Jeg har hørt mange beklage sig over årets tomathøst. Der var koldt i foråret 2010, så alt var lang tid om at komme i gang. Så der har generelt bare ikke været så mange tomater rundt omkring i drivhusene i år, som der plejer at være.
Læs også: Vælg de bedste tomatplanter
Det kolde forår har dog ikke haft indvirkning på mine tomatplanter, som har sat så mange tomater som aldrig før. Der er så mange, at flere af dem falder ned på jorden af sig selv, inden vi når at høste dem. Jeg kan gå og plukke tomater i massevis i drivhuset, og nogle af tomaterne skal jeg oven i købet stå på tæer for at nå.
Måske skyldes vores succes i år, at jeg har tilført adskillige læs hestemøg til planterne. Sidste år var første år, vi forsøgte os med lidt hestemøg, og resultatet var da også fint nok. Men i år besluttede vi os for at fylde endnu mere hestemøg på jorden, og det ser ud til, at det var det, der skulle til.
Faktisk er der så mange tomater i år, at vi ikke kan nå at spise os igennem dem lige for tiden. Så for at få ‘bugt’ med alle tomaterne, besluttede jeg i weekenden at henkoge en del af dem.
Læs også: Tørrede tomater i ovn
Tomaterne blev derfor nænsomt plukket og gjort klar til at komme i glas med patentlåg. Herefter skulle de gøres klar til at komme i ovnen.
Da alle røde tomater var blevet plukket, skyllede jeg dem og skar dem over en enkelt gang. Herefter maste jeg dem ned i patentglas og lagde et enkelt fed hvidløg ned i sammen med et par duske basilikum. Så kom jeg olivenolie henover, som dog efterlod et par cm’s luft op til låget.
Låget på patentglassene har en gummipakning og kan derfor lukkes helt. Den overskydende damp vil lige så stille fordampe ud gennem pakningen. Når du har lukket glassene til, skal de i ovnen ved 110–120°, indtil det bobler lystigt.
Se galleriet nedenfor for billeder af tomathøsten.
Tomatfest i drivhuset


Trods et koldt forår bugner mit drivhus af grønne tomatplanter og røde, smagfulde tomater.
Trods et koldt forår bugner mit drivhus af grønne tomatplanter og røde, smagfulde tomater.


Tomatsorterne Black Cherry og Miniblomme vokser sammen under taget i drivhuset. Og som du kan se, er der stadig en masse, som snart modner.
Tomatsorterne Black Cherry og Miniblomme vokser sammen under taget i drivhuset. Og som du kan se, er der stadig en masse, som snart modner.


Jeg elsker Black Cherry-tomaterne, for de er så saftige, lækre og krydrede i smagen.
Jeg elsker Black Cherry-tomaterne, for de er så saftige, lækre og krydrede i smagen.


Masser af modne, røde tomater, som er klare til at blive plukket.
Masser af modne, røde tomater, som er klare til at blive plukket.


Her er dagens høst af nyplukkede tomater. Bemærk de to små gulorange tomater, som er selvsåede Sungold fra sidste år.
Her er dagens høst af nyplukkede tomater. Bemærk de to små gulorange tomater, som er selvsåede Sungold fra sidste år.


Så er tomaterne klar til at blive henkogt.
Så er tomaterne klar til at blive henkogt.
Tomatfest i drivhuset

Læs også: Dyrk tomater