Sommerfugle i haven
Dyr og insekter

7 sommerfugle, du kan spotte i din have

Af Helle Grouleff og Line Marie Laursen. Foto: Jytte Brikner, Niels Jensen, Colourbox, Scanpix og Getty Images 30.05.2023
Er der noget mere yndigt end svirrende sommerfugle i alverdens farver, der leger i vinden? Her er syv af de mest almindelige sommerfugle, du kan spotte i din have.

En almindelig have med en fint passet græsplæne og et rosenbed tiltrækker ikke mange sommerfugle. Vil du have fornemt sommerfuglebesøg i havesæsonen, er du derfor nødt til at gøre noget aktivt for at vække de smukke insekters interesse.

De voksne sommerfugle har brug for nektarplanter, så de kan få noget sødt og godt at spise, mens de lægger deres æg i godt beskyttede foderplanter, så larverne kan vokse sig store og siden forvandle sig til smukke sommerfugle.

Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.

Du behøver dog ikke plante hele haven om for at få sig en skøn sommerfuglehave. Vælg nogle udvalgte buske og planter, der tilgodeser de flyvende væsner, og sørg også for nogle særlige steder i haven, der giver sommerfuglene plads til at udfolde sig, hvile sig, slikke sol og få vand – og inden længe vil du have en levende have.

De 7 bedst kendte sommerfugle i danske haver

Har du først skabt de rette vilkår for sommerfuglene, kommer de igen. Det er sjovt at følge med i, og snart vil du kende havens sommerfugle så godt, at du kan skille arterne fra hinanden. Her er syv kendte sommerfugle, som du kan være heldig at spotte i din have.

1. Græsrandøje

Græsrandøje er Danmarks mest almindelige dagsommerfugl, som kan opleves i stort antal på steder med græs, fx flyvende hen over græsplænen. Mest almindelig fra midten af juli og ind i august måned. Lad græsplænen vokse og blive gul og lang på udvalgte steder. Mere skal der ikke til, før de smukke brune randøjer viser sig.

2. Nældesommerfugl

Nældesommerfugl er en mellemstor sommerfugl, som er en del af takvingefamilien. Dens vingefang er ca. 30-40 mm, og den er at finde i hele landet. Dog mindre udbredt i Vestjylland og på de mindre øer. Nældesommerfuglen holder primært til i skovlysninger, langs skovveje og på skovenge. Men du kan også være heldig at få besøg af den i haven.

3. Almindelig blåfugl

Almindelig blåfugl er udbredt i hele Danmark og også den mest almindelige art. Svær at skelne fra de øvrige blåfugle. Hannen har en skinnende blå overside med en smal sort søm og hvide frynser.

4. Det hvide C

Det hvide C er en af de lidt mere sjældne sommerfugle. Ses mest i Nordsjælland, Sydsjælland, Bornholm samt på Lolland-Falster. Som de andre takvinger overvintrer Det Hvide C som voksen sommerfugl. Ligner et flosset blad, når den sidder med sammenklappede vinger, og er derfor godt kamufleret.

5. Stor kålsommerfugl

Stor kålsommerfugl er den største af sin art i Danmark. Man kan se den i villahaver, hvor der ikke bliver sprøjtet, fra sidst i april til oktober. Det er en rigtig hurtigflyver, der rask væk flyver 15 km i timen og kan lide at tage en smuttur til kyster og strande.

6. Citronsommerfugl

Citronsommerfuglen er den sommerfugl i Danmark, der lever længst som voksen sommerfugl. De sommerfugle, de klækkes i juli måned, lever til næste forår, ’hvor de i maj måned lægger æg.

7. Dagpåfugleøje

Dagpåfugleøje er den smukkeste sommerfugl i Danmark. Dens karakteristiske øjne på vingerne har til formål at skræmme eventuelle fugle væk. Pletterne ligner ganske enkelt rigtige øjne.