kigge ind ad vinduerne, eller du gerne vil dække for naboens gavl, er det en fordel med en høj, tæt og stedsegrøn hæk, et espalier eller en pergola til hurtigt voksende, stedsegrønne klatreplanter. De vil skærme for det meste af udsigten året rundt.

Herunder kan du se vores bud på nogle gode stedsegrønne planter.

 • Almindelig vedbend, Hedera helix, går ofte under det tyske navn, efeu, men det er samme plante. Hvis du planter dem ved et hegn, rionet eller en pergola, kan de hurtigt klatre mindst en halv meter om året. Planten er tæt og meget hårdfør.
 • Bambus, Fargesia, er en af de hurtigst voksende planter i verden. I tropiske områder kan de vokse fra 30-100 cm om dagen. I vores hjemlige haver vokser de typisk ’kun’ 50-80 cm om året. Bambus fås i forskellige sorter og højder. De højeste bliver godt 3 meter.
 • Laurbærkirsebær, Prunus laurocerasus, har skinnende, mørkegrønne blade med cremehvide blomster i maj-juni. Planten er stedsegrøn og kan fås som store, udvoksede planter på klump, så du hurtigt kan få en hæk, der afskærmer for indkig.
 • Femfingret akebia, Akebia quinata, er en klatreplante, der i maj-juni får små, mørk bordeaux blomster, der dufter fantastisk af vanilje. Den kan være delvist stedsegrøn i milde vintre. Den kan på 3-5 år blive op til 10 meter høj. Plant den på buer eller en pergola, eller lad den klatre op i de høje træer.
 • Tobakspibeplante, Aristolochia macrophylla, er en klatreplante, der kan blive op til 8 meter høj. Den har store, grønne, hjerteformede blad, og i juni-juli kommer de undselige blomster, der ligner små tobakspiber. Efter det første år går det stærkt med tilvæksten.

Klatreplanter med blomster

Hvis du elsker farver i haven, er klatreplanter som klematis og roser gode bud. Hvis du planter forskellige arter af klematis, kan du nyde dem det meste af havesæsonen fra april til hen på efteråret, og det samme gælder for klatreroserne.

Klematis, skovranke, Clematis, er opdelt i tre hovedgrupper, hvor de tidligste, alpeskovranke, Clematis alpina og storblomstret skovranke, C. macropetala, allerede blomstrer fra april med små nikkende klokkeblomster. De bliver ca. 2-3 meter høje.

I maj-juni blomstrer bjergskovranken, C. montana, der kan blive 6-10 meter høj, og får masser af små, lyserøde eller hvide blomster.

I starten af juni begynder de storblomstrende klematis, og i juli blomstrer de sene klematis, der bliver ved til september-oktober med masser af blomster.


De engangsblomstrende klatreroser blomstrer overvældende i 3-5 uger, oftest i juni-juli. De remonterende roser starter også i juni-juli og bliver ved til hen på efteråret.

Arkitektens trøst, Fallopia baldschuanica, kan hurtigt dække et helt skur og blomstrer i august-oktober med masser af hvide blomsterklaser. Planten kan blive over 15 meter og vokser 1 meter eller mere om året.


Vildvin, klatrevildvin og rådhusvin er meget kraftige slyngplanter, som kan hage sig fast på murværk og hegn og dække husmure helt op til øverste etage.

Foto: Jytte Boch.
 1. I maj-juni får den klatrende akebia vaniljeduftende blomster.
 2. Den sent blomstrende klematis danner en smuk væg for havebænken.
 3. Elefantgræsset dækker både et stakit og lidt af naboens skur.
 4. En sent blomstrende klematis tæt på naboens hæk skærmer her mod indkig.

De spiselige planter

Er du til spiselige planter som afskærmning, er almindelig brombær, Rubus fruticosus, og vinbrombær, Rubus phoenicolasius, hårdføre klatreplanter, der giver bær allerede fra plantens andet år.

Vin er kraftigt voksende og kan vokse ved en lun, sydvendt mur eller i læ og sol op ad et hegn eller et espalier.

Foto: Jytte Boch.
 1. Laurbærkirsebær er en tæt, stedsegrøn busk, som kan klippes til hæk. Den vokser 30-60 cm årligt.
 2. Vinplanter giver de største vindruer i drivhuset, men de kan sagtens trives udenfor ved en lun, sydvendt mur eller på et hegn.
 3. Stikkelsbærkiwi bliver op til 7-8 meter. Minifrugterne kan spises med skallen, da de ikke er behårede ligesom de store kiwier.
 4. Vinbrombær bliver tæt og lukker godt for indkig.