DIY: Lav din egen redekasse til blåmejser
Dyr og insekter

DIY: Redekasse til blåmejser

af Tekst og 18.02.2021
Foto: Kenn Römer - Bruhn.
Med fugle i haven kan du komme skadedyr til livs. Vi viser, hvordan du bygger en smart redekasse, der både er nem at tømme og et dekorativt indslag i haven.

Med en redekasse i haven kan du følge med i det hyggelige fugleliv på helt tæt hold - og du kan sagtens lave din egen af slagsen.

Fugle er flittige nyttedyr. Blåmejser især fodrer ungerne med tusindvis af larver, bladlus og flyvende insekter.

Vi har her bygget en redekasse til blåmejser, som både er fin at se på og nem at tømme, så den er let at holde ren og fin. Selve redekassen hviler på lister, og er dermed let at løfte op og ud, når kassen hver vinter skal tømmes for gammelt redemateriale, og gøres klar til, at nye beboere kan flytte ind.

En blåmejse kan lægge helt op til 16 æg, så er der først flyttet et par ind i kassen, er der altså stor chance for, at du vil kunne opleve små unger i haven i det tidlige forår. Læs her, hvordan du bygger din egen redekasse til blåmejser.

Det skal du bruge til din redekasse til blåmejser:

  • 1 langt bræt, L 240 x B 24 x H 2 cm

  • Sav

  • Skruemaskine med 28 mm forstnerbor/spadebor og 8 mm træbor

  • Skruer eller søm

  • Hammer

  • Hegnstråd

  • Evt. tagpap

TIP: Hænger du redekassen på et træ, skal hegnstråden sættes løst omkring stammen, så træet kan vokse videre, uden at hegnstråden skader barken. Tråden løsnes, efterhånden som træet vokser.

Se hvordan du bygger en redekasse trin for trin herunder:

Sav brættet
Brug et solidt bord eller høvlebænk, og sav brættet ud i de forskellige stykker. Forside: 34 x 17 cm. Bagside: 40 x 17 cm. 2 sidestykker: 40 x 13 cm med en vinkel på ca. 20˚, så taget kan skråne. Tag: 24 x 20 cm. Bund: 11 x 11 cm. 2 lister: 2 x 11 cm. For- og bagside kan med fordel saves, så den øverste ende af træstykkerne har samme hældning som sidestykkernes vinkel.
Kenn Römer - Bruhn
Bor et hul
Bor et hul på Ø 28 mm – det passer til blåmejser (musvitter og andre mejser skal have Ø 32 mm) – på forstykket, ca. 25 cm fra bunden. Hullet bores med et spadebor eller som her med et forstnerbor, der normalt bruges til at lave forsænkninger med, men også er ret nemt at bore igennem forskellige typer træ med.
Kenn Römer - Bruhn
Skru eller søm
Skru eller søm de 2 lister fast i bunden af sidestykkerne. Listerne skal holde bunden på plads og sikre, at den ikke falder ud.
Kenn Römer - Bruhn
Saml siderne
Saml siderne med skruer eller søm. Her ser du, hvordan bunden nemt kan løftes op, så du kan tømme kassen for redemateriale.
Kenn Römer - Bruhn
Bor 2 huller
Bor 2 huller øverst på bagstykket, før et lille stykke hegnstråd gennem, og lav en løkke, der kan bruges til at hænge redekassen op i.
Kenn Römer - Bruhn
Skru eller søm taget fast
Skru eller søm taget fast. For at forlænge redekassens levetid kan du evt. slå et stykke tagpap på. Hæng redekassen op. Vælg et træ eller som her en gavl på et anneks, og hæng redekassen op i ½-2 m’s højde. For at undgå at solen overopheder redekassen, skal flyvehullet helst vende mod nord eller øst. Plant gerne et par halvhøje buske tæt på redekassen, så fuglene har noget at gemme sig i. Fuglene er også lettere at lokke ind i redekassen, når der er træer og buske i nærheden.
Kenn Römer - Bruhn