Sådan behandler du et hvepsestik
For langt de fleste er det ganske ufarligt at blive stukket af en hveps, men det er alligevel ikke rart. Der bør ikke være andet ubehag forbundet med hvepsestik end kløe, irritation og smerte i selve stikket, medmindre du er allergisk overfor hvepse. Det kan dog være livsfarligt, hvis du bliver stukket i munden eller halsen, eller hvis du er allergisk.
Ønsker du at se dette indhold skal du acceptere øvrige cookies.
Hvad gør man ved hvepsestik?
Læs vores bedste tips til behandling af hvepsestik, så du er godt forberedt, hvis uheldet skulle være ude!
Hvornår skal du søge læge?
Først og fremmest skal du søge lægehjælp, hvis du er blevet stukket i munden, svælget eller halsen, hvor hævelser kan hæmme vejrtrækningen – også selvom du ikke er allergisk.
Søg også læge, hvis du er allergisk overfor bi- eller hvepsestik, eller hvis du oplever følgende reaktioner/symptomer, da de kan være livstruende:
- Svimmelhed, hovedpine og generelt ubehag.
- Problemer med vejrtrækningen eller sammensnøring af luftveje eller brystkasse.
- Kløe og udslæt på steder af kroppen, hvor du ikke er blevet stukket.
Det gør du, hvis du bliver stukket af en hveps
- Fjern først brodden! I brodden sidder giften, og den bliver ved med at sive ud, selv efter hvepsen er fløjet. Det er lettest at skrabe brodden af med en negl, et dankort eller fjerne den med en pincet. Undgå at trykke på brodden, da det kan være med til at presse mere gift ud i huden.
- Hvis du har en giftsuger liggende, så brug den. En giftsuger er en slags pumpe, der suger giften ud. Den fås på apoteket.
- Hvis du ikke har en giftpumpe, kan du prøve det gamle husmoderråd med at lægge en fugtet sukkerknald på stikket. Sukkeret skulle trække giften ud.
- Rens stikket med vand og sæbe.
- Afkøl huden med is eller en pose frosne grøntsager bundet ind i et viskestykke så hurtigt som muligt, det hjælper på både hævelsen og smerten.
- Hvis det gør ondt, kan du smøre lokalbedøvende eller beroligende creme på stikket.
Det er helt normalt, at huden hæver og er rød omkring stikket. Det er kroppen, der reagerer og bekæmper giften. Hævelsen bør dog aftage med tiden, så hvis den derimod tiltager, skal du søge lægehjælp.
Sådan undgår du hvepsestik
- Brug langsomme bevægelser og bevæg dig roligt væk. Undgå at slå ud efter hvepsene, da det ophidser og opildner dem til at angribe.
- Vær opmærksom på dine mad- og drikkevarer, når du nyder dem udendørs. Hvepse bliver især tiltrukket af søde sager.
- Undgå at røre ved et hvepsebo eller forsøge at fjerne det selv. Få i stedet hjælp til at fjerne det af en professionel skadedyrsbekæmper.
- Tjek hækken for hvepsebo, før du klipper den.